Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 24., péntek, Mi, hol, mikor?

Ballagási ünnepségek Háromszéken
ÖKUMENIKUS BALLAGÁSI ISTENTISZTELET. A sepsiszentgyörgyi magyar végzős középiskolások – líceumisták és szakiskolások – hagyományos ökumenikus ballagási istentisztelete ma 10 órától kezdődik Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban.

Az RMPSZ megyei, széki szervezete és a történelmi egyházak közös rendezvényére szeretettel elvárnak pedagógusokat, lelkészeket, szülőket.
KICSENGETÉSEK.  Sepsiszentgyörgyön szombaton 9 órától a Székely Mikó Kollégiumban, 10 órától a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában, a Puskás Tivadar Szakközépiskolában és a Mihai Viteazul Kollégiumban, május 31-én, pénteken 10 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceumban és a Constantin Brâncuşi Szakközépiskolában, június 1-jén, szombaton 9 órától a Mikes Kelemen Líceumban, 10 órától ballagnak a Református Kollégium diákjai a központi református templomban. * Kézdivásárhelyen ma 10 órától a Gábor Áron Szakközépiskolában, 11 órától a Bod Péter Tanítóképzőben és a Református Kollégiumban; május 31-én, pénteken 10 órától a Nagy Mózes Líceumban, 11 órától az Apor Péter Szakközépiskolában * Kovásznán szombaton 10 órától a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban * Bodzafordulón május 31-én, pénteken 10 órától a Mircea Eliade Líceumban, 11.30-tól a Nicolae Bălcescu Szakközépiskolában tartanak ballagási ünnepséget.

Családi délelőtt a múzeumban
Szombat délelőtt nyolcadik alkalommal szervez a természetet ünneplő programot a Székely Nemzeti Múzeum, a madarak és fák napjához kötődve. Idén egy különleges hobbiállatról, majd az egyik legzümmögőbb és egyben leginkább védelemre szoruló rovarról tudhatnak meg többet az érdeklődők, mely élőlény szorosan köthető a múzeumban látható aktuális tárlat témájához. A rövid ismeretterjesztő előadás és a filmvetítés után madaras árnyszínház készítésére hívják a család minden tagját. E lenyűgöző, fény és árnyék játékára épülő technika elsajátítására és kipróbálására rövid, de annál izgalmasabb bemutató után kerül sor. A program egész ideje alatt az érdeklődők madaras rakosgatókat próbálhatnak ki, és az év élőlényeiről olvashatnak érdekes tudnivalókat.

Sugásfürdői majális
A 28. Szent György Napok részeként május 1-jére tervezett sugásfürdői majálist a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt el kellett napolni, így azt szombaton szervezik meg. Célja a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. Az egész napos programkínálatban szerepel gyalogtúra, kerékpározás, reggeli torna, műfalmászás, görhoki- és műkorcsolya-bemutató, hokibotos ügyességi versenyek, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, bográcsolás, borvízkóstoló a Benkő-borvíznél és pisztrángsütés is.

Zene
ZONGORAHANGVERSENY NAGYAJTÁN. Az unitárius vártemplomban vasárnap 12 órától fellép Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. Műsoron világhírű zongoraművek: Johann Sebastian Bach, Ludwig van
Beethoven, Frederik Chopin, Liszt Ferenc, Edward Grieg, Franz Schubert és Bartók Béla szerzeményei. Házigazda: Fekete Levente unitárius lelkész. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a műemlék templom nem fűtött, és ennek megfelelően öltözzenek.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES KÉZDIVÁSÁRHELYEN ÉS KÉZDISZENTLÉLEKEN. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 10 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Világhírű Redever című táncjátékát játssza gyermekeknek. A Molnár Szabolcs, Fazakas Misi és László Csaba által színpadra állított produkcióra május 27-én, hétfőn 12
órától a kézdiszentléleki művelődési házba várják az érdeklődőket.

