Ki mire szavazott?

2019. május 27., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

A román társadalom felébredni látszott tegnap. Az 50 százalék körüli részvételi arány akkor is a demokrácia győzelme, ha az 5 százalékos küszöb miatt mi, erdélyi magyarok ezt kicsit vegyes érzelmekkel fogadjuk. De küszöbön innen és küszöbön túl, a tegnapi európai parlamenti választásnak rengeteg tanulsága van, csak az a kérdés, lesz-e, aki tanuljon belőlük.

Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a romániai társadalom változást akar. Kiderül ez a népszavazáson tapasztalt részvételi arányból – itt lényegében a korrupcióra mondtak nemet a meglepően nagy számban voksolók –, de meglátszik ez az EP-választásokon született eredményeken is. A nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt 30 százalék alá zuhant, majdnem 20 százalékot veszített tehát a parlamenti választásokhoz képest, a koalíció kisebbik alakulata, Tăriceanu liberális demokratái pedig a parlamenti bejutási küszöbig süllyedtek – nem véletlen hát, hogy Klaus Iohannis államelnök tegnap este máris a kormánytöbbség legitimitásának elvesztéséről beszélt, és az ellenzék is a kabinet lemondását követelte.

A kormánypártok csúfos veresége mellett legalább ennyire lényeges a legnagyobb ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt felemásnak nevezhető teljesítménye. A liberálisokhoz hasonló eredményt ért el ugyanis az USR-PLUS 2020 Szövetség is, amely a legfőbb nyertese a tegnapi megmérettetésnek – nem véletlen, hogy immár saját elnökjelöltről beszélnek, Dacian Cioloș pedig tegnap este meg is lebegtette ezt a lehetőséget.

Az is jól megmutatkozott, hogy a tegnapi voksolás valójában az év végén esedékes elnökválasztás főpróbája. Az újabb mandátumra készülő Klaus Iohannis sietett learatni a népszavazás babérjait, látványosan sürgette a szociáldemokrata kormány lemondását, miközben mindkét ellenzéki pártnak, a liberálisoknak és Cioloșéknak is gratulált. Liviu Dragnea ígéretéhez híven csak bejelentett valamit: a szociáldemokraták Gabriela Fireát jelölnék az elnökválasztásra, nyitva hagyta ugyanakkor a lehetőséget, hogy Călin Popescu-Tăriceanut támogassa a koalíció – igaz, utóbbi esélyeit jelentősen rontja pártja tegnapi halovány teljesítménye.

A pártok eredményein túl azonban a tegnapi voksolás alighanem legfontosabb tanulsága, hogy a román társadalom kezdi belátni: változást csak a választójog gyakorlása révén lehet elérni, ahhoz pedig el kell menni szavazni. A Romániában szokatlanul magasnak számító részvételi arány ilyen értelemben a tegnapi voksolás legbiztatóbb üzenete, hiszen arról tanúskodik, lassan-lassan megtanulja a játékszabályokat, úgymond megérik tehát a demokráciára a román társadalom is. Ilyen körülmények között azonban az a bűvös öt százalék egyre nehezebb kihívás lesz az RMDSZ számára. Ahhoz tehát, hogy a magyarok szavazókedve legalább tartsa a lépést a románságéval, a legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezetnek újra meg kell találnia a közös hangot választóival, hogy ne a románveszély, hanem a közös építkezés szándéka terelje az urnák elé a szavazókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2019-05-27: Sport - :

Futamot nyert Kiss Norbert (Autósport, Kamion Eb)

Rajt-cél győzelmet aratott a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert, a Tankpool24-Mercedes pilótája a gyorsasági kamion Eb szezonnyitó versenyhétvégéjének vasárnap rendezett harmadik futamán, az olaszországi Misanóban.
2019-05-27: Közélet - Bokor Gábor:

Az itthon maradásra biztatták a végzősöket (Ballagás Kovásznán)

Nyolcvan végzős diáknak szólt utoljára az iskolacsengő szombaton a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban. A kicsengetési ünnepségen a végzősök, az őket kísérő családtagok, ismerősök mellett ott volt az iskola vezetősége, tanári kara, Gyerő József polgármester, a megye tanfelügyelősége részéről Tanko Viorica tanfelügyelő, a magyar és román egyházak képviselői is.