Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 10., péntek, Mi, hol, mikor?

Ökumenikus istentisztelet az úzvölgyi hadi temetőért
Az úzvölgyi hadi temető körül kialakult helyzet rendezése egész Székelyföld számára kiemelt ügy és közös fellépést követel. A rendkívüli helyzet kapcsán alakult kezdeményezőbizottság, amelyben a politikum mellett a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vállalnak, május 12-ére ökumenikus istentiszteletet hirdetett: mindenkit várnak az úzvölgyi hadi temetőbe vasárnap 15 órakor.

Kiállítás
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT III. emeleti kiállítóterében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám) ma 18 órától Székedi Ferenc művészeti író megnyitja a Free Camp csíkszeredai Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor retrospektív kiállítását. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, közreműködik Krizbai Imre klasszikus gitáron. A kiállítás megtekinthető június 7-ig keddtől péntekig 10–17,
szombaton 10–18 óráig.
MOHOS FOTÓKLUB. A kovásznai Városi Művelődés Ház kiállítótermében ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub 2018-as anyagát bemutató kiállítást megnyitja Hlavathy Károly fotóművész, a klub elnöke. Közreműködik a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ Hangshowrock együttese.

Tárlatvezetés és műhelyfoglalkozás a Magmában
Interaktív tárlatvezetésre és kreatív műhelymunkára várják a 3–18 éves korosztályt május 13–22. között a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben az egyes korosztályoknak megfelelő művészetpedagógiai módszerek és eszközhasználat szerint. Előd Ágnes Drónos szobrok című kiállítása nyomán kísérletet tesznek fényszobrok létrehozására hétköznapi eszközök használatával. Az eredményről hosszú expozíciós idejű fotót készítenek. A kiállításhoz kapcsolódó interaktív tárlatvezetés során a résztvevők a fizika és a művészet kapcsolódási lehetőségeiről tudhatnak meg többet, okostelefonnal videót készíthetnek, mesét rögtönözhetnek. A részvételhez előzetes időpont-egyeztetés szükséges a 0736 063 924-es telefonszámon vagy a studio@magmacm.ro e-mail-címen. Az ingyenes műhelyfoglalkozások és tárlatvezetések időpontját és időtartamát a részt vevő csoportok igényei szerint alakítják.

Könyvbemutató
BOD PÉTER-EMLÉKRENDEZVÉNY KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓVAL. A felsőcsernátoni származású tudós lelkész, irodalom- és egyháztörténész halálának 250. évfordulója tiszteletére a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától  Bod Péter-emlékrendezvény lesz Micsoda még e világ? Egy nagy bibliotheca, könyvesház... címmel. Az eseményen kettős könyvbemutatóra kerül sor. Gudor Kund Botond: Bod Péter (1712–1769), a történetíró című könyv bemutatásán a szerző beszélgetőtársa Demeter László, a kötetet 2018 végén megjelentető baróti Tortoma Könyvkiadó vezetője. Gudor Kund Botond – Gróf László: Bod Péter, a kartográfus – a sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadónál frissen megjelenő könyv képanyagáról Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, térképgyűjtő tart vetített képes kiselőadást. A kötet újdonságértékéről, tartalmáról a szerző-szerkesztőkkel és Feiszt György társszerzővel Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget.
A könyv szerkesztőiről, szerzőiről: Gudor Kund Botond gyulafehérvári református esperes, Bod Péter-kutató; Gróf László oxfordi egyetemi tanár, térképtörténész; Feiszt György szombathelyi levéltáros, történész. Az emlékrendezvényt a Codex régizene-együttes korhű dallamokat megszólaltató fellépése zárja.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében ma és szombaton 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai. Rendező: Botos Bálint.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16 órától Csodapark, magyarul és románul beszélő; 18.15-től Egri csillagok, román felirattal; 18.30-tól Csaló csajok, román felirattal; 20.15-től A lángoló fiú, román felirattal; 21 órától Fej és írás, románul beszélő. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Zene
KÖZÖS HANGVERSENY. A 2018/2019-es hangversenyévad hatodik koncertjén ma 19 órától a Tamási Áron Színházban a Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusainak és zenekarainak közös hangversenyén Jan de Hann, Guy Berryman, John Philip Sousa színvonalas zeneműveit Balázs Árpád Bodzavirág című műve és Ránki György Reggeli torna című daljátéka követi. Az est középpontjában Wolfgang Amadeus Mozart Salzburger szimfóniája áll. Ezt George Bizet Habanerája és Antonio Vivaldi hegedűkoncertje követi, szólista Ferencz Szilvia. Az est különlegességéhez társul Carl Jennkins, Gentri Stephens, Birtalan József három nyárádmenti népdala, Nicolae Ursu szerzeményei. Az estét a Campanella gyermekkórus, a Reménység gyermekzenekar, az Eufónia Ifjúsági Kamarakórus és a Szerenád Kamarazenekar közös előadása zárja amelyet a Plugor Sándor Művészeti Líceum himnuszával – Légy, ki szívből lennél – zárnak. A hangverseny színfoltját a Plugor Sándor Művészeti Líceum szimfonikus zenekara és a XII. osztály énekszakos diákjai biztosítják, akik Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja című musicaljét adják elő. Karmesterek: Maksai József, Opra Balázs József; karnagyok: Sebestyén-Lázár Enikő, Lőfi Gellért Attila és Sipos Zoltán.
KÓRUSTALÁLKOZÓ. A Kriza János Unitárius Dalárda 20 éves fennállásának tiszteletére kórustalálkozót szervez szombaton 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Fellép a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Laudate Kamarakórus, a Pastorala Kamarakórus, a Pro Musica Kamarakórus, a Régeni Áron Dalárda, a Székely István Dalkör, a Szemerjai Református Dalárda és a Vox Humana Kamarakórus. A szervezők várják a régi kórustagokat és minden érdeklődőt. További információk Gazdag Gézánál a 0741 128 597-es telefonon.

