Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Változatos programok a Praetoria Egyesületnél

2019. május 29., szerda, Közélet

Hagyományos faművészeti oktatást, kerámia-, szobrászati, bútorfestési, népmese-, pásztorfurulya-oktatói foglalkozásokat működtet és népművészettel, hagyományos értékek megőrzésével, környezettudatossággal kapcsolatos foglalkozásokat kezdeményez a 2013 óta a kézdivásárhelyi Csiszár Dénes Faipari Tanműhely jogi háttereként működő Praetoria Egyesület, amelynek tevékenységéről, idei terveiről Taierling Péter Ferenc elnöktől érdeklődtünk.

  • Vetró András és tanítványai a Csiszár Dénes Faipari Tanműhelyben. A szerző felvétele
    Vetró András és tanítványai a Csiszár Dénes Faipari Tanműhelyben. A szerző felvétele

Az említett tevékenységeken kívül a civil szervezet fiataloknak, gyermekeknek és családoknak szervez kirándulásokat, műhely- és múzeumlátogatásokat – mondta. Általános célnak mondható a székely hagyományos értékek éltetése azáltal, hogy a helyi közösség, főként a fiatal korosztály a modern technológia fejlődésével járó zsúfoltságban is megismerje a székely-magyar hagyományokat, művészeteket, mesterségeket.

Civil szervezetként különböző helyi, külföldi és más civil egyesületekkel, valamint szakemberekkel dolgozik együtt. Idén egy Erasmus+ ifjúsági csereprogram lehetőségeivel élve nyári tábort szerveznek június végén helyi, magyarországi és finn fiatalok számára. Néhány helyre még lehet jelentkezni. A tábor fő célja az Európa országait összekötő kultúrcsere és a fiatalok egymással való megismerkedése. Ugyanakkor a Csoóri Sándor Programban pályázatot nyertek népzenei foglalkozásra pásztorfurulya témakörben, amely által iskolások számára elérhetővé teszik ezt az ősi hangszert.

Tehetséggondozás a kézdivásárhelyi Csiszár Dénes Faipari Tanműhelyben elnevezéssel egy harmadik idei projektjük az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával valósul meg. Ez egy 60 órás egyéni tehetséggondozó program, amelyet tanulmányút és kiállítás egészít ki. A tanműhelyben István Sándor, Vetró András és André Csongor faragást, szobrászatot és kerámiát oktat a tanulóknak.

A felsoroltakon kívül az év folyamán több színes foglalkozásra és előadásra is készülnek. Jelenleg kézdivásárhelyi iskolákkal közösen dolgoznak egy kézművesprogram elindításán. Ugyanakkor faragni is lehet idén a tanműhelyben egy olyan hétvégi programsorozat révén, amelyet neves előadók tartanak az Erzsébet Teremben, amit műhelymunkák követnek majd. A természet elemei és a termékenység egy, a Bethlen Gábor Alap által támogatott program témakörei lesznek – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2019-05-29: Közélet - Fekete Réka:

Egészségbiztosítás külföldön

A nyár és a szabadságolások közeledtével egyre többen érdeklődnek a külföldi egészségbiztosítási lehetőségek iránt, a diákoknak és egyetemistáknak pedig ebben az időszakban, legkésőbb tanév végéig kell beszerezniük a szükséges igazolásokat az ősztől induló, de már elnyert uniós ösztöndíjakhoz, programokhoz. A különböző kategóriákat érintő lehetőségekről Dragoș Tatut, a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnökét kérdeztük.
2019-05-29: Jegyzet - Nagy B. Sándor:

Életcseppek

Ilyenkor, nyár küszöbén, amikor egyre több felnőttnek öltözött gyermekkel találkozunk a város központjában, amikor megjelennek a boltok kirakatában a kicsengetési tablók, valahogy megtelik a lét a vidámság és elmúlás keserédes hangulatával. Ilyenkor, nyár küszöbén, amikor rég nem hallott hangok szólalnak meg a telefonok végén, és lassan végső formát öltenek a tíz-húsz-harminc-negyven éves osztálytalálkozók résztvevőinek névsorai, néha olyan érzésünk támad, mintha egy pillanatra meglibbenne mögöttünk az idő ködfátyla, a résen át pedig olyan élesen látnánk a régmúlt eseményeit, mintha csak tegnap történtek volna.