Mi, hol, mikor?

2019. május 2., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Szent György Napok

Ma: 11 és 18 órától a Háromszék Táncstúdióban Boldog képek – a debreceni Vojtina Bábszínház bábelőadása (ajánlott életkor 4+, jegyár: 10 lej); 18 órától a Kamarateremben Romlás – a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása (ajánlott életkor: 16+, jegyár: 35 lej);

  • Swinging Snaps – Snaps Vocal Band
    Swinging Snaps – Snaps Vocal Band

18 órától a Tein Teaházban Întâmplări și personaje címmel közönségtalálkozó Florin Lăzărescu íróval, beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus; 18.30-tól a Tamási Áron Színházban zene: Swinging Snaps– Snaps Vocal Band (jegyár: 30 lej); 19.30-tól a Szimplában Mediawave Fesztivál animációs filmblokk.

Május 3., péntek: 9 órától a Váradi József Általános Iskolában a XIII. Gyermekszínjátszó Találkozó országos szakasza – a díjátadásra 16 órától kerül sor; 17 órától a Tamási Áron Színházban Időutazás tánclépésekben – a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balettelőadása (jegyár 10 lej); 17 órától az Erdélyi Művészeti Központban Hervai Katalin grafikusművész kiállítását megnyitja Hegedűs Enikő művészettörténész, a vendégeket Vécsi Nagy Zoltán köszönti, közreműködnek: Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán) és Kőműves-Bokor Zsuzsa (zongora); 18 órától a Kamarateremben Romlás – a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása (ajánlott életkor: 16+, jegyár: 35 lej); 21 órától  a Tamási Áron Színház előcsarnokában táncház (jegyár: 10 lej).

Állandó programok: SzimPlatz – május 3–5. között naponta 10–23 óráig Street Food és Kézműves Sör Fesztivál; Kultúrkert – május 4–5-én 11, 14 és 16 órától tárlatvezetés a múzeumban: Szerzetesek asztalánál – a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest) kiállítása; a Lábas Házban ma és pénteken 10–17 óráig Szente-Szabó Ákos festőművész kiállítása; a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben május 31-ig Drónos szobrok – Előd Ágnes szobrászművész kiállítása; a Református Egyház Nyugdíjintézetében ma 16 órától és május 4–5-én 13 órától Mese és valóság – Sinka Zita babakiállítása; május 2–4. között naponta 18 órától a Károlyi Gáspár Alapítvány előadás-sorozata az alapítvány székhelyén (Málik József utca 6. szám) – Minden Istennel kezdődik (ma), Istennel folytatni (péntek), Isten szerint gondolkodni (szombat);

kézművesvásár a Kós Károly úton és a Gróf Mikó Imre utcában május 3–5. között naponta 10–19 óráig; őstermelői vásár a Gróf Mikó Imre utcában május 3–5. között naponta 10–19 óráig; a Sepsi Arénában Szent György-napi vidámpark május 3–5. között naponta 10–22 óráig; az Erzsébet parkban Szent György-napi gyermekváros május 3–5. között naponta 11–18 óráig; Sepsiszentgyörgy belvárosában május 3–5. között naponta 11–17 óráig Szent György-napi utcazene-fesztivál – artisták és zenekarok: Ádámék artistaduó (HU), Afronauta (HU), Bboy MG (HU), Feckin Rawkin (HU), HoPz (HU), Peter Moynahan – The Irish Balladeer (RO), Nyír1Flow (HU); az Erzsébet parki zenepavilonban Borsziget – Dubicz Borászat, Mátrai Borvidék május 3–5. között naponta 12–23 óráig; a Székely Nemzeti Múzeumban május 4–5-én naponta 10–17 óráig a Szerzetesek asztalánál című új időszaki kiállítás ingyenes látogatása; az Erdélyi Művészeti Központban május 4–31. között Hervai Katalin grafikusművész egyéni tárlata (megtekinthető keddtől péntekig 10–17, szombaton 18 óráig).

Elmarad a vidámpark, lesz retróparádé. A szervezőktől független okok miatt elmarad a Sepsi Aréna mellé tervezett Vidámpark építése, a terepet mintegy száz veterán autó veszi birtokba. A retróparádéra szombaton 9–16 óráig kerül sor.

A teljes program megtalálható a szentgyorgynapok.ro honlapon.

