Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 24., péntek, Mi, hol, mikor?

Ballagási ünnepségek Háromszéken
ÖKUMENIKUS BALLAGÁSI ISTENTISZTELET. A sepsiszentgyörgyi magyar végzős középiskolások – líceumisták és szakiskolások – hagyományos ökumenikus ballagási istentisztelete ma 10 órától kezdődik Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban.

Az RMPSZ megyei, széki szervezete és a történelmi egyházak közös rendezvényére szeretettel elvárnak pedagógusokat, lelkészeket, szülőket.
KICSENGETÉSEK.  Sepsiszentgyörgyön szombaton 9 órától a Székely Mikó Kollégiumban, 10 órától a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában, a Puskás Tivadar Szakközépiskolában és a Mihai Viteazul Kollégiumban, május 31-én, pénteken 10 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceumban és a Constantin Brâncuşi Szakközépiskolában, június 1-jén, szombaton 9 órától a Mikes Kelemen Líceumban, 10 órától ballagnak a Református Kollégium diákjai a központi református templomban. * Kézdivásárhelyen ma 10 órától a Gábor Áron Szakközépiskolában, 11 órától a Bod Péter Tanítóképzőben és a Református Kollégiumban; május 31-én, pénteken 10 órától a Nagy Mózes Líceumban, 11 órától az Apor Péter Szakközépiskolában * Kovásznán szombaton 10 órától a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban * Bodzafordulón május 31-én, pénteken 10 órától a Mircea Eliade Líceumban, 11.30-tól a Nicolae Bălcescu Szakközépiskolában tartanak ballagási ünnepséget.

Családi délelőtt a múzeumban
Szombat délelőtt nyolcadik alkalommal szervez a természetet ünneplő programot a Székely Nemzeti Múzeum, a madarak és fák napjához kötődve. Idén egy különleges hobbiállatról, majd az egyik legzümmögőbb és egyben leginkább védelemre szoruló rovarról tudhatnak meg többet az érdeklődők, mely élőlény szorosan köthető a múzeumban látható aktuális tárlat témájához. A rövid ismeretterjesztő előadás és a filmvetítés után madaras árnyszínház készítésére hívják a család minden tagját. E lenyűgöző, fény és árnyék játékára épülő technika elsajátítására és kipróbálására rövid, de annál izgalmasabb bemutató után kerül sor. A program egész ideje alatt az érdeklődők madaras rakosgatókat próbálhatnak ki, és az év élőlényeiről olvashatnak érdekes tudnivalókat.

Sugásfürdői majális
A 28. Szent György Napok részeként május 1-jére tervezett sugásfürdői majálist a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt el kellett napolni, így azt szombaton szervezik meg. Célja a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. Az egész napos programkínálatban szerepel gyalogtúra, kerékpározás, reggeli torna, műfalmászás, görhoki- és műkorcsolya-bemutató, hokibotos ügyességi versenyek, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, bográcsolás, borvízkóstoló a Benkő-borvíznél és pisztrángsütés is.

Zene
ZONGORAHANGVERSENY NAGYAJTÁN. Az unitárius vártemplomban vasárnap 12 órától fellép Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. Műsoron világhírű zongoraművek: Johann Sebastian Bach, Ludwig van
Beethoven, Frederik Chopin, Liszt Ferenc, Edward Grieg, Franz Schubert és Bartók Béla szerzeményei. Házigazda: Fekete Levente unitárius lelkész. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a műemlék templom nem fűtött, és ennek megfelelően öltözzenek.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES KÉZDIVÁSÁRHELYEN ÉS KÉZDISZENTLÉLEKEN. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 10 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Világhírű Redever című táncjátékát játssza gyermekeknek. A Molnár Szabolcs, Fazakas Misi és László Csaba által színpadra állított produkcióra május 27-én, hétfőn 12
órától a kézdiszentléleki művelődési házba várják az érdeklődőket.