Faültetési rendezvény Kézdiszentléleken
A kézdiszentléleki közösségi parkban május 11-én egész napos faültetési rendezvényre hívják és várják az érdeklődőket és a családokat. A program: 9 órától a résztvevők és a helyi termékkiállítók érkezése, 10 órától csemeteültetés, 10.30-tól áldás és ima a jövő nemzedékért, 11 órától ünnepélyes megnyitó, 11.15-től konferencia a helyi termékek fontosságáról és a tudatos vásárlói magatartás kialakításáról, 12 órától ifjúsági és gyermek foglalkozások, 13 órától szekértoló verseny, 14 órától ebéd, 15 órától népdalcsokor-összeállítás, 16 órától a Kifli zenekar koncertje, 17.30-tól népzene- és néptáncgála.

Hitvilág
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz Kovásznán vasárnap 16 órától a belvárosi református templomban.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Nicolae Iorga utca 20. szám alatti Sensiblu 3 (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Romulus Cioflec 33A szám alatti Hygea 3 (0267 310 110); Kézdivásárhelyen vasárnapig a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
VIRÁGKIÁLLÍTÁS ÉS TERMÉKVÁSÁR. A Tega Rt., a Gardenline Kft. kezdeményezésére és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával partnerségben május 10–12. között a megyeszékhely főterén ötödik alkalommal szervezi meg a kertészeti és virágkiállítást. Ugyanott sor kerül a termelők és kézművesek vásárára is.
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten ma 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. május 13-án, hétfőn 8–15 óráig Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. úti 12-es tömbház B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L és M lépcsőházában, a 18-as tömbház E, F, G, Ja, Jb, K, L, N és O lépcsőházában, a 15-ös tömbház D, E, F, L és M lépcsőházában, a hozzájuk tartozó kereskedelmi egységeknél és a Sport utca 2/A és 2/B magánházaiban javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Sepsimagyaróson, Lisznyóban, Lisznyópatakon, hétfőn Bikfalván és Vesszőstelepen gyűjt a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, szelektív hulladékot a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
FIGYELEMFELKELTŐ MOTOROSFELVONULÁS. Szombaton negyedik alkalommal szervezi meg a Free Adventure Bikers Egyesület a figyelemfelkeltő motorosfelvonulást. A motorosok programja: 10 órától a Bodok Szálloda előtti parkolóban gyülekeznek, 11 órától a Vöröskereszt tart elsősegélynyújtó bemutatót, 11.50-kor áhítat, 12 órától felvonulás Sepsiszentgyörgy utcáin.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-05-09: Belföld - :

Magyarul és románul is elhangzik a pápa beszéde

Magyar és román nyelven is elhangzik Ferenc pápának a csíksomlyói szentmisén elhangzó homíliájának fordítása – közölték a szervezők.
2019-05-10: Nyílttér - :

Mohácsiak Székelyföldön

„Gyönyörű ez az Erdély. Nem győzünk betelni a szépségeivel.” Gyakran hangzott el ez a mondat   vendégeink – a mohácsi Radnóti Miklós Szakgimnázium diákjai és pedagógusai, akik a Határtalanul program segítségével látogattak el hozzánk – ajkáról.