 

Forgalmi korlátozások

Május 1. és 6. között a Szent György Napok rendezvényei alatt a korábbi évekhez hasonló forgalmi korlátozásokat vezetnek be Sepsiszentgyörgyön a városközpontban. Ma 9 órától május 6-án, hétfőn 12 óráig a forgalmat lezárják a következő helyeken: a Szabadság téren, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca között; az 1918. december 1. úton a Nicolae Bălcescu utca kereszteződésétől a központ felé; a Kossuth Lajos utcában; a Kőrösi Csoma Sándor utcában a Kossuth Lajos utca és a Martinovics Ignác utca között; a Váradi József utcában a Kossuth Lajos utca és a Gábor Áron utca között; a Gróf Mikó Imre utcában; a Gödri Ferenc utcában, a Gróf Mikó Imre és a Balázs Márton utca között és a Józef Bem utcában. A Kós Károly utat a Gyár utca és a Kriza János utca között ma 14 órától május 6-án 7 óráig zárják le. Május 5-én 21.30–22.30 óráig a tűzijáték miatt teljes szélességben lezárják a Gábor Áron utcát is. Az 1918. december 1. út az Olt utca (Sugás étterem) és a Csíki utca között egy forgalmi sávon lesz járható.

 

Színház

SZÍNIELŐADÁS. A kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó csoportja május 4-én, szombaton 20 órától a székelytamásfalvi kultúrotthonban bemutatja Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.

 

Hitvilág

A MEDJUGORJEI IMACSOPORT szervezésében elsőcsütörtöki szentmise és szentségimádás lesz a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban. A program: 18 órától szentmise, Hajlák Attila István atya (Kézdivásárhely) elmélkedése után szentségimádás és rózsafüzér-imádság, gyónási lehetőség.

 

Könyvbemutató

Pénteken 17 órától Szotyorban a faluházában Bernád Zoltán mentálhigiénés szakember bemutatja Köztes lét, avagy köztes helyzetállapotok című könyvét.

 

Kiállítás

NEMZETKÖZI CSOMA-TÁRLAT. A kovásznai Kádár László Képtárban július 30-ig keddtől péntekig 11–16, szombaton 10–14 óráig látogatható a Kőrösi Csoma Sándor emlékének szentelt Csoda című tárlat. A tárlaton 50 alkotás tekinthető meg. A belépő ára: 4 lej felnőtteknek, 2 lej nyugdíjasoknak, diákoknak. Szervezett csoportok a 0770 420 087-es telefonszámon jelentkezhetnek be előzetesen.

 

Képernyő

ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Fonó Nagybaconban. 20.05 Vadász-horgász találkozó: az erdővidéki horgászok, valamint vadászok közössége Barót város önkormányzatával partnerségben első alkalommal szervezte meg a rendezvényt. 20.45 Kiss Károly (1889–1975) kántortanítóra emlékeztek Vargyason, születésének 130. évfordulóján. 21.20 Etnophania-koncert – Fekete Hunor (citera-ének), Boér Károly (gitár-ének), Moldován-Horváth Zalán (dob-ének). A televízió adásai az erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától és 16.30-tól Manu, a legsirályabb fecske – német animációs film, románul beszélő; 11.15-től Csodapark – amerikai–spanyol animációs vígjáték, románul beszélő és 16.30-tól magyarul beszélő; 18.15-től McQueen – angol dokumentumfilm, román felirattal és Miután – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő; 20.15-től Bosszúállók: végjáték – amerikai fantasztikus akció, kalandfilm, román felirattal; 20.30-tól Testvérlövészek – amerikai–francia–spanyol–román westernvígjáték, román felirattal.

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utca 14. szám alatti Catena (telefon: 0367 804 709 éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden

ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán ma és pénteken 8–16 óráig a 2-es, szombaton az 1-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
A VADON EGYESÜLET tájékoztatja a látogatókat, hogy a Székelyföldi Vadászati Kiállítás még ma fertőtlenítés miatt zárva tart.
GOMBAVIZSGÁLAT. Május elsejétől hétfőn, szerdán és pénteken 8–10 óráig a sepsiszentgyörgyi központi piacon Zoltán Sándor ellenőrzi a fogyasztásra gyűjtött gombákat. A szolgáltatás ingyenes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2019-05-01: Közélet - Bokor Gábor:

Hatalmas károkat okozott a jégeső

A kedd délután lezúdult hatalmas mennyiségű csapadék és a vele érkező jégverés súlyos veszteségeket okozott a felsőháromszéki gazdáknak. Főként a szabad termesztésű hagyma- és a palántázott káposztakultúrák szenvedtek kárt, a jég szó szerint a földig verte a növényeket – tudtuk meg Vass Rezső falugazdásztól.
2019-05-02: Máról holnapra - Mózes László:

Úz-völgyi kései sirató

Meggyalázták az Úz-völgyi első világháborús osztrák–magyar katonatemetőt. Ostobán, erőszakkal, fütyülve jóérzésre, kegyeleti szempontokra. Kihasználva a Hargita és Bákó megye közötti rendezetlen határvitát a Kárpátokon túli Dormánfalva önkormányzata nekilendült és elkészítette az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét Úz völgye katonai sírkertjében.