Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 8., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön az Amőba Oktatási Központban május 9-én, csütörtökön 11 órától bemutatják G. Nagy Lilla Imola Délvidék titkai című könyvét, amely a trianoni magyarság sorsáról, a magyarság jövőjéről szól. Az alföldi születésű író Amerikában, Kínában, Európa számos országában is élt, könyvét a fiataloknak írta, főleg azoknak, akik elhagyták vagy készülnek elhagyni hazánkat. A helyszínen a könyv megvásárolható.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében csütörtökön, pénteken és szombaton 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai. Rendező: Botos Bálint.

Zene
ZONGORAEST. A sepsiszentgyörgyi Árkosi Kulturális Központ Bástya-koncerttermében ma 18 órától Ana Nițu és Bende Arnold, a brassói Transilvania Egyetem diákjai dr. Anca Preda tanárnő osztályából Liszt-, Beethoven-, Enescu-, Bach- és Debussy-műveket adnak elő. A helyek száma korlátozott. A jegyeket (5 lej) előre is meg lehet vásárolni az Olt utca 6. szám alatt 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).
SÁRIK PÉTER TRIÓ & FALUSI MARIANN-KONCERT. Május 9-én, csütörtökön 19 órától a kovásznai művelődési központban Jazzkívánságműsor magyarul című koncertjével fellép a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann. Helyfoglalás, jegyárusítás (25 lej) a kovásznai művelődési ház jegyirodájában 8–15 óráig vagy a 0267 340 394-es, illetve a 0744 364 250-es telefonszámon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.15-től Manu, a legsirályabb fecske – német animációs film, magyarul beszélő; 16.30-tól Csodapark – amerikai–spanyol animációs vígjáték, románul beszélő; 18 órától Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, magyarul beszélő; 18.15-től Egri csillagok – magyar történelmi kalandfilm, román felirattal; 20.15-től Bosszúállók: végjáték – amerikai fantasztikus akció, kalandfilm, román felirattal; 20.45-től Testvérlövészek – amerikai–francia–spanyol–román westernvígjáték, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától műsorismertető, 6.15-től zsolozsma, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!; 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat; 9.15-től dicsőséges rózsafüzér; 12.05-től zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Az Osonó budapesti drámatábora
Augusztus 21–26. között színházi és személyiségfejlesztő drámatábort szervez Budapesten az Osonó Színházműhely. A napközis, három étkezést biztosító drámatáborba 15 és 35 év közötti fiatalok jelentkezését várja a társulat. A csoport munkája a színházi gyakorlatokon keresztül a személyiségfejlesztés és az önismeret, valamint a csapatépítés területét is érinti. A független társulat, amely eddig több mint 70 drámatábort és több száz képzést szervezett fiataloknak és felnőtteknek, a tábort mindazoknak ajánlja, akik szeretnek önmagukkal és a színházzal foglalkozni, akár van előzetes szakmai tapasztalatuk, akár nincs.
A hat napon át tartó szakmai programokat Fazakas Misi rendező-drámatanár, a társulat vezetője, valamint Mucha Oszkár színész-drámatanár, az Osonó társulati tagja vezeti. A 9.30–20 óráig tartó napi program hangsúlyos részét három műhelyfoglalkozás, valamint a napindító tréning alkotja. Az étkezések is közösen történnek. A tábor intenzív közösségi és szakmai együttlétet kínál egész napot kitöltő foglalkozásokkal. Jelentkezési határidő: június 1. Érdeklődni lehet az osonoszinhaz@osono.ro e-mail-címen vagy a +36 20 273 6014-es telefonon. Honlap: osono.ro.
Az Osonó Színházműhely színházi, oktatási és szociális projektjein keresztül intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. Több évtizedes tapasztalatának köszönhetően olyan foglalkozástípusokat dolgozott ki a társulat, amelyek által a résztvevők egyszerű gyakorlatokon keresztül juthatnak el embertársaikhoz és önmagukhoz. A résztvevők egy belülről megszülető motiváció által elindulhatnak a személyes és szakmai fejlődés útján.

Lakossági fórum
A GAL Sepsi Egyesület ma este 6 órától lakossági fórumot tart Szépmezőn a Sepsi Ipari Park épületében, jelen lesz Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, a szervezet elnöke is. Minden érdeklődő helyi lakost várnak.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Csíki utca 1. szám alatti Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön ma 8–15 óráig az 1918. december 1. úti 12-es tömbházban (B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M lépcsőház), illetve a hozzájuk tartozó kereskedelmi egységeknél és a Sport utcai 2-es és 2/A magánházban. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten mától péntekig naponta 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órától meglepetésvendéggel várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban. Az anyák napi bált vasárnap 18 órától a Park vendéglőben szervezik meg, ahová várnak minden nyugdíjast.
EZÜST AKADÉMIA. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében május 9-én, csütörtökön 16.30-tól dr. Bakacsi Gyula Együttműködni nem kell, hanem érdemes címmel tart előadást. A belépés regisztráció alapján történik.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Bitán, Egerpatakon és Szacsván, csütörtökön Uzonban gyűjt a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, szelektív hulladékot a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-07: Közélet - Nagy D. István:

A bíróság is a lelkipásztornak adott igazat (Ítélethirdetés a Kovács István–Horváth Alpár ügyben)

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre, továbbá kilencven nap közmunka elvégzésére, illetve ötezer euró kártérítés megfizetésére ítélte alapfokon a sepsiszentgyörgyi bíróság Horváth Alpárt, a Székely Idők hetilap főszerkesztőjét abban a zsarolási és rágalmazási perben, melyet Kovács István unitárius lelkipásztor indított ellene, a kiadványban a személye kapcsán megjelent állítások nyomán. A bíróság április 25-én kihirdetett ítélete nem jogerős.
2019-05-08: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

A horgászat is lehet üzlet (Magánvállalkozás)

Barót központjában a nemrég rendezett vadász-horgász találkozón feltűnő volt Velencei András sátra: a kis kiállítóhely meglehetősen gazdag kínálata igencsak vonzotta a tekintetet. Népszerűsége érthető, hiszen a fiatal, alig harmincesztendős vállalkozónak az utóbbi öt évben sikerült vevőkört kialakítania, árukészlete pedig mindig tartalmaz egy-két érdekességet, újdonságot.