Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tudott gépei hibájáról a Boeing

2019. május 9., csütörtök, Magazin

A Boeing vezetése már a tavaly őszi indonéz repülőgép-katasztrófa előtt egy évvel tudott a 737 MAX repülőgépek típushibáiról, de hallgatott róluk – írta a The Wall Street Journal vasárnap esti internetes kiadásában.

  • Boeing 737 MAX 8. Fotó: EPA / Peter Foley
    Boeing 737 MAX 8. Fotó: EPA / Peter Foley

A lap értesülései szerint a gyár vezetői már az első modellek gyártása után észlelték a problémákat, de nem jelezték a szövetségi légügyi hatóságnak (FAA). Az indonéziai Lion Air légitársaság gépének tavaly októberi katasztrófája után is csak néhány légitársasággal és néhány pilótával osztották meg az információkat, de akkor is csak részlegesen – állította a The Wall Street Journal.

A gyár illetékes tisztségviselői csak öt nappal az etióp légitársaság gépének Addisz-Abeba mellett történt lezuhanása után kezdtek beszélni a biztonsági hibákról, de a nyilvánosság előtt még akkor sem fedték fel, hogy a háttérben szoftverhibáról van szó. Újabb hat hétig kellett várni, mire ez nyilvánosságra került. A lap az FAA szóvivőjére hivatkozva azt közölte: minderről a légügyi hatóság vezetőjének sem volt tudomása.

A lap kiemelte: a hibák észlelése és nyilvánosságra hozatala közötti idő hosszúsága most először kerül nyilvánosságra.

A The Wall Street Journal úgy tudja: mind az FAA, mind a chicagói repülőgépgyár vezető munkatársai egyre növekvő aggodalommal vetik fel, hogy vajon mennyire átláthatóan működik a Boeing, milyen mértékben hallgatta el szándékosan a pilótafülkében észlelt biztonsági hibákat.

Közben bűnügyi vizsgálat is kezdődött annak feltárására, hogy a Boeing félrevezette-e, és ha igen, szándékosan vezette-e félre a beruházókat és az ügyfeleket. A nyomozás keretében a múlt héten a vizsgálatok már arra is kiterjedtek, hogyan kaphattak repülési engedélyt a vitatott típusú gépek, és mi volt ebben a szerepük a Boeing vezetőinek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-05-09: Magazin - :

Újabb darabka Stonehenge

Több mint 60 év után került a helyére a Stonehenge egy darabja, amelyet 1958-ban régészek emeltek ki az egyik gigászi kőoszlopból.
2019-05-09: Család - :

A boldogság kulcsa: érzelmi intelligencia / 2.

Sok gyermek nem tudja, hogyan alakíthat ki egészséges kapcsolatot másokkal. Ezért, amikor felnőttek lesznek, egyre inkább elszigetelődnek, eltávolodnak az emberektől, a társasági élettől. Emberi kapcsolataink minősége több dologtól is függ. Így például személyiségünktől, viselkedésünktől és érzelmeinktől is.