Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. május 30., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Gyermeknap
SEPSISZENTGYÖRGY. Interaktív és népi játékok, mesés kalandozás, koncertek, tánc- és sportolási lehetőségek várják a gyerekeket és szülőket a gyermeknap alkalmából Sepsiszentgyörgyön a főtéren: pénteken és szombaton több helyszínen, több tucat tevékenységgel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

A pénteki program: a Szabadság téren 11–18 óráig szelektív hulladékgyűjtési játékismertetők gyermekeknek; kiskutya-simogatás; a legújabb kukás­autó bemutatása; barangolás a mesék országában; gipszfestés, arcfestés, aszfaltrajzverseny, gyöngyfűzés, fa társasjátékok, kézműves-foglalkozások, babasarok; puhakönyves mesék 1–3 éveseknek; festés, személyre szabott kitűzők készítése, fotóműhely; kézműves-tevékenység, közösségi játékok, mentőautó bemutatása; népi gyermekjátékok, ügyességi versenyek, logikai játékok; 13–17 óráig alkotó-fejlesztő mesés foglalkozás; 11–14 óráig játékkészítés vesszőből, ékszerek készítése fonalból és gyöngyből. * A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben 16 órától családi meseprogram Szabó Enikő meseterapeutával. * A Lábas Ház előtt 11–18 óráig gyermekfoglalkozásokat és bemutatókat tart a Kovászna Megyei Rendőrség. * A Gróf Mikó Imre utcában 11–16 óráig bevezetés a kosárlabdajátékba Kajdacsi Judittal, 16–18 óráig futó-, kerékpár- és rollerverseny. * Az Erzsébet parkban 11–18 óráig műfalmászás; a Művészeti és Népiskola diákjainak gyermekrajz-kiállítása Színes gyermekvilág címmel, vezető tanár: Bíró Melinda; tiroli csúszda. * A Szabadság téri színpadon: 10.30-tól a Plugor Sándor Művészeti Líceum fúvóskvintettje; 11 órától néptánc: Gyermekek Palotája, oktató: Gáspár Attila; 15 órától modern tánc: Váradi József Általános Iskola, oktató: Simona Marcu; 16 órától modern tánc: Gyermekek Palotája, oktató: Molnár Enikő; 18 órától Eszes Gyurka és az ezmók – lemezbemutató koncert, gyermektáncház a Folker együttessel. * A Művész moziban: 11 órától Manu, a legsirályabb fecske (német animációs film, 88 perc, magyarul beszélő), A királynő kutyája (belga animációs film, 92 perc, 3D, románul beszélő), 13 órától Így neveld a sárkányodat 3. (amerikai animációs családi film, 85 perc, 3D, magyarul beszélő), Manu, a legsirályabb fecske  (románul beszélő), 15 órától Magyar népmesék (magyar animációs film, 80 perc), A királynő kutyája (magyarul beszélő), 17 órától Egri csillagok (magyar történelmi kalandfilm, 145 perc, román felirattal), 17.15-től Miután (amerikai romantikus dráma, 103 perc, magyarul beszélő). * A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében 20 órától néptánc: Gyermeknap a Kincsekkel – a Kónya Ádám Művelődési Ház Kincsek Néptáncegyüttese.
Esős idő esetén a színpadi programoknak a Kónya Ádám Művelődési Ház ad otthont.
KOVÁSZNÁN. Pénteken a városi művelődési ház, a polgármesteri hivatal és az óvodák, iskolák közös szervezésében 10 és 14 óra között zajlanak a rendezvények a városi művelődési ház udvarán, a Sétatéren és az ideiglenesen lezárt Dózsa György utcában. Programok és alkotóműhelyek: aszfaltrajzverseny, tiroli pálya, séta quaddal, akadálypálya rollerrel és görkorcsolyával, gyöngy­fűzés, bojtbabakészítés, Micah Thompson és a gyermekek koncertje, HangShowRock-koncert, a Bóbita Egyesület műhelyei, az iskolakönytár műhelyei, graffitiműhely, a helyi Vöröskereszt műhelyei. A helyszínen megtekinthetőek a helyi rendőrség és a városi rendőrség autói, valamint a piac melletti székhelyen a városi tűzoltókocsi is. * 16 órától a Kovásznai Művelődési Központban a Circo Holiday cirkusz román nyelvű előadása tekinthető meg, 19 órától ugyanitt magyar nyelven zajlik az előadás. Fellép három mágus, két bohóc, egy óriás arapapagáj, lesz westernshow és sok szenzációs világszám. A jegy ára 15 lej, jegyek a helyszínen kaphatók az előadás előtt fél órával.

Színház
BEMUTATÓ. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház ma 19 órától tartja a nagyteremben Barbárok című új előadásának bemutatóját. Az előadás Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült, rendező: Hegymegi Máté. Jegyek válthatók a központi jegyirodában vagy a biletmaster.ro oldalon.
RADNÓTI-EST. Radnóti Miklós életét és munkásságát Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház művésze eleveníti fel Sepsiszentgyörgyön június 2-án, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban.

