Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 29., szerda, Mi, hol, mikor?

Fürdőtörténeti kiállítás és könyvtári előadás
Sztakics Éva Judit alpolgármester ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet park zenepavilonjában megnyitja A holland tengerparti fürdőzés hagyományai című, a scheveningeni fürdő 200. évfordulója alkalmából készített fürdőtörténeti kiállítást.

Ezt követően a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében Deuten-Makkai Réka, a Hágai Városi Könyvtár felnőttoktatásért és alapismeretekért felelős programvezetője A modern közkönyvtár és annak kincsei című rövid, képes előadásában bemutatja Európa egyik leginnovatívabb könyvtárának működését. Szó lesz épületről, épületekről, kapcsolati rendszerről, kínálatról, ügyfélről, programokról.

Innovatory Gála
Egy város problémáira a lehetséges megoldásokat sokszor a nagyon fiatalok találhatják meg, akik friss szemszögből tekintenek a városra és közösségeire. Az Innovatory című programban az elmúlt hetekben sepsiszentgyörgyi középiskolások keresték a megoldásokat az általuk azonosított problémákra. Sepsiszentgyörgy hat középiskolájában 13 csapat, összesen 64 diák dolgozott tanáraik segítségével a problémák beazonosításán és a megoldás­javaslatokon. Ezeket mutatják be és díjazzák az Innovatory Gálán május 29-én, szerdán 17 órától a Háromszék Táncstúdióban.
Az Innovatory sepsiszentgyörgyi kiadásának kezdeményezője és szervezője a PONT Csoport, együttműködő partnere Sepsiszentgyörgy önkormányzata, támogatója a Bethlen Gábor Alap.

Kiállítás
Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától dr. Péter Sándor magyartanár megnyitja Ravasz Erzsébet Emlékfák című egyéni festészeti kiállítását, valamint dr. Ambrus Ágnes nyugalmazott egyetemi adjunktus méltatja Kis Emese Háromszéki emlékfák nyomában című könyvét. Énekel Imre Anita Mária, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tanulója, szaval Miklós Zonga, Páll Tímea és Welbanks Anna-Heather, a Nicolae Colan Általános Iskola tanulói.

Könyvbemutató
BAKÓ BÉLA KÉT ÉLETE. A könyvről, a megidézett időszak néptáncmozgalmáról, az 1970-es, 1980-as években Sepsiszentgyörgyön működött táncegyüttesekről a szerző, dr. Péter Sándor beszélget Bakó Bélával, a könyv főhősével csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdió termében.

Színház
ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház Művész Termében ma 19 órától Székely Csaba Nu chiar 1918 / Nem kimondottan 1918 című darabja látható (rendező: Cristian Ban).
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Bemutatót tart csütörtökön 19 órától a nagyteremben a sepsiszentgyörgyi magyar színház. Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján Hegymegi Máté fiatal magyarországi alkotó rendezett Barbárok címmel előadást. Jegyek válthatók a központi jegyirodában vagy a biletmaster.ro oldalon.
RADNÓTI-EST. Radnóti Miklós életét és munkásságát Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház művésze eleveníti fel Sepsiszentgyörgyön június 2-án, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban.

Gyermeknap
Sepsiszentgyörgy. Zenés-mesés, interaktív előadással és kézműves-tevékenységgel ajándékozza meg a legkisebbeket a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Csütörtökön 17 órától a könyvtár Gábor Áron Termében A legkisebb fiú címmel Kántor Péter verseit összefűzve mesél, énekel, hegedül és kalimbázik fiatal közönségének Várkonyi Eszter színművész. Ütőhangszereken közreműködnek a jelen lévő gyermekek. Az előadás után a résztvevők a gyermekkönyvtárosok vezetésével hangszereket készíthetnek.
Kovászna. Csütörtökön a városi művelődési ház, Kovászna Polgármesteri Hivatala és a kovásznai óvodák, iskolák közös szervezésében 10–14 óráig gyermeknapi rendezvénysorozatra kerül sor a kovásznai városi művelődési ház udvarán és a Sétatéren.

