Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

V. Székely Fesztivál BudapestenEgységesen mutatkozik be Székelyföld

2019. május 8., szerda, Magazin

Az egykori Udvarhelyszék, Székelyföld történelmi központjának települései lesznek a díszvendégei az idei Székely Fesztiválnak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a budapesti Millenáris Parkban, ahol péntektől vasárnapig kulturális programokkal, székely ételekkel, italokkal, kézműves termékekkel várják a látogatókat. Mindennap egy-egy megye – Maros, Hargita, Kovászna – mutatja be kulturális értékeit a Millenáris Park több helyszínén.

Domokos István, a fesztivál szervezője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy immár ötödik alkalommal rendezik meg a háromnapos eseménysorozatot, amely az idén ingyenesen látogatható. Az esemény kiemelt vendége Böjte Csaba szerzetes lesz. Az esemény célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és a székely gasztronómia megismertetése.

Négy helyszínen hatvan műsorszám és több mint 500 fellépő mellett csaknem 100 kézműves termelő portékái, valamint turisztikai kiállítás és két művészeti tárlat is várja a látogatókat. A Balla Géza Pincészet borai mellett az érdeklődők megkóstolhatják az Erdélyi Pálinka Lovagrend vadgyümölcspálinkáit is. A gyermekek sok más program mellett a Székelyföldi Legendárium rajzfilmvetítésein vehetnek részt.

A fellépők között van a Bekecs Néptáncegyüttes, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvós Zenekar, a Százlábú Néptáncegyüttes és a vargyasi Borbáth Szilveszter. Szombat délután külön műsort tart a szentegyházi gyermekkórus 130 székely gyermek közreműködésével.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester a külhoni kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a kerület nagy hangsúlyt fektet a külhoni magyarság kultúrájának népszerűsítésére, többek között kiemelten támogatja a Kolozsvári Magyar Napok megrendezését. A nemrég átadott Nemzeti Táncszínház is több határon túli előadással és társulattal várja az érdeklődőket a Millenáris Parkban, amellyel számos közös értékteremtő programban is együttműködik az önkormányzat – tette hozzá.

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke hangsúlyozta: kulturális és kulináris kínálatuk legjavát hozzák el Udvarhelyszékről az idei rendezvényre. A programok közül kiemelte a Székelykeresztúr és Szenterzsébet vidékéről érkező Cickom Énekegyüttest, valamint a székelyudvarhelyi néptáncműhely előadását. Emellett háztáji gazdaságok termékei is bemutatkoznak, lesz kóstolás és vásár is. A Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és fellépői fafaragást, kerámiakészítést és nemezelést mutatnak be, vasárnap pedig a Székelyföldi Legendárium Varázspatkó című új rajzfilmjének budapesti premierjén vehetnek részt az érdeklődők.

Grüman Róbert, Kovászna megye tanácsának alelnöke a programok közül kiemelte az interaktív népi foglalkozásokat és a mézeskalács-készítést, valamint a népi mesterségeket bemutató kiállítást. De fafaragásról, kovácsmesterségről szóló rövidfilmeket is láthatnak az érdeklődők – tette hozzá.

Glázer Tamás, a Millenáris Park ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy évről évre növekszik az érdeklődés a Székely Fesztivál iránt, minden évben átlagosan 30 ezer látogatót vonzott az eseménysorozat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-08: Pénz, piac, vállalkozás - :

Több belföldi turista

Itthon 5,8 százalékkal, 2,317 millióra nőtt a turisták száma az első negyedévben, ezen belül a külföldiek száma 7,7 százalékkal, 443 900-ra csökkent, a belföldieké azonban 9,7 százalékkal, 1,873 millióra nőtt – közölte az Országos Statisztikai Intézet.
2019-05-08: Magazin - :

„Székelybacilus” a Szent Anna-tóban

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna-krátertóból a tudományra nézve új baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát – írja sajtóközleményében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.