LabdarúgásMásodosztályba jutott az FK Csíkszereda

2019. május 20., hétfő, Sport

Az FK Csíkszereda egy fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította első helyét a harmadosztály 5. csoportjában, és feljutott a második ligába. A Valentin Suciu irányította labdarúgók szombaton 2–0 arányban győztek Tasnád vendégeként, és behozhatatlan előnyre tettek szert a második helyezett Lénárdfalva csapatával szemben.

  • Fotó: FK Csíkszereda
    Fotó: FK Csíkszereda

A Hargita megyei gárda a tavalyelőtt egy ponttal, a tavaly pedig két ponttal maradt le a bajnoki címről a harmadosztályban, idén viszont összejött a feljutás, ugyanis a spanyol légiós Eder González két góljával diadalmaskodtak az utolsó előtti, 29. fordulóban. A székelyföldi együttes ezzel a sikerrel nyolcpontosra növelte előnyét a második Lénárdfalva előtt, amely szintén szombaton hazai pályán a Kolozsvári Sănătatea csapatától házigazdaként 3–1 arányú vereséget szenvedett. Az FK Csíkszereda már az előző körben közel volt a feljutáshoz, azonban a Nagybányai Minaur három ponttal távozott Hargita megyéből. Ettől függetlenül a bajnoki cím sorsa eldőlni látszott, mivel a lénárdfalvi csapat is kikapott Szászrégenben.

A 38 éves Valentin Suciu már az első évében másodosztályba juttatta a csíkszeredai csapatot. A Sepsi OSK korábbi trénerét tavaly nyáron nevezték ki vezetőedzőnek a piros-fekete mezeseknél, ahol megismételte ugyanazt a teljesítményt, amit korábban a háromszéki gárdával sikerült véghezvinni. A sepsiszentgyörgyi edzővel a Hargita megyei alakulat ebben az idényben a Román Kupában is emlékezetes teljesítményt nyújtott, hiszen a sorozat meglepetéscsapataként a negyeddöntőben búcsúzott a címvédő Craiova ellen, miután négy ellenfelet, köztük a Dinamo csapatát is legyőzte. Az FK Csíkszereda mellett a harmadosztályból még a Gloria Buzău, az FC Rapid, a Turris-Oltul Turnu Măgurele és a Resicabányai VSK jutott a másodosztályba.

A 115 éves FK Csíkszereda a csíki labdarúgás eddigi legnagyobb sikerét érte el. A sporttörténelmi pillanat után a Hargita megyei klub rövid interjút közölt Valentin Suciu vezetőedzővel, aki többek között elmondta, számára mindegyik feljutásnak megvolt a varázsa. Egyiket sem tudná hasonlítani a másikhoz, azt sem, amikor a zágoni vagy a szentgyörgyi csapattal feljutott a harmadosztályba, hiszen neki mindegyik fontos volt. „Még csak azt sem tudom mondani, amikor sikerült első ­ligába jutni, hogy az lett volna a legfontosabb, én inkább annak örvendek, sikerült rövid időn belül eredményeket elérni, és külön öröm számomra, hogy ez Csíkszeredában is összejött” – fogalmazott a szakember.

Suciu szerint Csíkszeredában a siker kulcsa a csapat és a fegyelem volt. Mindazok kivették részüket a sikerből, akik többet játszottak, azok is, akik már távoztak a csapattól a télen, az utánpótláskorúakat is beleértve, akik edzéseken vettek részt, vagy a felkészülési időszakban voltak a felnőttekkel. A sepsiszentgyörgyi edző szerencsésnek tartja magát, mivel a sikerbe több mint harminc játékos besegített. „Számomra megtiszteltetés és külön öröm, hogy a klub 115 éves történetében én lehetek az az edző, akinek sikerült másodosztályba vezetni a csapatot, de úgy vélem, aki ebben részt vett, mindenki megtisztelve érezheti magát. Örvendek annak, hogy én lehettem a stábbal együtt ebben a pozícióban, nem egyedül csináltam végig, és nem csak rólam szólt. 99 százalékban a játékosok érdeme, a megmaradt egy százalék a stábé” – nyilatkozta Suciu. (miska)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1453
szavazógép
2019-05-20: Sport - :

Kiütéses Zágoni siker (Labdarúgás, IV. liga)

A IV. ligás labdarúgó-bajnokság 24. köré­ben a második Zágon 15 gólt rúgott az utolsó előtti Berecki FC csapatának, míg az éllovas Papolci FC nyerte a címvédő Gelence elleni rangadót, így két fordulóval a pontvadászat vége előtt továbbra is őrzi egypontos előnyét.
2019-05-20: Belföld - :

A megoldás a bukaresti hatóságok felelőssége (Kelemen Hunor az úzvölgyi temető ügyéről)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az úzvölgyi katonai temető kapcsán úgy nyilatkozott: nem olyan naiv, hogy véletlennek tartsa az esetet – írja az Agerpresre hivatkozva a Maszol.ro portál. „Nem vagyok annyira naiv, hogy azt higgyem, véletlenül történt. Már elég régóta politizálok, nem hiszek az ilyen véletlenekben. Azt gondolom, hogy jelenleg az ügy megoldása elsősorban a bukaresti hatóságok kezében van, ezt követően kell a második lépéssel foglalkozni: éspedig kijelölni egy területet azok számára, akik a román katonáknak szeretnének emlékművet állítani” – mondta Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatóján az RMDSZ elnöke.