Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Merényletek Srí Lankán

2019. április 24., szerda, Világfigyelő

Húsvétvasárnap Srí Lankán három templomban és négy szállodában követtek el közel egyidejű robbantásos merényleteket, melyeknek legalább 321 halottja és mintegy 500 sebesültje van. A Srí Lanka-i kormányfő tegnap arra figyelmeztetett, újabb merényletek lehetségesek, miután több szélsőséges továbbra is szökésben van.

  • Áldozatok temetése FOTÓ: EPA / M. A. Pushpa Kumara
    Áldozatok temetése FOTÓ: EPA / M. A. Pushpa Kumara

A vasárnapi terrorcselekmény áldozatai között legalább 45 gyermek van – közölte az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. A szervezet szerint 27 gyermek meghalt és tíz másik megsebesült a negombói Szent Sebestyén-templomban, 13 halt meg és 15 sebesült meg Batticaloában. A külföldi áldozatok között öt gyermek volt. Colombóban 20 gyermeket ápolnak kórházban. Sok gyermek egyik vagy mindkét szülőjét elvesztette a merényletekben, ők pszichológiai segítségre szorulnak.

A Srí Lanka-i hatóságok szerint legalább 31 külföldi van a halálos áldozatok között. Az áldozatok az eddigi adatok szerint 12 országból származnak.

Ranil Vikremeszinghe kor­mányfő tegnap közölte: a húsvéti pokolgépes merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok előrelépést értek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy a merényleteknek külföldi szálaik is vannak. A miniszterelnök beismerte, hogy a merényletek előtt figyelmeztetést kaptak, és az indiai nagykövetséget tekintették lehetséges célpontnak. Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam által tett bejelentést, amely szerint a terrorszervezet követte volna el a merényletsorozatot. A korábbi bejelentést, amely szerint a támadássorozatot az új-zélandi Christchurchben muszlimok elleni mészárlás megtorlása lenne, a kormányfő szerint szintén ellenőrzik.

Előzőleg Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes közölte a parlamentben, hogy a támadásokat a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel kapcsolatban álló szélsőséges iszlamista csoport követte el. Hozzátette, az elkövetőket bosszú­vágy és gyűlölet vezérelte, nem pedig a vallás.

Az Iszlám Állam állítása bizonyítására fényképet tett közzé arról a férfiről, kit a Srí Lanka-i merényletek irányításával gyanúsítanak.

Indiai hírszerzési vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre – közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes. Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés órákkal az első merénylet előtt érkezett. Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint az indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

Közben az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is bejelentette, hogy segít a Srí Lanka-i hatóságoknak a pokolgépes merényletek kivizsgálásában. Az FBI felajánlotta a szakértői közreműködését a bizonyítékok elemzéséhez, és átkutatja az adatbázisát a merényletekkel kapcsolatos információk után kutatva.

A 21 millió lakosú szigetországban tegnap háromperces néma csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt a vasárnapi első robbantás időpontjában a colombói Szent Antal katolikus templomban. Tegnap délben 22 áldozatot temettek el Saint Sebastianban, ahol feltehetően a legtöbb áldozata volt a merényletnek. A Colombótól mintegy 30 kilométerre északra fekvő város kórházába több mint száz holttestet szállítottak. Gyászszertartásokat tartottak a colombói Szent Antal-templomban is, ahol szintén pokolgép robbant vasárnap.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-04-24: Világfigyelő - :

A humorista-producer győzött (Ukrán elnökválasztás)

Az ukrán elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista-producer hatalmas fölénnyel győzött Petro Porosenko hivatalban lévő államfővel szemben. A Központi Választási Bizottság tegnapi közleménye szerint Volodimir Zelenszkij a szavazatok 73,22 százalékát, Petro Porosenko 24,45 százalékát kapta. Lviv megye kivételével mindenütt Zelenszkij nyert, no meg külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot, mint ellenfele. A második fordulóban 18,5 millió ukrán választópolgár vett részt, a március 31-i első fordulóban 18,9 millióan szavaztak.
2019-04-24: Belföld - :

Megmarad az erdélyi magyarság

Románia népessége 2031-ig 16,7 millióra csökken, és a magyarság is fogy, de megőrzi körülbelül 6,5 százalékos arányát – olvasható az erdelystat.ro statisztikai portálon tegnap közzétett elemzésben.