Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Netanjáhúnak nem sikerült kormányt alakítania, feloszlott a parlament

2019. május 31., péntek, Világfigyelő

Benjámín Netanjáhú miniszterelnöknek nem sikerült megalakítania ötödik kormányát a szerda éjfélig rendelkezésére álló határidőig, így az izraeli parlament, a kneszet megszavazta önmaga feloszlatását. A híradások szerint 120 képviselőből 74 támogatta az április 9-i választások után április 30-án felesküdött kneszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot és az új választások kiírását, amelyre várhatóan szeptember 17-én kerülhet sor.

  • Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök. FOTÓ: MTI / EPA / ABIR SZULTAN
    Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök. FOTÓ: MTI / EPA / ABIR SZULTAN

A koalíciós kormányt azért nem sikerült létrehozni, mert Avig­dor Liberman, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a kneszet változatlan szöveggel fogadja el az első olvasatban már régebben megszavazott bevonulási törvényt, a vallásos pártok azonban ezt egységesen elutasították. A kudarcért Liberman a Likudot és az élén álló Benjámin Netanjáhút, a Likud pedig Libermant vádolta.

A kneszet feloszlatását eldöntő szavazás után az izraeli tévéknek Benjámin Netanjáhú azt nyilatkozta, hogy Liberman jobboldali szavazatokat szerzett meg, de amikor nem lépett be kormányába, akkor kiderült róla, hogy valójában a baloldalhoz tartozik.

Az ellenzéki centrista Kék-fehér Párt élén álló Beni Gantz a választások várható időpontjáig hátralévő időszakra utalva azt mondta, Netanjáhú három őrült hónapot választott, amikor a kneszet feloszlatása mellett döntött a szokásos eljárás követése helyett. Az izraeli törvények szerint ugyanis, ha a kormányfőjelölt kudarcot vall, vissza kell adnia mandátumát az államfőnek, aki újabb jelöltet kér fel a kormányalakításra. A múltban hasonló esetekben ez történt.

A kormányalakítási nehéz­ségeket az okozta a rendkívül tapasztalt Benjámin Netanjáhú számára, hogy mozgástere a korrupciós ügyek miatt jelentősen beszűkült, valójában csak egyetlen kormánykoalíció létrehozására volt lehetősége: a vele továbbra is együttműködő jobboldali és vallásos pártokkal.

Izraelben legutóbb 2009-ben Cipi Livninek nem sikerült létrehoznia koalíciós kabinetet Ehud Olmert kormányfő korrupciós vádak miatti lemondása után. Livni az izraeli törvények értelmében visszaadta kormányalakítási megbízatását az államfőnek, aki akkor Benjámin Netanjáhút bízta meg az új kormány megteremtésével. Korábban 1990-ben Simon Peresz is kudarcot vallott a képviselők többsége támogatásának megszerzésében, s akkor az elnök Jichák Samírt kérte fel helyette, aki kormányt is alakított.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2014
szavazógép
2019-05-31: Világfigyelő - :

Bolyai-díjat kapott Barabási Albert László hálózatkutató

Barabási Albert László magyar származású világhírű fizikusnak, hálózatkutatónak ítélték oda a 2019. évi Bolyai-díjat. Az elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében rendezett szerda esti ünnepi gálán.
2019-05-31: Közélet - Hecser László:

Barót helyett Kézdivásárhely (Napirenden az oltszemi gyermekek költöztetése)

Kézdivásárhelyen és nem Baróton építik fel azokat a családi típusú otthonokat, amelyekbe az előzetes elképzelés szerint a felszámolás alatt álló oltszemi elhelyezőközpontból származó árvákat és szociálisan hátrányos családokból származó gyermekeket vitték volna – döntött tegnap Kovászna Megye Tanácsa sepsibükszádi kihelyezett ülésén. Ezt a baróti szülők sikerének is el lehet könyvelni, de valójában nincs másról szó, mint a megyei vezetés okos kompromisszumáról: ideiglenesen eleget tettek az 1674 szülő által aláírt petícióban kérteknek, de véglegesen nem mondanak le a tervek megvalósításáról.