Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Labdarúgás, Nemzetek LigájaPortugália és Hollandia játssza a döntőt

2019. június 8., szombat, Sport

A portugál válogatott Cristiano Ronaldo mesterhármasával 3–1-re legyőzte Svájc csapatát a Nemzetek Ligája elődöntőjében, míg Hollandia hosszabbításban 3–1-re diadalmaskodott Anglia ellen, így a fináléban a házigazda Portugália ellenfele lesz.

Cristiano Ronaldo mesterhármassal járult hozzá az Európa-bajnok együttes sikeréhez. A 25. percben szabadrúgásból talált be, azonban az 57. percben a rivális a videobírónak köszönhetően Ricardo Rodríguez tizenegyesgóljával egyenlített. Nelson Semedo összeakasztotta Steven Zuber lábát, viszont a német Felix Brych játékvezető továbbengedte a játékot, az ellentámadás végén pedig Portugália kapott tizenegyest, csakhogy a visszajátszások megtekintése után mégis Svájc végezhetett el büntetőt. Sokáig úgy tűnt, hosszabbítás lesz, a svájci együttes szervezetten védekezett, emiatt helyzetük sem volt a portugáloknak, a hajrában viszont Ronaldo két kiváló lövéssel eldöntötte a találkozót, hiszen a 88. és a 90. percben is eredményes volt. Portugália az újonnan életre hívott sorozat élvonalában egyedüliként maradt veretlen a tavaly őszi csoportkörben, pedig azon a négy találkozón nem játszott Ronaldo, aki a világbajnokság óta először lőtt gólt a nemzeti csapatban.

A második elődöntő első játékrészében Matthijs De Ligt tévedése után Marcus Rashford harcolt ki tizenegyest, amelyet a 32. percben gólra is váltott. A szünet után mezőnyfölényben játszottak a hollandok, így a 73. percben De Ligt szöglet utáni fejesével egyenlítettek. A hajrában Jesse Lingard rövid ideig azt hihette, hogy döntőbe lőtte csapatát, viszont a videóbíró megállapította, hogy lesről talált be. A hosszabbításban John Stones labdát veszített, a lendületből érkező Quincy Promes az elé vetődő Kyle Walker segítségével pedig a hálóba továbbított. A továbbjutás sorsa egy újabb hajmeresztő védelmi hibával dőlt el, Ross Barkley az ellenfélhez passzolt, amit Promes ezúttal könnyedén gólra váltott.

Eredmények, elődöntők: Portugália–Svájc 3–1 (gólszerzők: C. Ronaldo 25., 88., 90., illetve Rodríguez 57. – tizenegyesből), Hollandia–Anglia 3–1 (gólszerzők: De Ligt 73., Walker 97. – öngól, Promes 114., illetve Rashford 32. – tizenegyesből).

A vasárnapi program: * bronzmérkőzés: Svájc–Anglia (16 óra) * döntő: Portugália–Hollandia (21.45 óra – Pro TV). (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-06-08: Sport - :

Asher-Smith kikapott Thompsontól Rómában (Atlétika, Gyémánt Liga)

A jamaicai Elaine Thompson legyőzte a brit Dina Asher-Smith-t női 100 méteres síkfutásban csütörtökön az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat negyedik állomásán Rómában. A tavalyi berlini Európa-bajnokságon három aranyat begyűjtő Asher-Smith öt századmásodperccel volt lassabb a Rióban kétszeres olimpiai bajnok Thompsonnál. Férfi 200 méteren a világbajnok török Ramil Guliyev csak negyedik lett, győzött az amerikai Michael Norman.
2019-06-08: Magazin - :

A csíksomlyói búcsú eredete

Pünkösd szombatja a csíksomlyói búcsú napja. Szentbeszédekben, sajtóban, történelmi és egyháztörténeti „szakmunkákban” még mindig felelevenítik azt a legendát, miszerint a búcsú alapját a csíki székelyeknek a János Zsigmond erőszakos térítő hadai felett a hargitai csatában aratott nagyerdei győzelme képezi. Az utóbbi években pünkösd közeledtével lapunkban többször felhívtuk a figyelmet a legenda téves voltára. Ezúttal is ezt tesszük. Az alábbiakban Tánczos Vilmos néprajzkutatónak Mohay Tamás, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatójának A csíksomlyói pünkösdi búcsújárás – Történet, eredet, hagyomány című könyvéről írt, a Keresztény Szó 2009. augusztusi számában megjelent recenziójából válogattunk részleteket.