Biciklivel munkába

2019. május 1., szerda, Közélet

Esős időben és állami szabadnapon nyilván nem sokan pattannak reggel hétkor biciklire azért, hogy munkába menjenek, vagy ha igen, akkor nem feltétlenül állnak meg Sepsiszentgyörgy főterén egy kis javításra, csevegésre, de a kerékpáros mozgalom képviselőin és a sajtón kívül is akadt résztvevője az idén már harmadszor útjára indított Cycle to work, azaz Biciklivel munkába elnevezésű keddi rendezvénynek. Volt olyan résztvevő, aki ugyan később dolgozik, de a jó célért, illetve a friss reggeli hangulatért mégis kikászálódott az ágyból.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A szervezők az ingyenes, helyben elvégzett kisebb javítások, igazítások mellett ropogós süteménnyel is kedveskedtek az arra tekerőknek, és az egyik kezdeményező, Kiss Bence közölte, hogy több cég is ad különféle kedvezményeket a bringásoknak. Az is elhangzott: a kerékpárosnak sem a parkolásra, sem a forgalmi dugóra nincs gondja, és a környezetet sem szennyezi, miközben saját egészségéért is tesz valamit. Ezt egyre többen ismerik fel, a szerelőműhelyek növekvő terheltsége minden statisztikánál jobban mutatja, hogy a kerékpározók száma térségünkben is gyorsan emelkedik.

Sokkal gyorsabban, mint az őket kiszolgáló infrastruktúra, habár az önkormányzat is próbálja a gépjárművekről a „zöld” közlekedés felé terelni a dolgokat. Erről Kelemen Szilárd tanácstag beszélt, elmondása szerint az utcafelújítások során mindig megvizsgálják, hogy lehet-e biciklisávot kialakítani, és több más létesítményre is pályázott már a város. Lesz például három új gyakorlópálya – egy extrém jellegű és két olyan, ahol a gyermekek biztonságosan tanulhatnak biciklizni –, de tervezik a Kököstől Sepsiszentgyörgyig tartó bicikliút megépítését is, ami ingázóknak és biciklis kirándulóknak egyaránt jól fog majd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2019-05-01: Sport - Tibodi Ferenc:

Nyert, és sorozatban ötödször döntős a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti liga)

A címvédő Sepsi-SIC bejutott a 2018–2019-es női kosárlabda Nemzeti Liga döntőjében, miután kedd este játszi könnyedséggel, 83–46 arányban nyert az Aradi ICIM vendégeként az elődöntős párharcuk harmadik mérkőzésén. A zöld-fehérek 2015, 2016, 2017, 2018 után sorozatban ötödik alkalommal jutottak be a bajnoki döntőbe, ahol – akárcsak egy évvel ezelőtt – a Szatmárnémeti VSK együttesével kell megküzdeniük az aranyéremért.
2019-05-01: Belföld - :

Történelemhamisítás titokban (Úz-völgyi katonatemető)

Államközi egyezményt megsértve, kétes jogi és közigazgatási eszközökkel állított fel világháborús emlékművet és 52 román katonai keresztet a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) város önkormányzata a Csíkszentmártonhoz tartozó úzvölgyi magyar katonatemetőben. A történtekről, valamint a május 17-re nagyszabású, katonai felvonulással tervezett avatóról a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület számolt be hétfőn. Az ügyben Hargita Megye Tanácsa közigazgatási úton próbál ellenlépéseket tenni, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke a kormányfőhöz fordult, az Erdélyi Magyar Néppárt közigazgatási bíróság elé viszi a kérdést, a Magyar Polgári Párt pedig diplomáciai úton lép fel.