Környezetismeret árnyak és fények közt

2019. május 27., hétfő, Közélet

Remek családi program feledtette a barátságtalan esős időt szombat délelőtt a Székely Nemzeti Múzeumban, ahol érdekes foglalkozásokkal és egy különleges állattal ünnepelték a madarak és fák napját.

  • Főszereplő a leopárdgekkó. Albert Levente felvétele
    Főszereplő a leopárdgekkó. Albert Levente felvétele

A nap főszereplője kétségkívül Dzsingisz Kán volt, egy leopárdgekkó – Toró Ákos házi kedvence –, akit nemcsak nézni, de dédelgetni is lehetett, miközben gazdája sok érdekes tudnivalót osztott meg róla. A Váradi József Általános Iskola diákja három éve foglalkozik az egyik legnépszerűbb hobbiállatként tartható hüllővel, melyről egyebek mellett azt is elárulta, remek szabadulóművész, de ideális háziállat és kézhez is szoktatható. Az Ákos hangulatos előadását követő kisfilmet is párnákra kuporodva tekintette meg az egyre bővülő gyermeksereg, akiknek a szervezők – a múzeum időszakos kiállításához kapcsolódva – a méhészkedést bemutató alkotást vetítették le. Kinda István és Simon József filmje Kálnokon járta körül a családi méhészkedés legfontosabb mozzanatait, s hogy a látottak némiképp rögzüljenek is, a vetítés végén a gyermekek kézbe és szemügyre is vehették a lépet.

A rendezvény kapcsán a múzeum előterében rögtönzött tárlat mutatta be az idei év gyógynövényét, halát, gombáját, madarát, rovarját, illetve a 2019-es esztendő emlősét, kétéltűjét, fáját és vadvirágát is. A foglalkozások idején ugyanakkor egy másik filmmel népszerűsítették a madarakat és az egyes fajok hangját. A családi program érdekes színfoltjának bizonyult az árnyszínház, melynek kulisszái mögé Péter Orsolyával, a Cimborák bábtársulat vezetőjével kalandoztak a résztvevők, s arra is lehetőségük adódott, hogy saját készítésű madár- és növényfiguráikkal ki is próbálhassák ezt az egyszerű és szórakoztató technikát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 490
szavazógép
2019-05-27: Közélet - Iochom István:

Munkában az ozsdolai Gyermekparlament

A Gyulafehérvári Caritas égisze alatt 2017 novemberében alakult Gyermekparlament, az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola két hetedik és nyolcadik osztályának tanulói a nagyági óvoda két termében szorgosan dolgoztak szombaton. Az egyik teremben szekrényeket szereltek össze, a másikban a délutáni közös bográcsolást készítették elő Földi Mária – Marcsi tanító néni –, a Caritas Nappali Foglalkoztató Központ koordinátora és András Levente szociális munkás irányítása alatt.
2019-05-27: Közélet - Bokor Gábor:

Gyújtogatás Uzonban

Rettegnek Uzon lakói. Több gyújtogatás történt az elmúlt napokban a községben. A jelek szerint az elkövető – vagy elkövetők – benzinnel, gázolajjal, éjfél körül gyújtogatnak. Az elkövetők azonosítása érdekében a lakosság segítségét is kérik – közölte Ráduly István polgármester.