Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Távozik Theresa May

2019. május 25., szombat, Világfigyelő

Theresa May brit miniszterelnök tegnap bejelentette lemondását, közölve, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezetőként utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

  • A miniszterelnök bejelenti lemondását
    A miniszterelnök bejelenti lemondását

Downing Street-i hivatala előtt felolvasott, könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel. Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás, még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek. Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja – tette hozzá.

Távozását bejelentő nyilatkozatában bírálta a parlament kompromisszumképtelenségét a brexit-megállapodás ügyében. Kormányának vívmányai között említette, hogy sikerült leszorítani a tíz évvel ezelőtti pénzügyi válság után örökölt, békeidőben példátlan, a hazai össztermék 10 százalékát meghaladó államháztartási hiányt. Beszéde végére érve, könnyeivel küszködve kijelentette: nem távozik rossz érzésekkel a kormányfői posztról, inkább rendkívüli hálával nyugtázza, hogy szolgálhatta szeretett országát.

Theresa Mayt a 2016-os EU-népszavazás után választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így a kormány élére. Elődje, David Cameron, aki a bennmaradásért kampányolt, a kilépést pártolók győzelme után lemondott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1090
szavazógép
2019-05-25: Belföld - :

Hírsaláta

HATALMAS RÉSZVÉTELI ARÁNY A SZAVAZÁSON. Az Országos Börtönigazgatóság közleménye szerint a 20 403 fogva tartott személy közül 17 960 rendelkezik szavazati joggal, és 15 652 jelezte írásban, hogy élni is akar vele az európai parlamenti választásokon.
2019-05-25: Közélet - Iochom István:

Elballagtak a Református Kollégium végzősei (Kézdivásárhely)

A kézdivásárhelyi kicsengetések sorát a Református Kollégium, a Bod Péter Tanítóképző és a Gábor Áron Szakképző Líceum nyitotta tegnap délelőtt. Az utóbbi két nappali, egy esti, egy posztlíceumi és két szakiskolai osztályának 134 diákja, a Bod Péter Tanítóképzőben a filológia (31) és a tanítóképző (22) osztályainak 53 végzőse számára szólalt meg utoljára az iskolacsengő. A Református Kollégium természettudományok, illetve református vallás osztályainak 62 végzőse vett búcsút az iskolától a főtéri református templomban 11 órától kezdődő ünnepségen.