Üres kampány

2019. május 4., szombat, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Három hét múlva európai parlamenti választások lesznek, Romániában ráadásul népszavazás is, és bár a kampány hivatalosan is elkezdődött, tisztességes ajánlatoknak és alapos tájékoztatásnak egyelőre híján van a lakosság, csak a megszokott politikai csatározás véget nem érő sorozatát látjuk.

Az EP-választásokra jóformán csak az RMDSZ igyekszik programot és cselekvési tervet felmutatva részvételre buzdítani saját szavazótáborát, a román pártok jelöltjei egyetlen épkézláb ötlettel sem rukkoltak elő, megerősítve azt a vélekedést, hogy úgyis csak a kevés munkával járó magas jövedelmekért küzdenek, nem az ország javáért. Ludovic Orban és nacionalistává züllött liberális pártja máris győzelmét ünnepli, pedig még csak egyes közvélemény-kutatásokban előzi meg az uralkodó szociáldemokratákat, akiknek elnöke, Liviu Dragnea válaszul tízmilliárd eurós befektetési keretet ígért az önkormányzatoknak és az egyetemeknek „fejlesztésre”. Erre valóban szükség van – csakhogy a politikusok magánvagyonán kívül vajmi kevés fejlődést tapasztaltunk mindeddig, és nehéz elhinni, hogy most fognak hirtelen megváltozni a dolgok.

Mert ott van a népszavazás is, ami szintén nem a megadott témáról, a korrupcióellenes harcról szól, hanem megint csak a hatalom és az ellenzék közötti erőviszonyokról. Klaus Iohannis államfő még a referendum meghirdetésekor sem tudott pártsemleges maradni, hanem közvetítői szerepet előíró tisztségéhez méltatlan módon a kormánykoalíció megleckéztetéséről szónokolt. Azok most a választói névjegyzék manipulálásával készülnek visszavágni, mert a sajátos román jogállamban az is lehetséges, hogy a szavazati joggal rendelkező állampolgárok nyilvántartása néhány százezres pontatlanságokat tartalmazzon, amivel szükség szerint zsonglőrködni is lehet. Elvekről, átfogó vagy akár kisebb, de épkézláb, hasznos projektekről, követhető célokról az ország és a benne élők sorsát meghatározó pártoknál nincs szó, még azt sem magyarázza el senki hitelt érdemlően, hogy mi történik az európai és a román parlamentben: melyik döntés kire tartozik, milyen a döntéshozó intézmények közötti viszony, és milyen következményei lehetnek rájuk nézve annak, hogy így vagy úgy voksolnak, esetleg távol maradnak.

Világos beszéd, konkrétumok és érvek helyett ködös, általános ígéretekkel, illetve fanyalgásokkal és az elmaradhatatlan személyi támadásokkal traktálják a romániai polgárokat, akik ebből a legjobban azt értik meg, hogy a legfontosabbakat elhallgatják előlük, és üres papírra kérik a beleegyezésüket. Mihez is? Talán további üres szemfényvesztéshez...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2019-05-04: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gyermekszínjátszó találkozó: Diákok, vidámság a színpadon (Szent György Napok)

Derűs, hangulatos diáktalálkozót idézett tegnap délelőtt a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola díszterme, pedig az összesereglett mintegy 180 nebuló tulajdonképpen megmérettetésre érkezett. A XIII. Gyermekszínjátszó Találkozó regionális szakaszán ezúttal zömmel háromszéki csapatok váltották egymást a színpadon, a szomszédos Hargita megyét csak kőrispataki, illetve csíkszentdomokosi tanulók képviselték.
2019-05-04: Belföld - :

Zavartalanul folyik a temetőfoglalás (Úz völgye)

Az általánossá vált tiltakozás és hivatalos megkeresések ellenére a közösségi hálón megosztott fényképfelvételek és bejegyzések tanúsága szerint Dormánfalva önkormányzata zavartalanul folytatja a román katonakeresztek felállítását az Úz-völgyi osztrák-magyar katonatemetőben. Az RMDSZ szerint az általuk megkeresett hatóságok válasza jövő hét elején várható. Sajtóértesülések szerint a Bákó megyei település elöljárói kitartanak azon korábban már ismertetett álláspontjuk mellett, mely szerint törvényesen járnak el, illetve a város polgármestere hétfőn szándékszik hivatalosan is nyilatkozni az ügyben.