Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőSegítség, tájékoztatnak!

2019. április 18., csütörtök, Vélemény
Demeter J. Ildikó

Állok az élelmiszeres pult előtt kezemben egy befőttel, és próbálom megérteni, hogy miért kerül az egyik üveg majdnem kétszer annyiba, mint a másik, amelyik ránézésre pontosan ugyanolyan. Forgatom, nézegetem, mi lehet a különbség, nem látom. Olvasom a tájékoztatást, minden összetevő azonos, gyártó, forgalmazó, szavatossági idő, szépen, sorban összevág. Mi ez?

Húsvét előtt nincs sok idő az effélére, de nem akartam egyből feladni a rejtély megoldását. A  címkén van még valami írás, de nagyon apró, nem lehet kiolvasni. Elő a szemüveget, új portéka az is, kiválóan be lehet fűzni vele a cérnát a tűbe, no nézzük csak. Meregetem a szemem, de hiába, mert a szavak nem öltenek alakot, olyan a szöveg, mintha egy bolha írta volna. Hát ez biztos elmaszatolódott a nyomtatásnál, biztatom magam, de a másik és a harmadik üveggel sem járok jobban, nem látszanak a betűk és kész. Na, akkor megvegyem vagy ne vegyem? És melyiket?

Ismerős jön, családostul. Rég találkoztunk, udvariasan érdeklődünk egymás hogyléte iránt, mondom a dilemmát, hívja a gyermeket, hibátlanul lát, de ő sem tudja kibetűzni a vevőknek szóló tájékoztatást. Kerül egy eladó is, ő aztán felvilágosít: egyre több mindent kötelező felírni egy-egy termékre, és mivel  egy kisebb üvegre nem lehet lepedőnyi méretű címkét ragasztani, addig kicsinyítik a szöveget, amíg minden elfér. De így nem felel meg a célnak – mondom. Tudja, a főnökei is tudják, de nem tehetnek semmit, a szabály az szabály. Már többen vagyunk, valóságos kerekasztal-megbeszélést folytatunk, mindenkinek vannak hasonló tapasztalatai, a hangnem békés, hamar megegyezünk abban, hogy hasznos ugyan a termékismertetés, esetenként – Isten őrizz a bajtól – életmentő is lehet, de... úgysem tudjuk, mit etetnek meg velünk, jegyzi meg egy atyafi, élete párja pedig hozzáteszi: már egy blúzhoz is egy kisebb füzetet, egész regényt varrnak a tudnivalókkal, amit aztán otthon mindjárt levágnak és a szemétben végzi, nincs ennek értelme.

Szórakozottan felveszek egy teafüves csomagot. Ezen jól látható a felirat. Származási helye: Kína, Vietnam, Indonézia, Srí Lanka, Japán. Gyártó: Lengyelország, ez és ez a cég. Micsoda? Ebben a 80 gramm szárított levélben hat ország működött közre? A forgalmazót – Románia, valamilyen kft. – még értem, na de öt származási hely?
Lebeszélem magam a vásárlásról. Teafű maradt még tavalyról, saját gyűjtésű gyógynövények keveréke. Igaz, nincs hozzá semmilyen papír, emlékezetből, a nagymamák szóbeli utasításai alapján készül. Illatos és jóízű, virágos domboldalakat idéz és a család melegét sugározza. Azt hiszem, leginkább erre van szükségem...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-04-18: Közélet - :

Fiatalok a kisebbségvédelemért

Villámcsődülettel hívta fel a figyelmet tegnap az uniós szintű törvény által is szavatolt kisebbségvédelem fontosságára az a 14 európai országból érkező 45 fiatal, akik a napokban Sepsiszentgyörgyön szakmai műhelyeken e témakörről is beszélnek.
2019-04-18: Közélet - Bokor Gábor:

Egyre kevesebben keresik a húsvéti bárányt

Ma nyílik a sepsiszentgyörgyi központi piacon a bárányvásár. A piacgondnokság húsz termelőnek tud asztalt biztosítani, de mára csupán három asztalt foglaltak le – tudtuk meg a gondnokságon Bedő Tündétől, aki a bárányárusításra kijelölt asztalok ügyintézését is végzi. Péntekre hét asztalt foglaltak, de a foglalások száma változhat. Tavaly is így volt, több vásáros nem jelentette be előre foglalási szándékát. Összességében fogyatkozóban a piaci bárányárusok száma, tavaly is mindössze tíz gazda árult húsvéti bárányt a központi piacon.