Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. április 15., hétfő, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
*Székely Árpád Erdélyi-Alpok 3. (Dél-erdélyi épített örökség) című kötetének bemutatójára április 16-án, kedden 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében.

* A zabolai Mikes-kastély és a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet rendkívüli meghívottak jelenlétében mutatja be a zabolai Mikes-kastélyban április 17-én, szerdán 18 órától Michael O’Sullivan Patrick Leigh Fermor – Erdély egy angol utazó szemével című monográfiáját. Meghívott vendégek: dr. Michael O’Sullivan, Barcsay Tamás történész, Mary Robinson író, Petroc Trelawny, a BBC3 munkatársa, valamint Brendan Behan drámaíró. Házigazda: Mikes-Chowdhury Gergely. Közreműködik: Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet MKK vezetője.

 

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban április 17-én, szerdán 19 órától nyitják meg a Szerzetesek asztalánál című vándorkiállítást. A szerzetesek étkezési szokásait és a gasztronómiára gyakorolt hatásukat bemutató tárlatot a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum még 2015-ben, a megszentelt élet éve alkalmából állította össze. A kiállítást bemutatja dr. Saly Noémi muzeológus (MKVM, Budapest), a kiállítás kurátora, ft. Márkus András címzetes esperes, az őrkői Mária Világ Királynője Egyházközség plébánosa gondolatokat oszt meg a szerzetesi élet titkairól. Házigazda: Vargha Mihály múzeumigazgató.

 

Tojásírás
KOVÁSZNA. Idén a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete és a kovásznai Városi Művelődési Ház partnerségben szervezi a hagyományos húsvéti tojásírást április 16-án, kedden 16–19 óráig a kovásznai Városi Művelődési Ház zsebtermében. Szervezett csoportok jelentkezését várják a 0762 674 516-os telefonszámon.
BARÓT. Április 17-én, szerdán 17 órától 13. alkalommal szerveznek húsvéti tojásírást a baróti Erdővidék Múzeumában a Kalendárium Jeles napok sorozatának részeként. Demeter Mária (Ba­rót) várja a tojásírást megtanulni és gyakorolni óhajtókat. Kérik, hogy a tanuláshoz, gyakorláshoz mindenki vigyen magával annyi főtt tojást, amennyit fel szeretne használni (+2), valamint puha rongyot a tojások törléséhez és kevés szalonnabőrt a fényezéshez. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház előadásai: ma és 17-én, szerdán 19 órától a kamarateremben Henrik Ibsen: A társadalom támaszai (rendező: Botos Bálint); 18-án, csütörtökön 19 órától a nagyteremben Maria Wojtysz­ko: Sam, avagy felkészülés a családi életre (rendező: Bocsárdi László).

 

Zene
SZERETI ÖN CHOPINT? címmel április 18-án 18 órától újabb rendhagyó interaktív zongoraest helyszíne lesz a sepsiszentgyörgyi Árkosi Kulturális Központ koncertterme. Bővebb információ a thurzozoltan.com honlapon.
HÚSVÉTI KONCERT. Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében április 19-én, pénteken 19 órától, valamint Kézdivásárhelyen a Vigadóban április 21-én, vasárnap 19 órától a gödöllői Új Forrás zenekar húsvéti koncertje lesz hallható. A belépés ingyenes, de helyfoglalás szükséges a jegyirodában.

 

Bábszínház
VENDÉGJÁTÉK. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Csipkerózsika című előadását április 16-án, kedden 10 és 12 órától a Kovásznai Művelődési Központban, 17-én, szerdán 10 és 11.30-tól a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban játssza.
Az előadást 4 éven felülieknek és felnőtteknek is ajánlják. A darabot rendezte, a szöveget és a zenét írta: Király István. Jegyár: 8 lej.

 

Tánc
SEPSISZENTGYÖRGYÖN A KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ. Az M Studio meghívására a Közép-Európa Táncszínház ma 19 órától az Eryk Makohon által rendezett Poly című előadást játssza a Háromszék Táncstúdióban. Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek elővételben a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatók.
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES kedden 18 órától a Világhírű Redever című táncjátékát játssza a Háromszék Táncstúdióban.
Jegyek a központi jegyirodában válthatók (telefon: 0267 312 104).

