Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A történelmi megosztottságon akar túllépni Ferenc pápa

2019. május 30., csütörtök, Világfigyelő

Ferenc pápa romániai látogatása – amelynek egyik kiemelkedő állomása Csíksomlyó lesz – azt szolgálja, hogy túl lehessen lépni a történelmi megosztottságon – mondta tegnap Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár. A Vatikán közölte a csíksomlyói mise magyar nyelvű szövegét is.

Pietro Parolin az egyházfő pénteken kezdődő, háromnapos útjáról egy Rómában tegnap zajlott egyházi eseményen beszélt. A szentszéki államtitkár kijelentette, hogy Ferenc pápa a látogatás mottójában is idézett együtt haladást tartja szem előtt. Ilyen értelemben az egyházfő útja a „történelmi megosztottságon való túllépést szolgálja annak keresésével, ami összeköt bennünket, s az nem más, mint a hit” – mondta Parolin bíboros.

A történelmi megosztottság túllépésének egyik jelképes helyszíneként a vatikáni diplomácia vezetője a csíksomlyói Mária-kegyhelyet említette, ahol Ferenc pápa június elsején mutat be misét.

A Vatikán honlapján megjelent a csíksomlyói mise részeit és szövegeit tartalmazó liturgikus könyv: a szertartás szinte végig latin és magyar nyelven zajlik. A fohászok közül az első kettő magyar nyelven hangzik el, az elsőben a pápáért és a papságért, a másodikban a politikai vezetőkért imádkoznak annak érdekében, hogy segítsék az állampolgárok méltóságának védelmét, valamint támogassák a családokat. A harmadik és negyedik fohász román nyelven a papi hivatásért és a keresztényekért szól, az utolsó fohász pedig németül a halottakért.

Ökumenikus látogatásról beszélt Alessandro Gisotti szentszéki szóvivő a látogatás tegnapi vatikáni bemutatásán. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa pásztori útja nemzetközi politikai súllyal is bír, mivel a katolikus egyházfő kevesebb mint egy héttel az EP-választások után az EU soros elnöki tisztét betöltő Romániába látogat el. „Úgy gondolom, hogy a pápa beszédeit európai szemszögből is értelmezni lehet majd” – hangoztatta a szentszéki szóvivő.

 

Orbán nem, Áder és Semjén ott lesz a pápai szentmisén

Orbán Viktor helyett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lesz jelen Csíksomlyón a pápai szentmisén, Magyarországot hivatalosan pedig Áder János köztársasági elnök képviseli – erősítette meg Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke. A Köztársasági Elnöki Hivatal már korábban közölte, hogy Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő – feleségével közösen – részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón, majd egy héttel később, a június 8-i hagyományos csíksomlyói búcsún is ott lesznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-05-30: Világfigyelő - :

Ki lesz az Európai Bizottság következő elnöke?

Nem kerültünk közelebb az új európai bizottsági elnök személyének megismeréséhez kedden az európai uniós tagországok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács brüsszeli munkavacsorája után. Igaz, a megbeszélésnek nem is ez volt a célja, hanem a kiválasztás szempontjainak tisztázása.
2019-05-31: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a Benedek Elek-emlékév programjaihoz kapcsolódva, a gyermeknap alkalmából szombaton 17 órai kezdettel bemutató előadást tart a színház kamaratermében: A buták versenye című vásári játék Benedek Elek meséi alapján készült 6 éven felülieknek. A belépés díjtalan; a helyek száma korlátozott, ezért kérik, részvételi szándékukat mielőbb jelezzék a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonon.