Feltételeket szab az RMDSZ

2019. május 31., péntek, Belföld

Az RMDSZ támogatja az ellenzék esetleges bizalmatlansági indítványát, ha javaslatait belefoglalják az indítvány szövegébe, és írásos megegyezés van arról, hogy a kormány esetleges megbuktatása után ki alakítson kormányt.

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt tegnap délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szövetségi Állandó Tanács az EP-választásokat értékelő ülése után tartott. Elmondta, a napokban többször is egyeztetett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) vezetőivel, és közölte velük az RMDSZ feltételeit. Azt is megjegyezte: ha az ellenzéknek sikerülne megbuktatnia a baloldali-liberális kormányt, az RMDSZ nem lépne kormányra, hanem csak parlamenti támogatást nyújtana az új kabinetnek.

Kelemen Hunor azt is megjegyezte: egy sikeres bizalmatlansági indítvány után minden bizonnyal az NLP elnöke, Ludovic Orban alakíthatna kisebbségi kormányt. Kabinetjét az MRSZ is csak kívülről támogatná.

Kelemen Hunor sikeresnek tartotta az RMDSZ szereplését az EP-választásokon. Megjegyezte: a szövetség a közel végleges adatok szerint 472 ezer szavazatot kapott, hasonló támogatottságot legutóbb tizenöt éve könyvelhetett el. Mintegy százezerrel kapott több szavazatot, mint a legutóbbi EP-választáson. Úgy vélte: olyanok is visszatértek az RMDSZ-hez, akik korábban elpártoltak a szövetségtől. Ígérte, hogy meg fogják szolgálni a bizalmat. Közölte: a szövetség Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre kijelentette: a szövetség támogatja, hogy Eckstein-Kovács Péter legyen az ombudsman. Hozzátette: a szövetségből kilépett kolozsvári politikus jó volt kisebbségügyi miniszternek, szenátornak, kolozsvári polgármesterjelöltnek és államfői tanácsosnak is, biztosan jó munkát fog végezni az ombudsmani tisztségben. Eckstein-Kovács kinevezését az MRSZ javasolta, de megszerezte hozzá az NLP és a Népi Mozgalom Párt támogatását is.

Az RMDSZ 30 éve kap szavazatokat az Ókirályságban – jelentette ki tegnap az RMDSZ szövetségi elnöke, s úgy véli, akik ezt szóvá teszik, azoknak vagy nem volt erről tudomásuk, vagy manipulálni próbálnak. Kelemen Hunor azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek az RMDSZ által Erdélyen kívül kapott szavazatokat kommentálták. Azt mondta, valamennyi megyében, ahol szavazatot kaptak, erős szervezeteik vannak, és korábban többször is bejutott parlamenti képviselőjük. Megjegyezte: amikor a magyarok a román pártokra szavaznak, azt mondják, hogy ez egy természetes dolog, de ha fordítva történik, akkor a közvélemény szerint erkölcstelen. Bár nem akarta minősíteni, Kelemen „veszélyesnek” nevezte ezt a hozzáállást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2019-05-31: Élő múlt - :

Pásztorkodás, juhászat Uzonban

A székely falvakban hagyománya van a juhtenyésztésnek. Mivel ez az állat nem nagyon igényes, viszont gazdaságos, Uzon majd minden családjának volt néhány juha, amely a nyári időszakban biztosította a sajtot, ordát, tavasszal a bárányhúst, télire a gyapjút, bundabőrt stb. Most is több család tart juhokat.
2019-05-31: Belföld - :

A kormányzásról tárgyalt az államfő és a miniszterelnök

Klaus Iohannis államfő tegnap a Cotroceni-palotában találkozott Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, akivel a referendum eredményéről, valamint a kormányzásról folytattak megbeszélést. Az elnöki hivatal közleménye szerint a találkozót az tette szükségessé, hogy a május 26-i szavazást követően „gyökeres változások” történtek.