Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Irodalmi műsor miatt vizsgálódik a rendőrség

2019. május 22., szerda, Belföld

Vizsgálatot indított a rendőrség egy Székelyudvarhelyen tavaly októberben tartott Wass Albert irodalmi műsor miatt – közölte Sorbán Attila Örs, a Wass Albert-estek rendezvénysorozatot szervező Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület elnöke tegnap egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.

  • Fotó: Székelyhon
    Fotó: Székelyhon

Az EMI a tájékoztatóról kiadott közleményében tudatta: a rendőrség azzal gyanúsítja a rendezvény fő szervezőjét, hogy a tavaly október 12-én tartott székelyudvarhelyi Wass-előadással megsértette a háborús bűnösök népszerűsítését tiltó 2002/31-es kormányrendeletet.

Az EMI közölte: a vizsgált rendezvényen a Pannonikum zenekar dalai és a könyvesboltokban Erdély-szerte szabadon árusított Wass Albert-könyvből választott versek voltak hallhatók. Az egyesület kinyilvánította: a Wass Albert-estek műsor a szülőföld és a nemzet szeretetét volt hivatott Wass Albert irodalmi munkásságán keresztül népszerűsíteni, a műsornak semmilyen más célja nem volt. Az EMI felidézte: az egyesület elnökét és alelnökét tavaly egyszer már kihallgatta a rendőrség ugyanebben az ügyben. Az egyesület közölte: a Beke–Szőcs-ügy után újabb megfélemlítési akciónak tekinti a rendőrségi eljárást. „Egy kulturális rendezvény ilyen szintű kiforgatása és megtámadása folytatása annak a magyarellenes hadjáratnak, amelyet a román állam évek óta folytat saját állampolgárival szemben” – áll az egyesület közleményében.

A gyergyószentmiklósi ügyészség 2013-ban gyergyószentmiklósi és gyergyócsomafalvi magyar értelmiségieket vizsgált ki Wass Alberthez kapcsolódó rendezvények szervezése miatt, de nem indított bűnvádi eljárást az érintettek ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2019-05-22: Világfigyelő - :

Megzavarták a katalán és baszk képviselők eskütételét (Megalakult az új spanyol parlament)

Megalakult tegnap Spanyolország sorrendben tizenharmadik demokratikusan választott parlamentje, amelynek tagjai az április végén tartott választásokon szereztek mandátumot. A katalán és baszk képviselők eskütételét zajkeltéssel, a padok csapkodásával zavarták meg és tették szinte teljesen érthetetlenné más pártok honatyái. A dübörgő zaj minden olyan esetben felhangzott az ülésteremben, amikor egy-egy képviselő nem spanyolul, hanem egy másik, az országban hivatalosnak számító nyelven mondta el fogadalmát.
2019-05-22: Belföld - :

Az elnökválasztásra készül az SZDP

Az európai parlamenti választások lezárása után, vasárnap este fogja megnevezni a Szociáldemokrata Párt (SZDP), hogy kit indít az év végi elnökválasztáson – jelentette be Liviu Dragnea, a párt elnöke.