Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tamás Sándor a VatikánbanA pápa áldását kérte az erdélyi magyarokra

2019. május 16., csütörtök, Belföld

A tegnapi általános kihallgatáson egy kisebb erdélyi delegáció járult Ferenc pápa elé a Vatikánban: Tamás Sándor Kovászna megye tanácselnöke és Szalai Béla, az Iconographia Locorum Transsilvaniae című kötet szerzője. Átadták a Szentatyának az erdélyi helyek ikonográfiáját bemutató könyvet, majd a pápa áldását kérték az erdélyi magyarokra – tudatja a Vatikáni Rádió, amelynek munkatársa, Gedő Ágnes rövid interjút is készített a háromszéki politikussal.

  • Forrás: vaticannews.va
    Forrás: vaticannews.va

A székely népviseletben megjelent Tamás Sándor elmondta a Szentatyának, hogy az ezer éve keresztény Erdély földjére, ahol a magyar közösség a nyugati keresztény kultúra legkeletibb védőbástyája, most először látogat el Szent Péter utóda. A római egyházfőt nagy szeretettel várják Csíksomlyón. Ferenc pápa áldását adta az erdélyi magyarokra.

A rádiónak a megyevezető az egyedülálló magyar nyelvről és a magyar kultúra értékeiről, köztük a székelyek gyönyörű népviseletéről is beszélt, és említette, hogy Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökei azt kérték a magyaroktól: aki csak teheti, június elsején székely népviseletben jelenjen meg a pápai szentmisén Csíksomlyón, illetve hozzon magával magyar és székely zászlókat. Legyünk büszkék szimbólumainkra – jelentette ki Tamás Sándor, aki szerint nem mindenki nézi jó szemmel, hogy a pápa Erdélybe, a görög katolikusokhoz, majd pedig Csíksomlyóra jön. Az üzenet világos: ezzel az erdélyi magyarokat és Csíksomlyót felemeli, és egy olyan térképre helyezi, amelyről mások le szeretnék törölni a magyar közösséget. Ezért tisztelettel adózunk a pápa előtt, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan leszünk Csíksomlyón – mondta Tamás Sándor az interjúban. Hozzátette: az elmúlt ezer évben az erdélyi magyarok mindig árral szemben úsztak, mégis haladtak előre, mert „erős a hitünk és bírja a karunk”. A háromszéki politikus azt üzeni: a következő ezer évben is ezzel az erős hittel fognak előrehaladni, végül pedig azzal köszönt el: imádkozunk és várjuk a vendégeket Csíksomlyóra.

A pápai kihallgatás után Tamás Sándor elmondta: másfél millió magyar ember üzenetét vitték el Erdélyből Rómába. Azt kívánták elmondani, hogy „békés, szabadságszerető és építő nemzet vagyunk. Az elmúlt ezer évhez hasonlóan továbbra is magyarok akarunk maradni: himnuszunkkal, nemzeti jelképeinkkel, édes anyanyelvünkkel, kultúránkkal, hagyományainkkal, sokszínű népviseleteinkkel, épített örökségünkkel együtt. Szeretjük szülőföldünket, itt akarunk élni, magyarként megmaradni, itt akarunk érvényesülni, fejlődni, sikeresek lenni. Így akarunk hozzájárulni Erdély és Európa fejlődéséhez (…) Június elsején szülőföldünkért, Erdélyért, a magyar emberekért fogunk imádkozni, megmaradásunkért és jövőbe vetett hitünkért”. Tamás Sándor szerint Ferenc pápa csíksomlyói látogatása több mint egy hivatalos út, „spirituális feltöltődés számunkra, megerősít keresztény hitünkben, ugyanakkor lehetőség, hogy szülőföldünk (...) felkerüljön Európa és a világ térképére. Csíksomlyó szent hely a keresztény emberek, a székelyek, a csángók, a Kárpát-medencei összmagyarság számára” – hangsúlyozta a háromszéki elöljáró, és felidézte: Románia megakadályozta, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára.

Magyarország Nagykövetsége a Szentszéknél és a Szuverén Máltai Lovagrendnél április 15-én hívta meg Tamás Sándort és Szalai Bélát, hogy mutassák be az Iconographia Locorum Transsylvaniae című könyvet. Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet ugyanis fontosnak tartotta annak elősegítését, hogy a Szentatya minél tájékozottabb legyen az erdélyi magyarság, illetve katolicizmus helyzetéről és történelméről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1006
szavazógép
2019-05-16: Család - :

Szedi áldozatait a kanyaró

2000 és 2016 között világszerte 80 százalékkal csökkent a kanyarós megbetegedések száma, az utóbbi két évben azonban sok országban ismét felütötte fejét a betegség. Április elején az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) bejelentette: idén háromszor annyi kanyarós megbetegedést észleltek, mint 2018 első három hónapjában. Romániában április 5-én 16 ezernél több fertőzöttről és 62 elhalálozásról szóltak a hírek.
2019-05-16: Belföld - :

Iohannis támad, Dăncilă visszavág (Paloták harca)

Írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak (SZDP) az igaz­ságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő. Viorica Dăncilă miniszterelnök válaszul kijelentette: nem időszerűségi, hanem törvényességi szempontokra kellett volna alapozni az elutasítást.