Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BudapestTragédia a Dunán

2019. május 31., péntek, Világfigyelő

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség, mi vezethetett a szerda esti, legalább hét áldozatot követelő dunai hajóbalesethez Budapesten. Az ütközésben 21-en eltűntek, őket nagy erőkkel keresik a Duna teljes magyarországi szakaszán. Az ORFK azt közölte, hogy vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

  • Ezertonnás szállodahajó süllyesztette el a 40 tonnás Hableányt. FOTÓ: INDEX / AJPEK ORSI
    Ezertonnás szállodahajó süllyesztette el a 40 tonnás Hableányt. FOTÓ: INDEX / AJPEK ORSI

A baleset szerda este nem sokkal 21 óra után történt a Margit hídnál: a Viking szállodahajóval ütközött össze a nála jóval kisebb Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek pedig már csak a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A túlélőket kórházba vitték, valamennyien könnyebben sérültek meg.

A balesetről videófelvételek is készültek, a rendőrség értelmezése szerint ezeken az látszik, hogy a kis hajó befordult a nagy elé.

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy a Duna teljes magyarországi szakaszán folyik az áldozatok és a lehetséges túlélők felkutatása; felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is. Pontonhidat építenek ki, amelyről a búvárok indíthatják a merülést a hajóroncshoz. A mentést a Műegyetem hajózási mérnökei is segítik.

Mun Dzsein dél-koreai elnök telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, és arra kérte a magyar kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden tőle telhetőt az eltűnt dél-koreai turisták mentésében. Mun megköszönte, hogy a magyar hatóságok aktívan végzik a mentési műveleteket. A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el, később pedig bejelentették, hogy Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével 18 tagú operatív csoport indul Budapestre, és küldenek egy 13 tagú mentőcsoportot is, zömmel búvárokat.

Mun Dzsein elnök utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden tőle telhetőt a dél-koreai turisták megsegítésére.

A Very Good Tour dél-koreai utazási iroda tudatta, hogy a balesetet szenvedettek 38 hozzátartozója úton van Budapestre.

A baleset miatt hajózási zárlatot léptettek életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól az Árpád hídig. A budai oldalon a személyhajókat, a szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot rendelt el.

A balesetet szenvedett sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. azt közölte, hogy a Hableány fedélzetén a teljes befogadóképesség – vagyis 60 ember – számára megfelelő mentőfelszerelés volt.

A svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette tegnap, hogy Sigyn nevű sétahajója volt részese a balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2019-05-31: Belföld - :

Hírsaláta

DRÁGÁBB VONATJEGYEK, KÖTELEZŐ ELLENŐRZÉS. Zsúfolt lesz a csíkszeredai vasútállomás szombaton. A szentatya látogatásának napján a menetrend szerinti járatok a szokásosnál több kocsival közlekednek, emellett négy különvonat, illetve számos további szerelvény érkezése és indulása várható.
2019-05-31: Világfigyelő - :

Bolyai-díjat kapott Barabási Albert László hálózatkutató

Barabási Albert László magyar származású világhírű fizikusnak, hálózatkutatónak ítélték oda a 2019. évi Bolyai-díjat. Az elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében rendezett szerda esti ünnepi gálán.