Az EU feléTejtermelés és vadgazdaság

2007. július 12., csütörtök, Faluvilág

Delelőben - Albert Levente felvétele

Nem is olyan régen Zalánpatakon a tejkvóta megállapításánál olyanféle hibák csúsztak be, hogy 26 gazdának nem jeleztek vissza, nem kapta meg a kvótát, s félő volt, hogy nem tudják leadni a megtermelt tejet, márpedig a tejpénz nem egy konyhán létszükséglet.

Április elsejétől életbe lépett a kvótarendszer, s ijedtét vették a termelők, elképzelték, milyen lesz majd az EU-ban annak, akinek egy ilyen állattenyésztésre alkalmas régióban le kell mondania a jószágról, ha valami miatt nem tudja értékesíteni fölös tejmennyiségét. Időközben, a Málnás községi önkormányzat közbenjárására az egyik megyei hivatal orvosolta a hibát, az idős termelőknek Zalánpatakra kiküldte a kvótáspapírt, de az eset kapcsán tanulságos dolgok kerekedtek ki az Isten háta mögötti falu, s a hozzá hasonló más, elzárt településeink jövőjére vonatkozóan.

Most, amikor egyre kevesebbet tud harapni a zöldben a marha, egyre több abraktakarmányt igényel, ez pedig egyre drágább, Zalánpatak naponta mégis közel 1000 liter tejet ad le a Covalact tejgyárnak — tájékoztatott Kasléder György csarnokos, aki saját kocsijával hordja naponta — kereken, és át a Hatodi-hágón — Sepsiszentgyörgyre a tejet. A zalánpataki csarnok uniós szintjéről a feldolgozó gondoskodott, automata berendezés irányítja a hűtőtankot, a csarnokos a legfontosabb minőségi mutatókat helyben tudja ellenőrizni. Nem is ezzel van a baj Zalánpatakon, hanem a kiöregedő tejtermelők konzervatív mentalitásával, a megrögzött szokásokkal, azzal, hogy nehezen tudják megérteni: a kiváló minőségű tejet otthon, a gazdaságban kell megtermelni, hogy nehezen tudnak barátkozni az újjal, a korszerűvel, no meg azzal a gondolattal, hogy a mai világban csak akkor boldogul az ember, ha lépést tart a haladással. Ezzel magyarázható a nagy különbség a tej minőségében, de a tejjel foglalkozó csarnokosnak és a szarvasmarhatartók egyesülete vezetőségének — mert ilyen is van itt, de nem működik — másként kellene hozzáállnia az egész tejügyhöz..

— Próbálunk előre nézni, megmagyarázzuk a termelőknek, hogy alkalmazkodni kell a változó időkhöz — mondta Kasléder József, Málnás község polgármestere. — Éppen ezzel a céllal tervezzük egy közös fejőstand építését a zalánpataki tejtermelők számára — léptünk is már ez irányban —, az uniós követelményeknek megfelelő, modern, számítógépes irányítással működő állomást képzeltünk el. Egy egyéni termelő nem képes ugyanis akkora befektetésre, s talán meg sem éri neki. Meglepődtem — mondta a polgármester —, hogy éppen azok nem örvendtek a megoldásnak, akiknek ez elsősorban érdeke lett volna: a termelők! Akadályt láttak abban, hogy este is, reggel is oda kell vinni a tehenet a standhoz. Meg kell értenie végre egy ilyen helyzetben lévő falunak, hogy ha meg akarjuk tartani a jószágot, és meg akarunk élni belőle, áldozni is kell ezért.

Minden bizonnyal változik majd ez a gondolkodásmód, hisz ebben a kis faluban négy olyan fiatalember él — Karácsony Csaba, Farkas János, ifj. Kasléder Albert, Farkas Barna —, aki németországi kiképzésen vett részt, s tudja: ha egyszer valaki kiváló minőségű tejet termel, annak értékesítése nem lehet gond. Egyéni termelő már ajánlott fel helyet egy ilyen stand megépítésére, és az önkormányzat is gondolkozott azon, hogy helyet szerezzen erre a célra.

Zalánpataki küldöttség járt nem is olyan rég a magyarországi testvértelepülésen, Kaposgyarmaton. Elmondták, ott a dimbes-dombos vidéken kiterjedt vadgazdaságot folytatnak, ez sok embernek jelenti a megélhetést, és komoly jövedelmet biztosító vadhúsfeldolgozó is működik. Lám, Zalánpatak környéke is gazdag vadban, most alakul az új hazai vadásztörvény, vajon miképpen lehetne itt is vadgazdálkodásra térni, mert ezzel és a tejtermeléssel, az állattenyésztéssel indulhatna sikeresen az EU felé ez a másfél száznál kevesebb lelket számláló történelmi faluközösség.

Talán Zalánpatakon is meg lehetne honosítani idővel az agroturizmust, s ha az aszfaltos út, az infrastruktúra is kifejlődne, miért ne lehetne ez a festői vidék — mondjuk a gróf Kálnoky Tibor-féle — falusi turizmus területe?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 571
szavazógép
2007-07-12: Közélet - Mózes László:

Dálnokon Veress Dánielre emlékeznek

Színvonalas kulturális rendezvényeket ígérnek a szervezők a hét végi dálnoki falunapokra: egyebek mellett felavatják Veress Dániel író emlékszobáját — hagyomány itt, hogy a faluünnep keretében évente megemlékeznek egy-egy neves, dálnoki származású személyiségről —, a falu szülöttjéről Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató beszél majd. A harmadik alkalommal megrendezendő faluünnepen ezenkívül lesz népzene, néptánc, színművészek is fellépnek, de sportpályát is avatnak.
2007-07-12: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Vakáció újfalusi módra (Iskolák szünidőben)

Kisgyörgy Zoltán felvétele
Bizonyára nem a mikóújfalusi Fejér Ákos-iskola az egyedüli, amelyben a nyári vakációban is van élet, most járnak a végére azoknak a munkáknak, amiket eddig nem sikerült befejezni, s sok mindennek most az ideje. Nagy Sándor igazgatóval beszélgettünk ezekről, aki ez év márciusától vezeti a tanintézetet, de hétéves tanári tapasztalat áll mögötte.