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes Vágják az erdei utat... című folklórműsora (rendező: Ivácson László) Vargyason ma az előzőleg meghirdetett 19 óra helyett 19.30-tól tekinthető meg a művelődési házban.

Zene
Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban (Olt utca 6. szám) ma 18 órától rendkívüli zongorahangversenyen lépnek fel Anca Preda és Izsák Jenő tanítványai, Bende Arnold (zongora) és Gondos Szabolcs (klarinét). Műsoron: Bach-, Beethoven-, Debussy-, Poulec-, Liszt- és Rotaru-művek. Belépő: 5 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16 órától Manu, a legsirályabb fecske – német animációs film, magyarul beszélő és Aladdin – amerikai családi kalandfilm, románul beszélő; 17.45-től Bosszúállók: végjáték – amerikai fantasztikus akció kalandfilm, román felirattal; 18.15-től Egri csillagok – magyar történelmi kalandfilm, román felirattal; 21 órától Nicky Larson – Ölni vagy kölni – francia akcióvígjáték, krimi,  román felirattal és John Wick: 3. felvonás – Parabellum – amerikai akció, krimi, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 A Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör unitárius nőszövetségeinek köri közgyűlése. 20.10 Ballagás a Baróti Szabó Dávid Líceumban. 20.50 Régi vadászok emlékezete, kopjafaavatás Köpecen. 21.10 Erdővidéki szavalóverseny.
A televízió műsorai az erdtv.com internetes oldalon is megtalálhatóak.

Könyvbemutató
BAKÓ BÉLA KÉT ÉLETE. A könyvről, a megidézett időszak néptáncmozgalmáról, az 1970-es, 80-as években Sepsiszentgyörgyön működő táncegyüttesekről a szerző, dr. Péter Sándor beszélget Bakó Bélával, a könyv főhősével ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdió termében.
IRODALMI TALÁLKOZÓ. Az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében pénteken 18 órától a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa Termében Mintha üres asztalunk oltár lenne címmel tartanak irodalmi találkozót és könyvbemutatót Iancu Laura József Attila-díjas íróval, költővel.

Heti sürgősség
A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf megyei Sürgősségi Kórház szakemberei május 20–27. között 744 esetet láttak el, közülük 188 alkalommal döntöttek a beutalás mellett. A következő esetek fordultak elő: 38 szív- és érrendszeri, 66 ideggyógyászati, 70 sebészeti, 218 belgyógyászati, 144 gyermekgyógyászati, 47 nőgyógyászati, 54 pszichiátriai, 107 ortopédiai sürgősség. Közúti balesetben szerzett sérülésekkel 6 személyt, erőszakos cselekmények nyomán szerzett sérülésekkel 7 személyt fogadtak, 10 személy esetében a túlzott alkoholfogyasztás miatt volt szükség sürgősségi ellátásra. Az elmúlt héten 16 személy kereste fel a sürgősségi osztályt kullancscsípés miatt. Ebben az időszakban a kórházban 4 lány és 9 fiú jött a világra.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utca 43. szám alatti Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Esztelneken ma 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Székelytamásfalván, pénteken Szörcsén és Székelypetőfalván, jövő hétfőn Gelencén a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
TÚRA. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromszéki osztálya túrát szervez vasárnap a Leaota-hegységbe. Útvonal: Prislop-hágó–Leaota-csúcs és ugyanott vissza. Túrahossz: 23 km, szintkülönbség: 1200 m. Indulás 6 órakor személyautókkal a sepsiszentgyörgyi Carre­four Market parkolójából. A túra minél jobb megszervezésének érdekében arra kérik a résztvevőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot Moldován-Rei­nitz Erzsébet szervezővel a 0722 210 002-es telefonon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-05-30: Sport - :

Kikapott, de feljutott az élvonalba a KSE Futsal (Teremlabdarúgás, osztályozó)

Kiharcolta az élvonalba való feljutást a II. liga ezüstérmeseként a céhes város KSE Futsal csapata, miután 11–7-re elvesztette a Kolozsvári Clujana elleni osztályozó visszavágóját, összesítésben azonban 18–12 arányban nyerte meg a párharcot. A kézdivásárhelyi együttes két év után térhet vissza az I. ligába, ahonnan a 2016–2017-es szezon végén épp a kincses városbeli csapattal együtt esett ki.
2019-05-30: Jegyzet - Nagy D. István:

Ki ne bontsuk a pezsgőt

Mindenképp izgalmakkal teli másfél év elé nézhetünk a politikai prérin a vasárnapi választások eredményei, illetve Liviu Dragnea hétfői „kiiktatása” nyomán kialakult új erőviszonyoknak köszönhetően, csodákra azért kár számítanunk.