Zene
DZSESSZKONCERT. Kézdivásárhelyen a Jazz Cafe – Bistróban ma 20 órától dzsesszkoncertet tart a New York-i Pankovits Nikolett Sextet és Boncz Ádám színművész. Pankovits Nikolett 2010 óta él New Yorkban, ahol dzsessz–ének szakon végzett, első önálló albuma Magia címmel két éve jelent meg. A lemezen régi magyar slágereket (Seress, Karády), tradicionális népdalokat és amerikai sztenderdeket ötvöz latin-amerikai ritmusokkal. Zenekarával egyedi világzenei hangzást alkotott. Az est műsorát Boncz Ádám színművész magyar versekkel és irodalmi kivonatokkal színesíti, a háttérben André Kertész fotóit vetítik. A két magyar művész, valamint a világ számos országának zenészei (Egyesült Államok, Venezuela, Argentína, Kolumbia) a zene közös nyelvén mesélnek honvágyról, szeretetről, emberségről, szerelemről.
ZONGORAHANGVERSENY. Csütörtökön 18 órától az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) rendkívüli zongorahangversenyt szervez. Fellépnek Anca Preda és Izsák Jenő tanítványai, Bende Arnold (zongora) és Gondos Szabolcs (klarinét). Műsoron Bach-, Beethoven-, Debussy-, Poulec-, Liszt- és Rotaru-művek. Belépő: 5 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Aladdin – amerikai családi kalandfilm, román felirattal; 18.30-tól Két lépés távolság – amerikai romantikus dráma, románul beszélő; 18.45-től Amanda – francia filmdráma, román felirattal; 19 órától Miután – amerikai romantikus dráma,  magyarul beszélő; 20.45-től Gyújtogatók – dél-koreai misztikus filmdráma, román felirattal; 21 órától John Wick: 3. felvonás – Parabellum – amerikai akcióthriller, krimi, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Tánc
KISZÁLLÁSON A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Ezen a héten Kovásznán és Vargyason látható a Vágják az erdei utat... című folklórműsor (rendező: Ivácson László). Ma 19 órától Kovásznán a városi művelődési házban, csütörtökön az előzőleg meghirdetett 19 óra helyett 19.30-tól Vargyason a művelődési házban lép fel a Háromszék Táncegyüttes.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY EGYHÁZKÖZ­SÉG. Ma 18 órától a betegekért, pénteken 18 órától az elhunytakért végeznek közös szentmisét. Aki betegeiért vagy önmaga gyógyulásáért szeretne szentmisén részt venni, illetve aki elhunytjairól ekkor szeretne megemlékezni, a szentmise előtt jelezze szándékát a bejáratnál, erre a célra szánt adományát a kitett perselyben helyezheti el. * Június 2-án a gyereknap alkalmából egyházközségi napot tartanak. Megkérik az érdeklődőket, jelezzék részvételi szándékukat, mert közös bográcsozást szeretnének, és arra elő kell készülni. Az alkalomhoz való hozzájárulásukkal az adakozók az új plébániaépület építését is támogatják. A templom udvarán a 10.30-as szentmise után 17 óráig tart az egyházközségi program.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ mai adása: 6 órától napindító gondolatok, 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 9-től imaszándékok fogadása, 9.15-től dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Mennynek királyné asszonya, 12.05-től zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin.
Honlap: mariaradio.ro.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Bereckben ma 9–16 óráig a 2-es transzformátorállomás körzetében, Esztelneken ma és holnap 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Zabolán, csütörtökön Székelytamásfalván a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszent­györgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-05-28: Belföld - :

Rácsok mögött Liviu Dragnea

Korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a legfelsőbb bíróság a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnökét, Liviu Dragneát. A bukaresti rendőrség őrizetbe is vette és beszállította a rahovai börtönbe a politikust. A kormánypárt vezetését időszakosan Viorica Dăncilă miniszterelnök vette át, aki egyrészt együttérzéséről biztosította az alakulat elnökét, illetve közölte: nem távozik tisztségéből és folytatják a kormányprogramot.
2019-05-28: Közélet - :

Vigyázat, csapda! (Nyolcadikosok figyelmébe)

Könnyítésnek álcázott módosítás áldozatai lehetnek a magyar nyolcadikos diákok, ha figyelmetlenül töltik ki a felvételi űrlapot, megtörténhet, hogy nem folytathatják magyar osztályban tanulmányaikat – hívta fel a figyelmet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).