Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erdély egyik legrégebbi bibliája

2019. június 7., péntek, Belföld

Egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában, ez a nyomtatvány számít a legrégebbinek az egyházmegye területén eddig feldolgozott plébániai könyvtárakban – adta hírül tegnap a Romkat.ro hírportál.

  • Fotó: romkat.ro
    Fotó: romkat.ro

Az erdélyi római katolikus egyházmegyék hírportálja emlékeztetett arra, hogy tavaly létesült a csíkszeredai gyűjteményes könyvtár, ahova bekerültek az alcsíki- és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyvei is. A levéltár munkatársai a leltározás során bukkantak a különlegesen ritka nyomtatványra, amelynek datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta.

A csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között őrződött meg az ószövetségi kötet, amelyet 1497-ben nyomtattak Koberger Antal nürnbergi nyomdájában. Az ívrét (fólió) méretű bölcsőnyomatot a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György pap. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a csíkszeredai gyűjtőkönyvtárba.

Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négykötetes Bibliának a második kötetét képezi. A 46 könyvből álló ószövetségi Szentírásból az ősnyomat a próféták könyveit tartalmazza. A több mint 600 oldalas kötetben tíz metszet is található. A XVIII. század eleji bőrkötésbe öltöztetett XV. század végi Ószövetség digitalizált formában kutatható a levéltár honlapján.

A ritka értékesnek minősülő ősnyomtatvány tudományos kutatását folytatják a szakemberek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2019-06-07: Belföld - :

Băsescu jelentett a titkosrendőrségnek

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) olyan dokumentumokat adott át a bukaresti táblabíróságnak, amelyek szerint Traian Băsescu volt köztársasági elnök, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelenlegi, az európai parlamenti választáson képviselői mandátumot szerzett szenátora jelentett egyik volt kollégájáról a Securitate egyik összekötő tisztjének.
2019-06-07: Belföld - :

Eltűntek a magyarokra vonatkozó előírások (Közigazgatási kódex)

Eltűntek a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő rendelkezések az új közigazgatási törvénykönyv tervezetéből, amelyet sürgősségi rendelettel készül hatályba léptetni a kormány – közölte tegnapi hírlevelében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ).