Elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák kancellár

2019. május 28., kedd, Világfigyelő

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap a parlamentben, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak. 

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Alexander van der Bellen osztrák államfőnek most kancellárt kell kineveznie olyan ügyvivő kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva irányítani az országot a következő parlamenti választásig. Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz. Az ügyvivő kormányfő Kurz is lehet.

A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette. A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2019-05-28: Világfigyelő - :

Élen az Európai Néppárt (Választások Európában)

A tegnap délelőtt frissített – de még mindig nem végleges – adatok szerint is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások után.
2019-05-28: Máról holnapra - Mózes László:

A bukás

Liviu Dragnea börtönbe került. Bekövetkezett az, amitől a szociáldemokrata pártvezér évekig rettegett. Tegnap a fővárosi legfelsőbb bíróság meghozta jogerős ítéletét, melynek értelmében a korrupció miatti, korábban kihirdetett három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetése véglegessé és immár elkerülhetetlenné vált.