Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Budapesti segítség a kárpátaljai magyaroknak

2019. május 16., csütörtök, Világfigyelő

Tegnaptól lehet jelentkezni a kárpátaljai szociális programcsomag friss pályázati felhívására, amelynek az idei évre előirányzott keretösszegét a magyar kormány 2018 őszén megduplázta, így már meghaladja a 2,5 milliárd forintot – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Potápi Árpád János közleményében kiemelte, hogy a program célja a nehéz gazdasági és szociális helyzetben lévő kárpátaljai magyarság anyagi támogatása. Fontos, hogy a kárpátaljai magyarok érezzék: nincsenek egyedül, mindenkor számíthatnak az anyaország segítségére – tette hozzá. Hangsúlyozta: különösen igaz ez az utóbbi időszakban hozott, a nemzeti kisebbségek jogait súlyosan sértő rendelkezések, köztük az ukrán elnök által kedden aláírt nyelvtörvény fényében. A magyarság jogait csorbító, a magyarság mindennapi életét ellehetetlenítő lépésekre az anyaország válasza, hogy tovább növeli a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítséget az élet minden területén. Ezt a célt szolgálja a szociális programcsomag is – írta.

Az államtitkár a közleményben felidézte, hogy a kárpátaljai szociális programcsomag bevezetéséről 2015-ben döntött a magyar kormány. A program keretében a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága évi egyszeri bérkiegészítésben részesíti a magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó tanárokat, óvónőket, a művészeti és zeneiskolák magyar nyelven oktató pedagógusait, a munkájukat magyar nyelven ellátó egészségügyi dolgozókat, a magyar nyelvű médiában tevékenykedő újságírókat, művelődésszervezőket, könyvtárosokat és színészeket, ezzel is hozzájárulva a szülőföldön való megmaradáshoz és boldoguláshoz. Támogatásban részesülnek továbbá a kárpátaljai egyházi személyek és hitoktatók, akik magyar nyelven szolgálnak, finanszírozzák az óvodás és kisiskolás gyermekek étkeztetését. A program indulása óta évente több tízezer kárpátaljai magyar mindennapi megélhetését tudták segíteni – jelezte Potápi Árpád János.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 358
szavazógép
2019-05-16: Világfigyelő - :

Porosenko aláírta a nyelvtörvényt

Petro Porosenko leköszönő elnök aláírta tegnap az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.
2019-05-16: Világfigyelő - :

Trump azt mondta Orbánnak, olyan, mintha ikrek volnának

Donald Trump amerikai elnök az Orbán Viktorral folytatott hétfői washingtoni tárgyalás végén azt mondta a magyar kormányfőnek, „olyan, mintha ikrek volnánk” – erről az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszélt a 444-nek adott, tegnap megjelent interjúban.