Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BarótCsak a sportéletet és a kultúrát támogatják

2019. május 13., hétfő, Közélet

A költségvetés késése miatt csak most írhatta ki pályázatait a baróti önkormányzat. A határidő közelsége gyors cselekvésre kényszeríti a civil szervezeteket: két héten belül le kell adniuk a dokumentációjukat, a kedvezően elbíráltakkal június 10-ig a szerződést is megkötik.

  • Barót polgármesteri hivatala. A szerző felvétele
    Barót polgármesteri hivatala. A szerző felvétele

A pénteki tanácsülésen a tervezet előterjesztője, Lázár-Kiss Barna András polgármester ismertette: sportra, illetve kulturális tevékenységek támogatására 170–170 ezer lejt szánnak, egyházi és ifjúsági célokra azonban idén nem különítettek el pénzt.

A kulturális programok között szerepel a Barót Napok költségvetése és az Erdővidék Múzeumának évek óta juttatott, legtöbb húszezer lejes támogatás is. A városnapok költségeit 120 ezer lejre becsülte. Ennek legalább felét a vásárosoktól és a támogatóktól szednék be, azaz csak a különbséget kellene fedeznie a városházának. A városvezető szóvá tette: egyre drágulnak azok az együttesek, amelyeket a főszínpad utolsó fellépőjeként meg lehet hívni. „Ott tartunk, hogy azok a magyarországi együttesek, amelyeket meghívunk – s jelzem, ők az olcsóbbak! –, hatvanezer lej körüli összeget kérnek. Nézőpont kérdése, hogy megéri-e, kell-e ez nekünk” – jelentette ki.

A városvezető szerint, amennyiben a két főtételtől eltekintünk, úgy is marad 30–40 ezer lej, amit a civilek kaphatnak meg. A tapasztalat azt mutatja, átlagosan húsznál alig több pályamunkát tesznek le, azaz mindegyikre juthat közel kétezer lej. A sporttámogatási feltételekről Csíki László városmenedzser számolt be. Mint mondotta, a jogi háttér változása miatt csak azok az egyesületek kaphatnak támogatást, amelyek versenysportnak minősülnek és országos szövetséggel rendelkeznek, vagy sportlétesítményt építenek, vagy a nemzeti sportként számontartott oinalabda ismertetését célozzák.

Szabadidős tevékenységre és a mozgást mint életformát népszerűsítő eseményekre is lehet támogatást adni, de csak akkor, ha azok a megyei vagy országos sportnaptárban szerepelnek, ilyenről azonban – ezeket mindig még az előző év végén állítják össze – tudomása nincs. Csíki úgy nyilatkozott a tanácstagoknak, tudomása szerint csak a Barót Városi Sport Club (BVSC) és a Sólymok Sportegyesület jöhet számításba mint a versenysportok képviselője, így a jelentős támogatást ők kaphatják meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-05-13: Közélet - Fekete Réka:

Győzött a szépség, igazság és erő (Waldorf-olimpia)

Nemes küzdelem színterévé vált a Benedek-mezei tábor, ahol csíkszeredai, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi Waldorf-iskolások olimpiáját tartották szombaton. Az ókori görög olimpiák mintájára tartott sportesemény a Waldorf-pedagógiában a görög korszak kiemelt mozzanata az ötödik osztályban, amelynek a szépség, igazság és erő a vezérelve.
2019-05-13: Máról holnapra - Farkas Réka:

Románia többet érdemel

Ezt hirdetik fennen a Szociáldemokrata Párt választási plakátjai, és bizony, nagyon igazuk van. Furcsa kissé ugyan, hogy éppen a hatalmon lévők ágálnak ezzel, azok, akik az elmúlt három évben meghatározták az ország (vissza?)fejlődését, de hát a politikai szemfényvesztés és a logika nem jár kéz a kézben egymással. Úgy tűnik, az idei EP-választási kampány ellentmondásokra és önellentmondásokra épül, nemcsak a kormányoldalon, de ellenzékben is, mindenről szól, csak az EU-ról és az odaküldött képviselők feladatairól, lehetőségeiről nem.