Ingyenes természetfilm-vetítések
MŰVÉSZ MOZI. Ma 10 órától Vad Balaton, 11 órától Bálnabölcsesség, 12 órától Élet az erdélyi vadonban, 17.20-tól Farkasok – a konfliktustól az együttélésig, 16 órától Darumadár fenn az égen, 17 órától Ozone Utazás – Szenegál, 18 órától Vad Uganda, 19 órától Enkai fiai című filmet vetítik.
EGYETEM. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Fiókjának Bibó István Termében (Stadion utca 14. szám) ma 10 órától Darumadár fenn az égen, Élet az erdélyi vadonban; 11 órától Életem a Duna; 12 órától Vad Balaton; 13 órától Menekülés Costa Ricába – Összeköttetésben a Földdel; 15 órától Skócia, a vadon felfedezése; 16 órától Day Zero; 17 órától Vad Uganda; 18 órától A világ rovarok nélkül; Farkasok – a konfliktustól az együttélésig; 19 órától Bálnabölcsesség.
Magyarországi mintára május 24-én diáknapot, május 25–26-án családi hétvégét szervez a Vadon Egyesület. A programban ingyenes természet- és dokumentumfilmek; fókuszban a Kárpát-medence természeti kincseit bemutató és magyar alkotások; szemléletformáló és szórakoztató programok kicsiknek és nagyoknak. Részletek a vadon.ro honlapon.

Hitvilág
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi irodalmi körben szombaton 18 órától Para Olga nyugdíjas magyartanárnő Markó Béla költő szonettjeiről tart előadást az unitárius egyház tanácstermében, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

Kirándulás
AZ ERDÉLYI KÁRPÁT-EGYESÜLET háromszéki osztályának Kisbakancs csoportja szombaton túrát szervez Alsórákos környékére. Meglátogatják a kialudt vulkánt, a Fenyősi tavat, a bazaltoszlopokat és a felújítás alatt álló Bethlen-kastélyt. Találkozás 9.30-kor Alsórákos központjában. Érdeklődni a 0745 058 179-es telefonon Gáspár László Zsoltnál. Ha a szombati időjárás csapadékosabbnak bizonyul, vasárnap tartják meg a kirándulást.
NAGYKŐ-HAVAS TÚRÁT szerveznek vasárnap a következő útvonalon: Malomdombok–Sziklasor–Pásztortisztás–Medveszakadék–Sipoly-patak völgye–Malomdombok. Túrahossz: 12 km (jó idő esetén tiroli pályás ereszkedés lehetséges a Sipoly-patak mentén). Indulás 8 órakor személygépkocsikkal a sepsiszentgyörgyi Carrefour parkolójából. Érdeklődni a 0745 791 109-es telefonon Mester Nagy Ildikónál.
HONISMERETI TÚRA. Az EKE háromszéki osztálya szombaton tartja III. vártúráját a következő útvonalon: Lemhény–Nagy Lemhény pataka–Vár erőse–Almás vára–Hegyes (1100 m)–Kis Lemhény pataka–Lemhény. Távolság: 12 km, megközelítés személygépkocsikkal. Találko­zás 8 órakor a Sugás Áruház előtt. Érdeklődni Jártó Gábornál a 0721 599 292-es telefonon.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Farmacom (0267 317 318); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten és Bereckben ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
ELŐADÁS. Az Agrokézdiszék Mezőgazdászok Egyesülete szervezésében ma 17 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) Jakab István természetgyógyász, egészségbefektető szeretne egy szeletet átnyújtani hatalmas tudásából. Adományokat szívesen fogadnak az előadó utazási költségeinek fedezésére.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Papolcon, hétfőn Barátoson feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
PONTOSÍTÁS. A Székelyföldi Lovasközpont bővítéséről szóló, május 22-én közölt cikk kapcsán pontosítjuk: a létesítményt gyarapító fedett lovarda összköltsége 900 ezer lej, ebből a Bethlen Gábor Alaptól nyert támogatás körülbelül 307 ezer lej (21 millió forint), Sepsiszentgyörgy önkormányzatának  hozzájárulása pedig közel 600 ezer lej.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 738
szavazógép
2019-05-23: Közélet - :

Holttestet találtak a Besenyői-tóban

Két gumicsónakkal indultak egy eltűnt személy keresésére csütörtökön a Besenyői-tónál a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség csapatai.
2019-05-24: Sport - :

Hétvége a focipályákon (Labdarúgás)

I. LIGA. A playout 13. körének programja: Dunărea Călărași–Medgyesi Gázmetán (vasárnap, 18 óra), Concordia Chiajna–Jászvásári Poli (vasárnap, 21 óra), FC Voluntari–FC Hermannstadt (hétfő, 18 óra), FC Botoșani–Dinamo (hétfő, 21 óra).