KézdivásárhelyMinél többet szelektíven

2019. április 25., csütörtök, Közélet

A hulladékgazdálkodással foglalkozó kézdivásárhelyi Gosp-Com Kft. tavaly jó évet zárt, de idén jelentősen nagyobb összeget kell fizetnie a lécfalvi tározóban lerakott szemétmennyiség után – számolt be Zonda Balázs közgazdász, a cég igazgatója. Az eltérés számottevő, hiszen a tavalyi 77 lejhez képest idén 112 lejt tesz ki az egy tonna hulladék tárolása után fizetendő összeg.

  • Zonda Balázs. A szerző felvétele
    Zonda Balázs. A szerző felvétele

A cég vezetője arról is beszámolt, hogy idén folytatni kívánják a magánházaknál a szemeteskukák ki­cserélését és a szeméttároló szigetek bekerítését, ugyanakkor több erőgépet vásárolnának. Tavaly Esztelneken cserélték ki a kukákat, idén Csernátonon a sor. Közbeszerzéssel idén utcaseprő gépet, új kukás autót és használt markológépet vásárolnak, csak az utcaseprő gép áfa nélkül 780 ezer lejbe kerül. A gépparkot tavaly két kis méretű, az utcák hótalanítására használt géppel bővítették, és idén még egyet vásárolnak.

Az igazgató elmondása szerint a cég továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére, mert ezáltal szinten lehet tartani a lerakási költségeket. Ez elsősorban EU-s irányelvek miatt emelkedik. Az előírás szerint most negyven százalék az elvárt cél, márciusban Kézdivásárhelyen 33,99 százalékot tett ki a begyűjtött mennyiségből az újrahasznosítható vagy komposztálható hulladék. Idén 5,5 tonna elektromos hulladékot gyűjtöttek be a lakosságtól.

A cégvezető szerint egyre pozitívabban viszonyul a lakosság a szelektív hulladékgyűjtéshez, és azon vannak, hogy a környezetkímélő tevékenységet tovább népszerűsítsék, hiszen nemcsak a természetet óvjuk ezáltal, hanem a pénztárcánk is megérzi, ha az újrahasznosítható hulladékot is a vegyesbe tesszük. A cégvezető reméli, az év végéig sikerül elérni a 40 százalékot, hogy ne kelljen a lerakási díj további drágulásával számolni. Azt is megtudtuk, hogy Kézdivásárhelyen a 44 szeméttároló szigetből jelenleg 22 van bekerítve, és idén igyekeznek minél többet korszerűsíteni. Erre legközelebb az Ojtoz utcában kerül sor, miután a tömbházak közötti új parkoló elkészül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 845
szavazógép
2019-04-25: Közélet - :

Újabb bírság magyarellenességért

Keddi ülésén újabb bírságot szabott ki a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Realitatea Televíziónak az Országos Audiovizuális Tanács. Mások mellett a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján büntették a hírtelevíziót a Cozmin Gușă vezette műsorban elhangzottak miatt. A testület ezúttal két március elején sugárzott adás miatt szabott ki 15 ezer lej pénzbüntetést.
2019-04-25: Jegyzet - Kuti János:

De mi lesz az igazságüggyel? (Kármentő)

Lemond(at)ott igazságügyi miniszterünket, Tudorel Toadert bársonyszékbe kerülése után sokan bírálták, mi több, szidták is, mint a bokrot. Kezdetben csak az ellenzékiek és az elnök Iohannis, valamint az uniós tagországok jogállamiságunkért mélységesen aggódó politikusai, nagykövetei. Az Európai Unió vezetői a büntetőjogi reform miatt nyomorgatták, párttársai és a nagyfőnöke meg most, miniszteri tárcájának elvétele előtt azért, mert nem volt képes egyszer s mindenkorra megszabadítani a pártvezér Dragnea urat a börtön fenyegető árnyékától egy jól irányzott amnesztiatörvénnyel.