Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Első ház programOlcsó, de feltételekhez kötött

2019. április 24., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A lakhatás kérdése minden fiatal (és nem csak) családnak az egyik legfontosabb megoldásra váró gondja. Egy állam szociális érzékenységének fokmérője, hogy milyen támogatási rendszereket dolgoz ki ennek érdekében. Romániában néhány éve az Első ház program az egyetlen kedvezményes hitelkonstrukció, amellyel célzottan támogatják a fiatalok lakáshoz jutását. Sorina Ponivescet, a Garanti Bank helyi fiókjának vezetőjét a program idén bevezetett újdonságairól, lehetőségeiről, néhány eleméről kérdeztük.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

– Melyek a legfontosabb változtatások?– Idéntől módosították a hitelt igénybe vevők úgynevezett eladósodási rátáját: azok a személyek, akik ténylegesen az első lakást vásárolják, vagyis soha nem rendelkeztek saját tulajdonú lakással, a nettó jövedelmük legtöbb 45 százalékát köthetik le törlesztőrészletre, míg mások, akik egyéb feltételnek megfelelnek, a jövedelmük legtöbb 40 százalékával szállhatnak be.

– Melyek a lényeges különbségek az Első ház program által nyújtott és egy egyszerű jelzáloghitel között?

– Az Első ház program sok fogyasztónak vonzó lehet, hiszen egy sor előnnyel jár a piacon fellehető más hitelekhez képest. A legfontosabb előny, hogy az előleg alsó határa csak 5 százalék, míg a jelzáloghitelnél 15. A bankok által meghatározott kamatszint, amivel a bankközi kamatlábat (ROBOR) kiegészítik, nem lehet több, mint 2 százalékpont, ugyanakkor nem kell adminisztrációs, illetve elbírálási illetéket fizetni. A program révén a megvásárolandó lakás típusától függően – régi vagy új lakás – legtöbb 57, illetve 66,5 ezer euró hitel vehető fel. Ami más hiteleknél nincs, de itt szükséges, az egy úgynevezett járulékos betét képzésének kötelezettsége az első három kamat összegének mértékében, illetve éves kezelési illetéket kell fizetni a garanciát biztosító alap, vagyis a Kis- és Középvállalatok Országos Garanciaalapja számára. Abban az esetben, ha a kliens már rendelkezik a program korábbi kiírásában vásárolt vagy épített lakással, ismét igénybe veheti a hitelt, ám teljesítenie kell néhány feltételt: az új lakás értékének és/vagy felületének nagyobbnak kell lennie, mint a korábbié, amelyet már kötelező módon értékesített az ügyfél, az eredeti hitelt pedig vagy már törlesztette, vagy annak refinanszírozását kell kérnie az új hitelszerződés keretében. A program révén vásárolt lakásokat egyébként öt évig nem lehet értékesíteni.

– Melyek a hitel tényleges költségei az önök bankjánál?

– A Garanti Bank esetében a háromhavi bankközi kamathoz (ROBOR), amelyet minden február, május, augusztus és november elsején újraszámolnak, évi 1,98 százalékpontos kamatlábat adunk hozzá (tehát a kamat 5 százalék körüli – szerk. megj.). A futamidő alatt évente a garanciaalap által biztosított jótállási összeg 0,45 százalékát kell kezelési költség címen kifizetni, és van egy beiratkozási illeték is. Ugyanakkor a csatolt betét, illetve a lebonyolításhoz szükséges számlaszámok kezelési költségei és a lakás biztosítási díja is az ügyfelet terheli.

– A tapasztaltak alapján a jövedelem vagy más szempontok szerint kik vesznek részt a programban?

– Ami a korhatárokat illeti, a nagykorú igénylők számára az a feltétel, hogy a futamidő végén (ez legtöbb 30 év lehet) ne haladják meg a 65 (férfiak) és 63 (nők) életévüket, míg azok számára, akik olyan bevételekkel is rendelkeznek, amelyek nem sorolhatóak a bérjellegű jövedelmek közé, ez a korhatár 70 év. A legkisebb jövedelem, amellyel egy hitelezőnek rendelkeznie kell, 1270 lej, ha két személy jelentkezik, akkor 2540 lej.

– Van-e különbség a különböző bankok ajánlatai között?

– A Garanti Bank ingyenes életbiztosítást ajánl pluszban, természetesen abban az esetben, ha a hitelfelvevő megfelel a biztosítási követelményeknek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-04-24: Sport - :

Gólgazdag forduló (Labdarúgás, IV. liga)

A IV. ligás labdarúgó-bajnokság 20. fordulójában hét mérkőzésen 30 gólt szereztek a csapatok. A legtöbb találatot Barót jegyezte, a harmadik helyen álló erdővidéki együttes hatszor zörgette meg a Perkő hálóját. A listavezető Papolci FC hazai pályán kapott gól nélkül diadalmaskodott a Berecki FC ellen, míg az éllovas mögött egypontos hátrányban tanyázó Zágon négygólos győzelmet aratott Bardoc otthonában. Illyefalva 5–1 arányú vereséget szenvedett Szitabodza vendégeként, továbbá a címvédő Gelence, Nagyajta és Kovászna is begyűjtötte a három pontot.
2019-04-24: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Emelkedtek a lakásárak

Elérték a 2010-es szintet az ingatlanárak, miután az utóbbi három hónapban is átlagosan közel egyszázalékos drágulást jegyeztek. Az Analize Imobiliare elemzése szerint a nagyvárosok közül negyedik negyedéve Brassóban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok.