Közösségfejlesztési igazgatóságMenesztették Tankó Vilmost

2019. április 17., szerda, Közélet

Azonnali hatállyal megszüntette szerdán Sepsiszentgyörgy önkormányzata Tankó Vilmos, a Közösségfejlesztési Igazgatóság vezetőjének munkaviszonyát, elbocsátva az intézményben betöltött köztisztségéből az igazgatót. Az önkormányzat Tankó Vilmos ellen köztisztségviselőhöz méltatlan, intézménylejárató viselkedés, valamint közjavak nem rendeltetésszerű használata miatt indított fegyelmi eljárást tavaly, ennek eredményeképp született meg a mostani döntés. Amint arról korábban beszámoltunk, az intézményvezető ellen súlyos gyanú merült fel, az önkormányzati eljáráshoz rendőrségi vizsgálat is társult, egyebek mellett szexuális zaklatás tárgyában. A rendőrségi eljárás még tart.

  • A közösségfejlesztési igazgatóság Erege utcai székháza. Fotó: Albert Levente
    A közösségfejlesztési igazgatóság Erege utcai székháza. Fotó: Albert Levente

Az önkormányzat szerdán rövid közleményben tudatta az alárendeltségében működő intézmény vezetője elleni fegyelmi eljárás eredményét, az okokat illetően csak az említett általános megfogalmazásra szorítkoztak, illetve jelezték: több panaszos feljelentése alapján zajlott a vizsgálat.

Antal Árpád polgármester lapunknak még januárban megerősítette, hogy az igazgatóság alkalmazottjai közül többen is panasszal fordultak az önkormányzathoz, ezek nyomán indították el az eljárást az 1999/188-as számú, a közalkalmazottak jogállását szabályozó törvény, valamint a közhivatalnokok etikai kódexe (2004/7-es törvény) előírásai értelmében. A polgármester szerint a panaszok olyan megnyilvánulásokra vonatkoznak, amelyek sértik azon közintézmény tekintélyét, amelyben a közhivatalnok tevékenykedik – ez esetben az igazgatóság vezetői tisztségét közel húsz éve ellátó igazgatóról van szó. Az alkalmazottakkal való kapcsolattartásban a köztisztviselők etikai kódexe értelmében a tiszteletet, a korrektséget, a jóhiszeműséget és az előzékenységet határozza meg fő szempontként a törvény, ezeket minden körülmények között tiszteletben kell tartani. Amint azt korábban is jeleztük, a közhivatalnokok jogállását szabályozó törvény négy lehetséges szankciót ír elő, amennyiben a fegyelmi eljárás igazolja, hogy az érintett kihágást követett el. A legsúlyosabb kiróható büntetés a köztisztségből való felmentés – Tankó Vilmos esetében az önkormányzat emellett döntött.

Antal Árpád lapunk megkeresésére januárban azt állította, Tankó Vilmos több rendben megsértette a beosztottjaival való viszonyt szabályozó törvényi előírásokat, illetve az etikai kódex azon rendelkezéseit, melyek szerint a közhivatalnok a közvagyont csakis jó gazdaként kezelheti és kizárólag közcélokra használhatja. A panaszokban foglaltak alapján Tankó Vilmos ezen a téren is kihágást követett el, amikor egy, az önkormányzat tulajdonában lévő, Dália utcai ingatlant saját céljaira is használt – részletezte a polgármester. Szintén januárban arról is beszámolt, hogy a panaszok beérkezését követően szembesítették az igazgatót az állításokkal, aki tagadta az ellene felhozottakat. Ennek nyomán döntöttek úgy, hogy az ügyben a rendőrség segítségét is igénybe veszik. A rendőrségi eljárást illetően a polgármester csak annyira szorítkozott, hogy őt is kikérdezte a hatóság, a vizsgálat állásának ismertetése azonban nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Értesüléseink szerint a hatósági vizsgálat egyebek mellett szexuális zaklatás tárgyában is folyik.

Az ügyészségi felügyelet alatt zajló rendőrségi bűnvádi nyomozás – amint az Nicoleta Tolvaj-Marin rendőrségi szóvivő szerdán lapunknak megerősítette – még nem zárult le.

Lapunk januárban Tankó Vilmost is megszólaltatta, aki közvetve, de elismerte, hogy zajlik egy fegyelmi eljárás ellene, azt állítva, semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a vizsgálatról, így pontosan azt sem tudta, mit is kifogásolhat a panasz benyújtója. A rendőrségi panasz kapcsán is hasonlóan vélekedett, hozzátéve: amíg bíróság által jegyzett jogerős ítélet nem születik a személyével kapcsolatosan, addig bármit rá lehet fogni, az ítélet megszületéséig bármilyen gyanúsítgatás csak szóbeszédnek tekinthető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2019-04-17: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Majális és zenei fesztivál a városünnepen

Aktív kikapcsolódási lehetőségként népszerűsítették szerdán az egy hét múlva rajtoló Szent György Napok szervezői azt a május elsejére tervezett programot, melynek helyszíne Sugásfürdő lesz: egyebek mellett közös majálisra, előadásokra, borvízkóstolásra, gyermekprogramokra várják a családokat, érdeklődőket. Ismertették továbbá az Outsider Music Fest idei fellépőit, és szó esett a városnapi tombola fődíjáról is.
2019-04-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tojásírás Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. Ma 16–20 óráig nagyheti tojásírás a Guzsalyas Alapítványnál (Míves Ház). Pénteken a tojásírás éjszakája 11 órától szombat hajnali 4 óráig tart – alsó korhatár: 7 év. Zenél a a Folker együttes. Kérik a résztvevőket, vigyenek főtt vagy kifújt tojást. * A Tanulók Házában ma és pénteken 8–14 óráig szervezett csoportoknak tartanak tojásírást.