Ingyenes természetfilm-vetítések
MŰVÉSZ MOZI. Ma 10 órától Vad Balaton, 11 órától Bálnabölcsesség, 12 órától Élet az erdélyi vadonban, 17.20-tól Farkasok – a konfliktustól az együttélésig, 16 órától Darumadár fenn az égen, 17 órától Ozone Utazás – Szenegál, 18 órától Vad Uganda, 19 órától Enkai fiai című filmet vetítik.
EGYETEM. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Fiókjának Bibó István Termében (Stadion utca 14. szám) ma 10 órától Darumadár fenn az égen, Élet az erdélyi vadonban; 11 órától Életem a Duna; 12 órától Vad Balaton; 13 órától Menekülés Costa Ricába – Összeköttetésben a Földdel; 15 órától Skócia, a vadon felfedezése; 16 órától Day Zero; 17 órától Vad Uganda; 18 órától A világ rovarok nélkül; Farkasok – a konfliktustól az együttélésig; 19 órától Bálnabölcsesség.
Magyarországi mintára május 24-én diáknapot, május 25–26-án családi hétvégét szervez a Vadon Egyesület. A programban ingyenes természet- és dokumentumfilmek; fókuszban a Kárpát-medence természeti kincseit bemutató és magyar alkotások; szemléletformáló és szórakoztató programok kicsiknek és nagyoknak. Részletek a vadon.ro honlapon.

Hitvilág
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi irodalmi körben szombaton 18 órától Para Olga nyugdíjas magyartanárnő Markó Béla költő szonettjeiről tart előadást az unitárius egyház tanácstermében, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

Kirándulás
AZ ERDÉLYI KÁRPÁT-EGYESÜLET háromszéki osztályának Kisbakancs csoportja szombaton túrát szervez Alsórákos környékére. Meglátogatják a kialudt vulkánt, a Fenyősi tavat, a bazaltoszlopokat és a felújítás alatt álló Bethlen-kastélyt. Találkozás 9.30-kor Alsórákos központjában. Érdeklődni a 0745 058 179-es telefonon Gáspár László Zsoltnál. Ha a szombati időjárás csapadékosabbnak bizonyul, vasárnap tartják meg a kirándulást.
NAGYKŐ-HAVAS TÚRÁT szerveznek vasárnap a következő útvonalon: Malomdombok–Sziklasor–Pásztortisztás–Medveszakadék–Sipoly-patak völgye–Malomdombok. Túrahossz: 12 km (jó idő esetén tiroli pályás ereszkedés lehetséges a Sipoly-patak mentén). Indulás 8 órakor személygépkocsikkal a sepsiszentgyörgyi Carrefour parkolójából. Érdeklődni a 0745 791 109-es telefonon Mester Nagy Ildikónál.
HONISMERETI TÚRA. Az EKE háromszéki osztálya szombaton tartja III. vártúráját a következő útvonalon: Lemhény–Nagy Lemhény pataka–Vár erőse–Almás vára–Hegyes (1100 m)–Kis Lemhény pataka–Lemhény. Távolság: 12 km, megközelítés személygépkocsikkal. Találko­zás 8 órakor a Sugás Áruház előtt. Érdeklődni Jártó Gábornál a 0721 599 292-es telefonon.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Farmacom (0267 317 318); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Kézdiszentkereszten és Bereckben ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
ELŐADÁS. Az Agrokézdiszék Mezőgazdászok Egyesülete szervezésében ma 17 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) Jakab István természetgyógyász, egészségbefektető szeretne egy szeletet átnyújtani hatalmas tudásából. Adományokat szívesen fogadnak az előadó utazási költségeinek fedezésére.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Papolcon, hétfőn Barátoson feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
PONTOSÍTÁS. A Székelyföldi Lovasközpont bővítéséről szóló, május 22-én közölt cikk kapcsán pontosítjuk: a létesítményt gyarapító fedett lovarda összköltsége 900 ezer lej, ebből a Bethlen Gábor Alaptól nyert támogatás körülbelül 307 ezer lej (21 millió forint), Sepsiszentgyörgy önkormányzatának  hozzájárulása pedig közel 600 ezer lej.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 249
szavazógép
2019-05-23: Közélet - :

Holttestet találtak a Besenyői-tóban

Két gumicsónakkal indultak egy eltűnt személy keresésére csütörtökön a Besenyői-tónál a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség csapatai.
2019-05-24: Sport - :

Hétvége a focipályákon (Labdarúgás)

I. LIGA. A playout 13. körének programja: Dunărea Călărași–Medgyesi Gázmetán (vasárnap, 18 óra), Concordia Chiajna–Jászvásári Poli (vasárnap, 21 óra), FC Voluntari–FC Hermannstadt (hétfő, 18 óra), FC Botoșani–Dinamo (hétfő, 21 óra).