Kopjafát hoztak Gábor Áronnak

2019. május 4., szombat, Közélet

Még januárban jelentkezett a budapesti Újlaki Általános Iskola: kopjafát állítanának Eresztevényben, az Emlékezés erdejében, Gábor Áron sírhelye mellett. Mondták, pályáztak a Határtalanul! programban, és majd május elején jönnek, egy autóbusznyi alsó tagozatos diákot hoznak, meg a kopjafát is magukkal. Amit egy ott élő székelyföldi atyánkfia készít számukra, de nemcsak kifaragja ingyen, hanem a kopjafa anyagáért, a jófajta cserefáért sem kér pénzt. Mert ilyenek a székelyek.

  • Kopjafát állítanak a budapesti gyerekek. A szerző felvétele
    Kopjafát állítanak a budapesti gyerekek. A szerző felvétele

Május elsején indult a busz Budapestről, tegnapra értek Háromszékre. A megbeszéltek szerint vártam már rájuk Eresztevényben, késve érkeztek, nehéz kiverekedni Sepsiszentgyörgyről ilyenkor, mentegetőzött az úriember, aki elsőként leszállt a buszról. És bemutatkozott: Gábor Áron vagyok, az Újlaki Általános Iskola igazgatója. Már-már készült elővenni igazolványát, mire elhittem neki, hogy tényleg úgy hívják.

Emlékezetes marad e kopjafaállítás az Újlaki Általános Iskola diákjainak. Hetedikes, nyolcadikos fiúk és lányok egymást felváltva ástak, lapátolták a földet, méricskélték, elég mély-e már a gödör az előre elkészített alapnak. Aztán behelyezték a betonba öntött vasakat, körbedöngölték az alapot, közben sűrűn ellenőrizték vízmértékkel a tartóvasak függőleges és vízszintes helyzetét. Majd beleállították a magukkal hozott kopjafát, rárögzítették koszorújukat és végre elénekelhették a Gábor Áron rézágyúja kezdetű népdalt. Amit a Kárpát-medence minden magyar ajkú szülötte ismer. 170 év sűrített történelmét ismertettem velük, Gábor Áron utolsó csatáját, elhantolását az út szélén, a hozzá méltó emlékmű állításának körülményes módját, az Emlékezés erdejének kialakulását. Magyar himnusz, székely himnusz (a régi is), aztán indultak tovább. Kézdivásárhelyre, újabb Gábor Áron-os emlékhelyre.

Azzal az ígérettel búcsúzott az igazgató – akit nem csak neve kötelez, de lelke is ide húzza –, hogy amíg működik a Határtalanul! program, minden évben megpályázzák, újabb és újabb generációkat hoznak el megkoszorúzni és megsimogatni iskolájuk kopjafáját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2019-05-04: Sport - :

Kétgólos előnyben az Arsenal (Labdarúgás, Európa-liga)

Az Arsenal hazai környezetben 3–1 arányban diadalmaskodott a Valencia felett, a Chelsea pedig döntetlent játszott az Eintracht Frankfurt otthonában a labdarúgó Európa-liga elődöntő első mérkőzésén. A visszavágókat egy hét múlva rendezik.
2019-05-04: Jegyzet - László Zsuzsa:

Érintések

Nézem a kezem, és az anyám kezét látom. Ahogy telik az idő, egyre inkább hasonlítok rá. Kívülről. A jóságához, nemességéhez, emberi nagyságához soha nem fogok felnőni.