Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 16., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Gasztrofesztivál és családi rendezvények
Oltszemen a Mikó-kastély udvarán május 17–19. között rendezik meg Románia első hivatalos, nemzetközi barbecue-versenyét, amelyre nyolc országból 18 csapat jelentkezett be. Gyermekprogramokkal, koncertekkel, hagyományos termékvásárral és finom falatokkal is várják a látogatókat. A rendezvényen a barbecue-hoz kapcsolódó mindenféle harapnivaló kapható lesz.

A fesztivál legkisebb látogatóit állatsimogatóval várják, a megyei művelődési központ tematikus foglalkozásokkal, hétpróbás feladatsorral várja a gyermekeket. A Lovagok lakomája című gyermekrajzpályázat május 18-án zárul a Mikó-kastély parkjában. A hétvége során fellép a Republic, a Taxi, a Zanzibár, a Bojtorján, a Pince Band és a 4 S Street együttes. A gyermekek számára az Új Bojtorján, valamint a Karaván Együttes biztosítja a muzsikát. A rendezvény pénteken 17–24, szombaton és vasárnap 11–24 óráig lesz látogatható. A napi belépő 10 lejbe kerül. A helyszín közelében az érkező gépkocsik számára 500 férőhelyes parkolót alakítottak ki.

 

Kányádi Sándorra emlékeznek
A KALÁKA EGYÜTTES KÁNYÁDI-ESTJE. Valaki jár a fák hegyén címmel a budapesti Kaláka együttes és a Háromszék Táncegyüttes szervezésében pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református templomban tart előadást a Kaláka. Jegyek előadás előtt a helyszínen kaphatók.
BOGDÁN ZSOLT ÉS A KALÁKA KÁNYÁDI-ESTJE. Május 18-án, szombaton 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében mutatja be Bogdán Zsolt színművész és a budapesti Kaláka együttes Vannak vidékek című közös Kányádi-műsorát. Jegyár: 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

 

XXVIII. EMT Napok
Építészet és emlékezet. Otthon a városban témakörrel tartja előadásait május 17–19. között az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete a sepsiszentgyörgyi Míves Ház előadótermében. Pénteken 12 órától meglátogatják a hírközlési kismúzeumot, szombaton 10 órától megnyitó és előadások, vasárnap kirándulással zárul a rendezvény.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház nagytermében ma, szombaton és vasárnap 19 órától Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üveg­cipő című drámája alapján írta és rendezte: Radu Afrim).
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház pénteken a Nem fogadott hívás(ok) című előadást játssza a Háromszék Táncstúdióban (rendező: Sebastian Marina). Az előadás megtekintése 14 éven aluliak számára nem ajánlott.
PÓDIUM. A kovásznai Városi Művelődési Központ Pódium színjátszó csoportja pénteken 20 órától a Városi Művelődési Központ termében játssza Nóti Károly három bohózata alapján készült Szélhámosok című előadását (rendező: Lázár-Prezsmer Endre). Jegyeket naponta 8–15 óráig a művelődési központ jegypénztárában lehet vásárolni, illetve előadás előtt a helyszínen.

 

Kiállítás
Az ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT szervezésében pénteken 18 órától Berze Imre képzőművész megnyitja Căbuz Andrea festőművész kiállítását Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, közreműködik: Éltes Barna (tilinkó).
AZ INCZE LÁSZLÓ CÉHTÖRTÉNETI MÚZEUM időszakos kiállítási termében pénteken 18 órától nyílik meg a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatának évzáró kiállítása.

 

Zene
FIATAL TEHETSÉGEK GÁLÁJA. Május 17–19. között az Árkosi Kulturális Központ, a marosvásárhelyi Egyenlő Esélyek Egyesülete és a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Fiókja szervezésében kerül sor az Országos és Nemzetközi Versenyeken Díjazott Fiatal Tehetségek Gálájának 29. kiadására. A három nap alatt különféle hangszerek szólalnak meg a klasszikus zenei koncerteken. Az előadások időpontjai: pénteken 18 órától, szombaton 17 órától és vasárnap 11 órától a központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház, Olt utca 6. szám). A belépés ingyenes.
DZSESSZKONCERT. A MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében pénteken 21 órától a kézdivásárhelyi Jazz Cafe – Bistróban, szombaton 20 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban tart koncertet a budapesti Tóth Viktor (szaxofon)–Gyárfás István (gitár) duó.

