Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kitiltott marad Dabis Attila

2019. május 15., szerda, Belföld

Érvényes marad Dabis Attila Romániából való kitiltása: a bukaresti táblabíróság jogerősen elutasította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottjának azon kérését, hogy semmisítsék meg a Romániából való kitiltását elrendelő tavalyi határozatot. Dabis Attila 2021. március 8-ig nem léphet be Romániába.

  • Dabis Attila (középen) továbbra sem léphet be Romániába
    Dabis Attila (középen) továbbra sem léphet be Romániába

A végzés kivonatát a táblabíróság sajtóosztálya tegnap juttatta el az MTI-nek. A bírák mind a panaszos kifogásait, mind pedig a panasz érdemi részét megalapozatlannak találták és elutasították. A döntés ellen nincsen fellebbezési lehetőség.

A román határrendészek 2018. március 9-én az Ártánd–Bors határátkelőhelyen akadályozták meg Dabis Attila Romániába való belépését. Az SZNT magyar állampolgárságú külügyi megbízottja Marosvásárhelyre utazott volna a székely szabadság napja alkalmából szervezett másnapi autonómiatüntetésre. Kitiltásáról korábban azt nyilatkozta: oka van feltételezni, hogy az ellene hozott intézkedés politikai motivációból született, válaszként arra a nemzetközi kisebbségvédelmi, illetve jogérvényesítő munkára, amelyet a székely közösség nevében végez.

A román határrendészet később közölte Dabis Attilával, hogy olyan cselekedetek következtében járt el, amelyek veszélyeztetik Románia nemzetbiztonságát, ezek a cselekedetek „valós, súlyos és érvényes fenyegetést jelentettek a törvényességre, a szociális, gazdasági, politikai egyensúlyra és stabilitásra, amely a román nemzetállam szuverén, független, egységes és oszthatatlan jellegének a fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint a törvényes rend megőrzéséhez szükséges”. A határozat a nemzetbiztonsági törvénynek arra a cikkelyére hivatkozott, amely felsorolja a Romániát veszélyeztető té­nyezőket.

Dabis Attila Izsák Balázs SZNT-elnökkel együtt az Európai Unió luxembourgi bíróságán támadta meg az Európai Bizottságnak azt a 2013-as határozatát, amelyben elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés bejegyzését. A pert – amelybe Románia az EB oldalán avatkozott be – Dabis és Izsák ez év márciusában megnyerte, és az EB azóta bejegyezte a székely autonómiatörekvések érvényre juttatását segítő kezdeményezést.

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként is tevékenykedő Dabis Attila a budapesti Corvinus Egyetemen tavaly szerzett doktori címet. A Tévhitek az autonómiáról című, Székelyföld autonómiájának alkotmányossága alcímű doktori dolgozatában tudományos eszközökkel bizonyította, hogy Székelyföld területi autonómiá­ja nem ellentétes Románia alkotmányával.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2019-05-15: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ilyen ez az ország

Románia a minden lehetőségek és lehetetlenségek országa. Semmi nem működik úgy, ahogyan kellene, és szinte minden napra jut erről egy bizonyosság. Nem csak a nagypolitikában áll folyamatosan a bál, se szeri, se száma a hétköznapjainkat érintő bosszúságnak.
2019-05-15: Közélet - :

Bizonyosságot akarnak, nem ígéreteket (Barót)

A fennálló problémák konkrét megoldási módozatai helyett újabb és újabb megválaszolatlan kérdések merültek fel a Ba­róton hétfő este tartott lakossági fórumon, amelyet azon helyi szülők közössége hívott össze, akik továbbra is szilárdan kitartanak azon álláspontjuk mellett, mely szerint amíg a városban lévő oktatási intézmények siralmas helyzetén nem javítanak, addig ne épüljenek fel Barótra azok a családi típusú házak, ahová az oltszemi gyermekotthonból hoznának speciális nevelést és oktatást igénylő gyermekeket.