Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pár nap Európa

2019. május 10., péntek, Máról holnapra
Nagy D. István

Nem teszi ki az ablakba a kormánykoalíció mindazt, ami a Nagyszebenben 27 uniós tagállam vezetői részvételével zajló EU-csúcson eddig elhangzott a romániai jogállamiságot illetően.

Az Európai Néppárt vezető tisztségviselői – Joseph Daul elnök és Manfred Weber, a párt csúcsjelöltje a május 26-i választásokon –, az Európai Bizottság fő embere, Jean-Claude Juncker, valamint Klaus Iohannis államfő sem fukarkodott a bírálatokkal a kormány irányába, nyakukba varrva mások mellett Románia schengeni csatlakozásának késlekedését, az uniós intézmények elleni támadásokat, a korrupcióellenes harc folyamatos akadályozását és az igazságszolgáltatás függetlenségének megtörését. Párhuzamosan pedig bőszen éltetették az államfőt, az ellenzéket és a kormányellenes tüntetőket, mint a jogállamiság védelmezőit.
A néppárti fellépés, amint a junckeri – viccesre sikeredett – nyilatkozatok, illetve Iohannis megnyilvánulásai, nem igazán meglepőek, hiszen kevesebb mint egy hónap választ el az európai parlamenti választásoktól, a kampány pedig az egész csúcstalálkozóra rányomja a bélyegét. Liviu Dragnea alakulata egy másik tábort erősít az uniós pártok között, tehát ellenfél, bírálni pedig nem árt. Az ellenzéki kritikáktól függetlenül ugyanakkor a csúcstalálkozó alkalmából ismét megmutatkozott, hogy a szocdemek szénája egyáltalán nem áll túl jól a saját pártcsaládjukon belül sem. Az Európai Szocialisták miniszterelnökeinek nagyszebeni találkozójára ugyanis sem Dragnea, sem más az alakulat vezetőségéből nem kapott meghívót.
És ha már kampányt említettünk, a súlyos nyilatkozatok – Európa jövője Nagyszebenben dől el – ellenére a csúcstalálkozó egyelőre nem más, mint a korábban már bőven hangoztatott közhelyek újbóli kinyilatkoztatása. Közhelyek a több sebből vérző, igencsak bizonytalan jövőjű unióról, amelyet viszont egységesnek és erősnek építenek újra/át május 26-a után (ezért igen fontos a szavazás), a minden felett álló közös értékekről és egyáltalán: a több mint hat évtizede megfogalmazott európai álomról. Röviden, mindarról, amire a gyakorlat az elmúlt években nem egyszer erősen rácáfolt. Nincs hiány, persze, a szkeptikus, sőt egyenesen Brüsszelt keményen támadó kijelentésekből sem, de újdonságot ezek sem jelentenek.
Harminc évvel a kommunizmus bukása után Románia visszatért Európába, és most Európa eljött Romániába – hangzott el Klaus Iohannis államfő szájából. Igazán szép mondatok, de hadd tegyük máris hozzá: pár nap múlva Európa elutazik, nekünk pedig marad a hangzatos nyilatkozatok és ígéretek mellé a jól megszokott balkáni posvány. Látványos pártgyűléssekkel, paloták közötti kekeckedéssel, nagyjából a semmihez értő kormányfővel, kiszámíthatatlan országirányítással, folyamatos támadásnak kitett igazságszolgáltatással, több oknál fogva is egyre hiteltelenedő korrupcióellenes harccal, valamint egy kizárólag nagyotmondásban jeleskedő ellenzékkel. És nem utolsósorban jól bejáratott megélhetési ügyeskedőkkel a bársonyszékekben. Elnök úr, hová is találtunk vissza?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2019-05-10: Közélet - :

Levelek föntről (Sylvester Lajosra emlékezve)

„Hatalmas Isten! Mi lett volna belőlünk az éjszaka setétségében, midőn magunkra nem vigyázhattunk, ha te pajzsot ne vontál volna felettünk és oltalmad be nem takart volna a veszedelmek ellen!?”
Elöljáró beszéd
2019-05-10: Közélet - Hecser László:

Modern eszközökkel gazdagodik a baróti kórház

Hárommillió lejt meghaladó értékű orvosi felszereléshez jut hamarosan a baróti kórház – hangzott el a tanács legutóbbi rendkívüli ülésén. Dénes Mária intézményvezető abban bízik, hogy minisztériumi támogatásból az év végéig további egymillió lejért vásárolhatnak modern eszközöket; a megújulást szolgálja az a kétmillió eurós uniós pályázat is, amelynek iratcsomóját decemberben adta le az önkormányzat.