Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Államháztartási hiány

2019. június 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Április végén GDP-arányosan 1,1 százalék volt a hazai államháztartási hiány, kétszerese a március véginek – közölte a pénzügyminisztérium. A hiány abszolút értékben elérte a 11,4 milliárd lejt, március végén a deficit 5,5 milliárd lej volt, a GDP 0,54 százalékát tette ki.

  • Fotó: Radio Cluj
    Fotó: Radio Cluj

Éves összevetésben az államháztartási hiány csaknem megkétszereződött, hiszen 2018-ban négy hónap után 6,05 milliárd lejes hiányt jegyeztek, ami a GDP 0,65 százalékának felelt meg. A vizsgált időszakban az államháztartás bevételei abszolút értékben 11 százalékkal nőttek, ugyanakkor a kiadások csaknem 16 százalékkal. A személyi kiadások, ami a közszférában nagyobb részt a béreket jelenti, 26 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi azonos időszakhoz képest, a szolgáltatásokra és javakra csaknem 15 százalékkal többet költöttek, a szociális kiadások is 15 százalékkal emelkedtek, amit elsősorban a nyugdíjak tavaly július 1-jétől történt  10 százalékos emelése befolyásolt. A kormány idén 2,76 százalékos államháztartási hiányra számít 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-06-05: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Almakirály, avagy a mellettünk lévő egészségforrás (Magánvállalkozás)

Martonos egyik székely kapus portáján, az egykori Forró-birtokon néhány évvel ezelőtt almaprés állt munkába. A vállalkozó kedvű fiatalok először „csak” a többhektáros kertben termő alma feldolgozására gondoltak, de a tervekben már ott szerepelt az almaalapú, legkülönfélébb gyümölcs- és zöldségkeverékekből készülő, hidegen préselt itókák előállításának szándéka. Hiszen annyi tápanyagban, vitaminban és enzimekben értékes növény él a környezetünkben, hogy vétek lenne veszni hagyni az egészségnek e legközelebbi forrását. A tervből gyarapodó vállalkozás lett, és bár a kevéske profit „csak” a továbblépéshez volt elegendő, a közel két tucat, pillepalackban forgalmazott saját termék jelzi: a hozzáértés, a munka meghozta gyümölcsét.
2019-06-05: Pénz, piac, vállalkozás - :

Növekszik a belföldi turizmus

Az év első harmadában 9,1 százalékkal, 6,253 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte az országos statisztikai intézet.