 

Mozi
FRANCIA FILMFESZTIVÁL. Május 16–19. között a sepsiszentgyörgyi Művész mozi második alkalommal ad otthont a Francia Filmfesztiválnak. A szervezők idén igazán különleges és egyedi programkínálattal kedveskednek a francia filmeket kedvelő közönségnek. A filmek között tematikus kapcsolat is van, ugyanis több alkotás is közelít humorral a családi kapcsolatokhoz úgy, hogy közben a valódi drámára helyezi a hangsúlyt. Filmajánlatok: az Edmond – Cyrano, szerelmem című komédia, a Játékosok és a Sztrájk a gyárban című dráma, az Amanda, az Egy ország, egy király vagy az Északi pályaudvar című kasszasikerek, illetve a gyermekeknek szóló A csúnya, gonosz róka és más mesék című animációs film. A filmeket román felirattal vetítik és kedvezményes jegyekkel látogathatóak.
A MŰVÉSZ MOZIBAN MA: 16.30-tól Manu, a legsirályabb fecske, magyarul beszélő és Edmond – Cyrano, szerelmem – román felirattal; 18.30-tól Két lépés távolság, magyar felirattal; 18.45-től Sztrájk a gyárban – román felirattal; 20.45-től A lángoló fiú – román felirattal; 21 órától Játékosok – román felirattal.

 

Diákköri konferencia
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara Kertészmérnöki Tanszékének Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja, pénteken szervezi meg a XXII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját. A 10–18 óráig zajló konferencia plenáris előadását dr. Fodorpataki László, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karának docense tartja Tűrőképességi szelekciós markerek kedvezőtlen termesztési körülmények között fejlődő haszonnövényekben címmel.

 

Horgásszunk Dorottyáért!
Jótékonysági horgászversenyt szervez a hétvégén a sepsiszentgyörgyi Életmentő Kupakok Egyesület a négyéves zabolai Bende Dorottya megsegítésére. A kislányt nemrég neuroblasztómával diagnosztizálták, a gyógyulásig azonban hosszú az út, kezelések sora vár rá és műtét Budapesten. Dorottya és családja támogatására május 19-én, vasárnap az Állomás negyedi Petrom-benzinkút mögötti tónál szerveznek horgászversenyt. Gyermekek és felnőttek egyaránt jelentkezhetnek, a versenyzők egy bottal és úszóval kétszer 2 órát horgászhatnak. A benevezési díjat – felnőtteknek 60, gyermekeknek 25 lej – Dorottya kezelési költségeire fordítják. Az érdeklődők a Lamcarp horgászüzletben (Grigore Bălan tábornok út, Dálnoki László) vagy Bács Emesénél a 0755 265 752-es telefonszámon jelentkezhetnek a jótékonysági megmérettetésre.
Dorottya javára az egyesület számlaszámain is fogadják az adományokat: ASOCIATIA L.A.B. ELETMENTO KUPAKOK, BCR SFANTU GHEORGHE, SWIFT: RNCBROBU RO71RNCB0124153488200001 LEI, RO17RNCB0124153488200003 EUR, RO87RNCB0124153488200004 GBP (megjegyzés: Dorottya). (dvk)

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten ma és pénteken 9–17 óráig, Ozsdolán ma és pénteken 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
ELŐADÁSOK. A kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében ma 17 órától A Rák Ellen a Jövőért Egyesület szervezésében dr. Jakabos Sára pszichiáter szakorvos tart előadást Testi és lelki betegségek egészségügyi és társadalmi kölcsönhatásai címmel. * A sepsiszentgyörgyi Írisz Ház Carola Caféban ma 19 órától Szederkényi Olga gasztro-irodalmár előadásában Szilvássy Carola Kipróbált receptek és Bánffy Miklós Trilógiában rejlő kulináris csemegéit vitatja meg Olcsvári Tünde pszichológus és Szebeni Zsuzsa színháztörténész házigazdákkal.
A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE ma 17 órától tartja összejövetelét a gyermekjogvédelem épületében.
GOMBAVIZSGÁLAT. Hétfőn, szerdán és pénteken 8–10 óráig a sepsiszentgyörgyi központi piacon Zoltán Sándor gombaszakértő ellenőrzi a fogyasztásra gyűjtött gombákat. A szolgáltatás ingyenes.
BALLAGÁS. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében május 17-én, pénteken 16 órától kezdődik a Babeș–Bolyai Tudományegyetem ballagási ünnepsége, amelyen regisztráció alapján lehet részt venni.
TÁROGATÓEST SZENTIVÁNLABORFALVÁN. Nagy Csaba tárogatóművész (Vaja, a „kurucok földje” szülötte, Nyíregyháza vidéke) Történelemidézés tárogatóval, Rákóczi-év 2019 címmel tart előadást pénteken 20 órától a szentivánlaborfalvi iskolában. Az est házigazdája Kelemen Alpár. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A VADONBAN. Sepsiszentgyörgyön a Bene-házban szombaton 17–23 óráig tartják a múzeumok éjszakáját változatos programokkal, ahová a belépés ingyenes.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Dálnokon, pénteken Nagypatakon a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2019-05-15: Világfigyelő - :

Javuló orosz–amerikai kapcsolatokért

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodott meg amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval kettejük tegnapi, Szocsiban lefolytatott tárgyalásán.
2019-05-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

A neved a szél simítja egy táblán, az örök kék ég alatt az örök magány. De mégis bennünk élsz tovább, mert az emlék erősebb, mint a halál. Fájó szívvel emlékezünk a sepsiszentgyörgyi
KISS ERZSÉBETRE
halálának 15. évfordulóján. Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Szerettei
4229/b