Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 25., szombat, Mi, hol, mikor?

Ballagási ünnepségek Háromszéken
Sepsiszentgyörgyön ma 9 órától a Székely Mikó Kollégiumban, 10 órától a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában, a Puskás Tivadar Szakközépiskolában és a Mihai Viteazul Kollégiumban, május 31-én, pénteken 10 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceumban és a Constantin Brâncuşi Szakközépiskolában tartanak ballagási ünnepséget.

  • Ballagás a Székely Mikó Kollégiumban. Albert Levente archív felvétele
    Ballagás a Székely Mikó Kollégiumban. Albert Levente archív felvétele

Június 1-jén, szombaton 9 órától a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, 10 órától (a központi református templomban) a Református Kollégium végzős diákjai ballagnak. Kézdivásárhelyen május 31-én, pénteken 10 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceumban, 11 órától az Apor Péter Szakközépiskolában; Kovásznán ma 10 órától a Kőrösi Csoma Sándor Líceumban tartanak ballagási ünnepséget.

 

Madarak és fák napja
A Székely Nemzeti Múzeumban ma, a madarak és fák napjához kötődve, egy különleges hobbiállatról, majd az egyik legzümmögőbb és egyben leginkább védelemre szoruló rovarról tudhatnak meg többet az érdeklődők. A részletes program: 11 órától Toró Ákos, a Váradi József Általános Iskola tanulója mutatja be hobbiállatát, a leopárdgekkót; 11.30-tól vetítik a Székelyföldi Népi Mesterségek sorozatból a méhészetről szóló kisfilmet (készítette Kinda István és Simon József), 12 órától az árnyszínház árnyékos és fényes oldalát mutatja be a Cimborák Bábszínház vezetője, Péter Orsolya; 12.15–14 óráig madaras-növényes árnyfigurák és árnyékszínház-készítés. A program a változó időjárásra való tekintettel a múzeumépületben fog zajlani. A belépés ingyenes. A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.

 

Családi hétvége a Vadonnál
Május 25–26-án a gödöllői Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokkal egy időben családi hétvégét szervez Sepsiszentgyörgyön a Vadon Egyesület. A programban ingyenesen megtekinthető természet- és dokumentumfilmek szerepelnek, fókuszban a Kárpát-medence természeti kincseit bemutató magyar alkotások, szemléletformáló és szórakoztató programok kicsiknek és nagyoknak. A rendezvény teljes programja megtalálható a vadon.ro honlapon.

 

Gyermeknapok Sepsiszentgyörgyön
Idén a pápalátogatásra való tekintettel sem maradnak el a gyermeknapok Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény kétnaposra bővült, így ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a város főtere. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is különböző programokkal, tevékenységekkel, játékokkal várják a kicsiket és nagyokat. A rendezvény május 31-én 11–18, június 1-jén 11–17 óráig zajlik.

 

Sugásfürdői majális
A 28. Szent György Napok részeként május 1-jére tervezett sugásfürdői majálist a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt el kellett napolni, így az ma kerül megrendezésre. Célja a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. Az egész napos programkínálatban szerepel gyalogtúra, kerékpározás, reggeli torna, műfalmászás, görhoki- és műkorcsolya-bemutató, hokibotos ügyességi versenyek, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, bográcsolás, borvízkóstoló a Benkő-borvíznél és pisztrángsütés is.

 

Zene
ZONGORAHANGVERSENY NAGYAJTÁN. Az unitárius vártemplomban vasárnap 12 órától fellép Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. Házigazda: Fekete Levente unitárius lelkész. A műemlék templom nem fűtött, ezért a résztvevők ennek megfelelően öltözzenek.
ZONGORAHANGVERSENY SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Hétfőn 18 órától az Árkosi Kulturális Központ rendkívüli zongorahangversenyt szervez. Fellépnek Corina Ibănescu tanítványai, Andrei Istudor és Paul-Cristian Ionescu. A két fiatal zenész számos országos és nemzetközi verseny kitüntetettje. Műsoron Bach-, Schubert-, Chopin-, Szkrjabin-, Albeniz-, Liszt- és Ravel-művek.

 

Könyvbemutató és makettkiállítás
Május 29-én, szerdán 17 órától a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben Salamon Ferenc ny. magyartanár bemutatja Domokos Béla Ott, ahol zúgnak a fenyvesek című verseskötetét. Ugyanott Nagy József nyolc makettjét tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Hitvilág
RÓZSAFÜZÉR TÁRSULAT. Vasárnap 16 órától találkozót tartanak a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia nagytermében a Rózsafüzér Társulat tagjainak. Azokat is várják, akik ezután szeretnének belekapcsolódni a Rózsafüzér Társulatba. A rózsafüzér nemcsak az idősek imádkozási eszköze, hanem a fiataloké és a középkorosztályé is, hisz hatékony fegyver a jó és rossz közti küzdelemben.

 

Röviden
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi irodalmi körben ma 18 órától Para Olga nyugdíjas magyartanárnő Markó Béla költő szonettjeiről tart előadást az unitárius egyház tanácstermében, amelyet kötetlen beszélgetés követ.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Farmacom  (0267 317 318); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Nicolae Bălcescu utca 1. szám alatti Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0744 857 743).

 

Zöldövezetek szépségversenye Sepsiszentgyörgyön
Június 30-i határidővel szépségversenyt hirdet a város legszebb, leggondozottabb lakónegyedi zöldövezetei számára Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A versenyre a benevező személy/személyek pontos nevének és lakcímének megjelölésével, illetve egy vagy több fotó beküldésével lehet jelentkezni a varosimazs@gmail.com e-mail-címen. A fődíj: 18 férőhelyes, zárható kerékpártároló 14 ezer lej értékben, a város címerével ellátott lépcsőházfelirat zománcozott tábla formájában, amely tartalmazza, hogy az adott lépcsőház nyerte meg a legszebb zöldövezet díjat az adott évben. További díjak: a városi kertészet felajánlásával ingyenes részvétel az önkormányzat 2020-as zöldövezet-szépítési programjában (a 2020-ban igényelendő javak önrészét nem kell kifizetni); a városi közintézmények és cégek felajánlásával ingyenes belépők a Művész moziba, a városi strandra, a sugásfürdői kalandparkba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-05-24: Közélet - :

Tüntetésre szólítanak (Úzvölgyi temetőfoglalás)

Szimpátiatüntetésre hívja az Úzvölgye Kezdeményező Testület, mindazokat „akiknek fáj az úzvölgyi magyar haditemető területének jogtalan kisajátítása, a földjében nyugvó hősök nyugalmának megzavarása és vissza akarják állíttatni az eredeti állapotot”. A megmozdulást szombaton 17 órára tervezik Csíkszentmárton központjában. „Területeinket elorozzák, sírjainkat meggyalázzák, a jussunk és jogaink védelmében kiálló nemzettársainkat meghurcolják. Nem tűrhetjük, hogy ez tovább folytatódjon! Véget kell vetni a hatalmi önkényeskedésnek! Erre együtt képesek vagyunk, de csak együtt vagyunk képesek erre!”- áll felhívásukban.
2019-05-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy
id. KOVÁCS ÁGOSTON
életének 80., házasságának 38. évében 2019. május 24-én elhunyt.
Temetése 2019. május 26-án 14 órakor lesz a berecki
ravatalozóháztól
a helyi temetőben.
A gyászoló család
563