 

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ mai adása: 14.45-től Görgényi Tünde műsorvezető fogadja az imaszándékokat; 15 órától irgalmasság rózsafüzére; 15.20-tól zenés köszöntő; 15.55-től és 18.30-tól műsorismertető; 17 órától keresztút; 18 órától szentmise Szatmárnémetiből; 18.50-től A hét plébániája; 19 órától Úrangyala; 19.05-től Jézus él; 19.40-től zsolozsma – esti dicséret; 21.15-től a béke rózsafüzére; 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

 

Hitvilág
NAGYSZOMBATI ZARÁNDOKLAT. A húsvéti ünnepre a test és lélek összehangolásával készül a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség. A nagyszombati zarándoklat célja a fizikai megterhelés és a lelki-vallási élmény találkozása, egyensúlyba hozása. A közösen megtett út célja nemcsak a zarándokhelyhez való elvezetés, hanem az úton levés, a közösségi élmény, a természet és Isten erejének megtapasztalása. 9 órakor gyülekező az unitárius templom udvarán, közös imádság.
Felszerelés: kényelmes túracipő, esőkabát, fejfedő, kulacs, törülköző, kis hátizsák. Jelentkezni április 17-ig lehet felekezettől függetlenül, részletek Péterfi Ágnes segédlelkésznél.

 

Tortoma Önképzőkör
Április 16-án, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében a Föld napja (április 22.) alkalmából Erdő-mező virágai – védett virágok Erdővidéken címmel Oláh Zoltán ny. biológus (Barót) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Nyitott Akadémia
A népszerű Nyitott Akadémia sorozat előadója, dr. Buda László orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a Pécsi Tudományegyetem korábbi tanszékvezetője tart előadást Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban április 16-án, kedden 19 órától Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban címmel.
Jegyek elővételben és az előadás előtt a helyszínen kaphatók.

 

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Kökös, Uzon, Maksa, Csernáton, Kézdisárfalva; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Szotyor, Sepsibükszád, illetve Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közelében mérik a járművek sebességét.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Köpecen és Miklósváron, kedden Felsőrákoson a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-14: Sport - Miska Brigitta:

Incze Kriszta ezüstérmes az Európa-bajnokságon (Birkózás)

A sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta második lett a 65 kilogrammos súlycsoportban a bukaresti kötött- és szabadfogású felnőtt birkózó Európa-bajnokságon. A háromszéki birkózó minden tudását latba vetve, elszántan küzdött a kontinensviadalon, ahol ambíciójának és felkészültségének köszönhetően közel állt ahhoz, hogy megszerezze a román birkózás történetének első aranyérmét, ám a döntőben azeri ellenfele hátrányból fordítva győzött, így Incze ezüstérmet szerzett. A dobogó harmadik fokára az orosz Marija Kuznyecova és a finn Petra Maarit Olli állhatott fel.
2019-04-15: Életmód - Fekete Réka:

Háromszéken is gyökeret vert az otthonoktatás

Manapság már senki nem lepődik meg azon, ha a szülők maguk döntenek arról, gyermekeik milyen iskolában tanuljanak. Sokan ideiglenes lakhelyi igazolást szereznek azért, hogy az óhajtott intézménybe írathassák előkészítő osztályba induló gyermeküket, ha tehetik, még a tanítót is megválasztják, majd, ha néhány év múlva másként döntenek, más iskolát választanak. Az ellenben mifelénk ritka, hogy az iskola helyett az otthonoktatást válassza egy család már indulásból, vagy menet közben térjen rá erre a módszerre, de az elmúlt években Háromszéken is egyre több a követője ennek a rendszernek. Az első fecskék már túl vannak az érettségin, egyetemre járnak, példájuk bizonyítja, kitartással, következetességgel az otthonoktatás is lehet eredményes.