Rendhagyó tanácsülés ÚzvölgyébenFelhívják a világ figyelmét a temetőgyalázásra

2019. május 29., szerda, Közélet

Rendhagyó ülést tartottak kedden délután Sepsiszentgyörgy önkormányzati testületének magyar tagjai a meggyalázott úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben. Antal Árpád polgármester ismertette azt a tiltakozó levelet, amelyet a jelenlévők aláírásával eljuttatnak az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, és az Európai Unió tagállamainak nagykövetségére, valamint a román hatóságoknak.

  • Sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselők Úzvölgyében. A szerző felvétele
    Sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselők Úzvölgyében. A szerző felvétele

A sepsiszentgyörgyi személygépkocsik megérkezésekor a temetőkapu előtt posztoló rendőrautó hátrébb, nyugatra húzódott, bizonyára azért, hogy a Bákó megyei rendőrök beláthassanak a kertbe, figyelemmel kísérhessék a történéseket. Bent Antal Árpád polgármester elmondta, szimbolikus ülésről van szó, csak a magyar önkormányzati képviselőket hívta meg. Az ülés informális, döntését tehát nem támadhatja meg a prefektus. Fontos, hogy minden nap legyen ott magyar jelenlét, és felhívják az európai államok, valamint az amerikai illetékesek figyelmét a magyar katonatemető meggyalázására, és felszólítsák a román hatóságokat az eredeti állapot visszaállítására. Hétfőn csíkszentmártoniak jártak kint, kedden sepsiszentgyörgyiek, s minden nap más székelyföldi önkormányzat képviselői mennek ki. A jövő hét folyamán Kovászna Megye Tanácsa is kilátogat.

A tiltakozó levélben – melynek tartalma hasonló a május 12-i ökumenikus istentiszteleten felolvasottéhoz – felhívják a figyelmet, hogy a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen és törvénytelenül birtokába vette a Hargita megye területén fekvő, Csíkszentmárton községhez tartozó úzvölgyi első világháborús katonatemetőt, és a Miskolci 10. Honvéd Gyalogezred temetkezési helyére ismeretlen román katonák tiszteletére emlékművet és kereszteket állított. A dormánfalvi önkormányzat cselekedete több mint kegyeletsértés. Őseink nyughelyének meggyalázása jelképes üzenetű: összesíti azokat a sérelmeket, amelyek a Romániában élő magyarságot érik kulturális és történelmi, szellemi és tárgyi, nemzeti és gazdasági életének becsmérlésével, megkérdőjelezésével, akadályozásával.

A tiltakozók követelik a kegyeletsértő tevékenység nyomán kialakult összes törvénytelenség kivizsgálását és a törvényszegők megbüntetését, a temető visszaállítását a kegyeletsértő beavatkozás előtti állapotába, a magyarsággyalázó és történelemhamisító folyamat azonnali megállítását, nyilvános bocsánatkérést a meggyalázott temetőben nyugvó katonák hozzátartozóitól és a sértett nemzetektől.

A rendhagyó ülés után a sepsiszentgyörgyiek ellátogattak az 1917-ben épült úzvölgyi hadikápolnához. A rendőrkocsi is elmozdult abba az irányba. Majd amikor a háromszéki kocsik ismét elhaladtak a temető előtt, és egy részük lekanyarodott a csíkszentmártoni közbirtokosság vendégházához, a rendőrök is megfordultak. Távozás előtt a polgármester kocsija ismét elhajtott a temető előtt, s a rendőrautó ezúttal is megfordult, és utána hajtott.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1042
szavazógép
2019-05-29: Belföld - :

Eckstein-Kovács Péter mögött az ellenzék (Ombudsman-jelölés)

Eckstein-Kovács Pétert javasolja az ellenzék a Victor Ciorbea mandátumának lejárta miatt megüresedett ombudsmani tisztségre. A kedden még csak meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölt elhatározást Mihai Goțiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora erősítette meg Facebook üzenetében, Eckstein-Kovács Péter mellett szóló érvként hozta fel elvhűségét és folyamatos kiállását az emberi jogokért. A szenátor továbbá azt is közölte, a Nemzeti Liberális Párt mellett a Népi Mozgalom Pártja is támogatja a jelölést. Porcsalmi Bálint az RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszol megkeresésére kijelentette: a szövetség „tökéletesen alkalmasnak” tartja a kolozsvári jogász-politikust a feladatra.
2019-05-29: Sport - Miska Brigitta:

László Csaba a Sepsi OSK új vezetőedzője (Labdarúgás, I. liga)

A székelyudvarhelyi születésű László Csaba a román élvonal hatodik helyén végző Sepsi OSK új vezetőedzője – a hírt a csapat vezetősége szerdai sajtótájékoztatón jelentette be. Az 55 éves szakember egy évre szóló szerződést írt alá a háromszéki klubbal egy év hosszabbítási opcióval.