Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szent György NapokAz Átutazó történetének folytatása

2019. április 16., kedd, Magazin

Három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát Udvaros Dorottya. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a Szent György Napokon is bemutatja lemezét.

  • Udvaros Dorottya.  Fotó: Emmer László
    Udvaros Dorottya. Fotó: Emmer László

Az 1985-ben megjelent Átutazó Dés László és Bereményi Géza nagyszerű közös alkotása volt. A később CD-n is megjelent album több tízezer példányban kelt el, vezette a slágerlistát, és bekerült a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe is.

Udvaros Dorottya azért nem akart az Átutazó után újra lemezt készíteni, mert úgy érezte, az akkor előállt ihletett állapot egyszeri és megismételhetetlen. A közkedvelt művész elhatározása akkor változott meg, amikor találkozott Hrutka Róberttel, második albumának zeneszerzőjével.

„Azonnal megéreztem, milyen sokoldalú és érzékeny művész, és rögtön meg is kértem, hogy írjon egy dalt az önálló estemre. Ebből végül három dal lett, Bereményi Géza szövegei­vel, aminek nagyon örültem, és szép lassan jött a többi is, nagyon könnyen. Voltak köztük líraiak, pörgősebbek, és elkezdtünk gondolkodni, miként álljon össze egy lemezanyag. Így született meg a Majdnem valaki” – meséli Udvaros Dorottya.

Az új lemez sok szempontból az Átutazó világának folytatása. Bereményi szövegei ezúttal is férfi és nő viszonyának finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát persze felváltotta napjaink világa – 21. század címmel született is egy dal.
Udvaros Dorottya Majdnem valaki című koncertjében Hrutka Róbert vezetésével egy olyan zenekar működik közre, amelynek tagjai külön-külön is ismert, elismert tagjai a magyar zenei életnek. Egyéniségek nagy találkozása a színpadon, egy kihagyhatatlan zenei élmény, zene, szöveg és előadásmód tökéletes egysége, mely csak ritka pillanatokban valósul meg.

Az előadásra április 30-án kedden 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. A teljes árú jegy 40, a kedvezményes 20 lejbe kerül. Jegyet váltani a városi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 424
szavazógép
2019-04-16: Magazin - Matekovics János Zoltán:

Az énekhang összetartó ereje (Beszélgetés Szabó József zenetanárral, a sepsiszentgyörgyi Harmónia kamarakórus vezetőjével)

Szombat dél. A Művészeti és Népiskola termében mintegy húszan ülik körbe a zongorát. Isten éltessen minden leánykagyermeket – szól a karvezető, Szabó József zenetanár, azaz Jocó, és virágokat oszt. Aztán megkezdődik a beéneklés, amelyet sajátos testhelyzetben, mozdulatlan felsőtesttel kell végrehajtani. Épp egy kvintet hallunk. A fiatalok minden szombat délben összeülnek énekelni. Sokan vidékről járnak be. Felcsendül az első dal, az Örökségünk: „Megtanulom, megőrzöm / Tanítom, továbbadom / A szüleim nyelvét a gyermekeim hangján / Elvenni nem hagyom / Magyarul küzdök / Magyarul tűrök / Magyarul dobbanok / És magyarul álmodom.” Mindezt lelkes fiatalok szájából hallani: van városunkban egy ilyen csapat, a Harmónia, amely megérdemel minden figyelmet. Erről és sok mindenről beszélgettünk Szabó Jocóval a próba után.
2019-04-16: Sport - :

Fordulatos meccsen nyert a KSE Futsal (Teremlabdarúgás, II. liga)

Háromgólos hátrányból felállva, roppant fordulatos meccset nyert meg vasárnap este a KSE Futsal, amely a másodosztályos teremlabdarúgó-bajnokság 17. fordulójának zárómérkőzésén 9–8-ra verte a vendég Fortius Buzău együttesét. Ezzel a sikerrel a céhes városbeliek megerősítették második helyüket a rangsorban, és az utolsó etap eredményeitől függetlenül biztosan ők játsszák az osztályozót az I. liga utolsó előtti helyezettjével.