Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az alkotmánybíróság alárendelése

2019. május 8., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Új kinevezési láz tört ki Bukarestben. Az alkotmánybíróság három tagjának hamarosan lejár a mandátuma, és a júniusban megüresedő helyeket a szenátus és a képviselőház tegnap hipp-hopp be is töltötte. A szokatlan gyorsaságot az indokolja, hogy a testület – habár az alkotmány értelmében minden más állami szervtől független kellene legyen – az utóbbi időben meglehetősen nyíltan szolgálta az uralkodó hatalmat, pontosabban a szociáldemokrata pártot, illetve annak elnökét.

Nem is lehet másként, hiszen tagjainak kétharmadát a parlament nevezi ki, és ha adódik is némi eltolódás amiatt, hogy az alkotmánybírák nem egyszerre cserélődnek, megbízatásuk pedig kilenc évre szól, a függetlenségük inkább névleges, mint valóságos. Már önmagában az is elgondolkodtató, hogy a testület kilenc tagjából hat csak az épp aktuális parlamenti többség támogatásával nevezhető ki, és ha ehhez hozzáadjuk az elmúlt két évben született, zömmel a Szociáldemokrata Pártnak kedvező alkotmánybírósági döntéseket, akkor megértjük, miért próbálják a pártok saját jelöltjeiket tisztségbe juttatni. Mégis furcsa, hogy ezúttal az SZDP rukkolt ki két külső emberrel – akik persze csak látszólag azok, valójában több szálon kötődnek kenyéradó gazdáikhoz. Az ellenzék vezetőjeként fellépő Nemzeti Liberális Párt saját politikusait javasolta – nyeregben érzik magukat, amióta két közvélemény-kutatásban is lekörözték a fő kormánypártot. A legfurcsább azonban az, hogy az alkotmánybíróság tényleges függetlenítésére senki még csak kísérletet sem tesz, noha a politikai alapon kinevezett, magas rangú tisztségviselők szakértelméről, azazhogy inkább annak hiányáról már sok keserves tapasztalatunk van, ezért nem működik jól szinte semmi ebben az országban.
De nem is az a cél, itt a gépezetnek nem a lakosságért kell dolgoznia, hanem csak a kiválasztottakért. És ez sem megy mindig olajozottan, csikorog és néha meg-megáll, különösen amikor olyan kérdésekben kellene állást foglalni, amelyek jobbra vagy balra billenthetik a politikai erőviszonyokat. Az alkotmánybíróság hónapok óta halogatja annak eldöntését, hogy a legfelsőbb törvényszék háromtagú bírói testületeinek felállása, sőt, Florin Iordache képviselőházi alelnök erre vonatkozó keresete szabályszerű-e vagy sem: egyik esetben ugyanis Liviu Dragnea megmenekül a börtöntől, a másikban viszont elítélhetik. Mármint ha a jelenlegi testület két héten belül dűlőre jut – mert ha júniusig elnapolja az ügyet, a Dragnea fölött ítélkező bírók egyike nyugdíjba megy, a fiktív alkalmazottak pere elölről kezdődik, a bűncselekmény pedig elévül, mielőtt újabb ítélet születne. Nem mintha a legfelsőbb törvényszék jobban igyekezne az igazságszolgáltatással: láthatóan mindkét „független” és „legfelsőbb” szerv nagyon szeretné másra hárítani a felelősséget. Magyarázattal természetesen nem fárasztják magukat, és a szakmai szervezetek is hallgatnak. Még azt sem tudjuk, hogy félelemből, kényelemből vagy egyetértésük jeléül...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-08: Közélet - Fekete Réka:

Felmérések hava

A második osztályosok tegnap kezdődött országosan egységes felmérőjével indul a május végéig tartó tudásellenőrző sorozat, jövő héten a negyedikesek, azt követően a hatodikosok írnak képességfelmérő dolgozatokat.
2019-05-08: Belföld - :

Összefognak a magyar pártok (Nemzeti régiók polgári kezdeményezés)

Összefognak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés sikere érdekében – jelentették be az erdélyi magyar pártok tegnap.