Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Népszerűsítenék a kortárs magyar irodalmat

2019. június 8., szombat, Magazin

A kortárs magyar szerzők ismertségének növelését célozza az az együttműködési megállapodás, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel kötött meg a nemzeti összetartozás napján.

A Széphalmon, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartott tanácskozás rendkívül hasznos volt, hiszen sikerült átbeszélni mindazokat a problémaköröket, amelyek az elmúlt 30 évben az irodalmi életet jellemezték – fejtette ki az M1 tévécsatorna pénteki műsorában Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára. Az egyeztetésre azért került sor, mert régóta komoly problémát jelent, hogy a magyar kortárs irodalom csak nagyon kis részben tud eljutni a kistelepülések és a határon túli térségek magyar olvasóihoz. Korábban bizonyos műhelyek, szervezetek próbáltak ezen egyéni akciókkal, például rendhagyó irodalomórákkal segíteni vidéken és a külhoni magyar településeken, de ezzel csak egy nagyon kis réteghez sikerült eljutni. „A most kötött megállapodás célja, hogy ezek a műhelyek összedolgozzanak és segítsék azt a munkát, amelyet majd a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség fog végezni a magyar kortárs irodalom és az olvasók érdekében” – fűzte hozzá. A megállapodás szövege szerint az aláírók együttműködnek a magyar irodalom népszerűsítésében Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkánon egyaránt. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 77
szavazógép
2019-06-08: Magazin - :

A csíksomlyói búcsú eredete

Pünkösd szombatja a csíksomlyói búcsú napja. Szentbeszédekben, sajtóban, történelmi és egyháztörténeti „szakmunkákban” még mindig felelevenítik azt a legendát, miszerint a búcsú alapját a csíki székelyeknek a János Zsigmond erőszakos térítő hadai felett a hargitai csatában aratott nagyerdei győzelme képezi. Az utóbbi években pünkösd közeledtével lapunkban többször felhívtuk a figyelmet a legenda téves voltára. Ezúttal is ezt tesszük. Az alábbiakban Tánczos Vilmos néprajzkutatónak Mohay Tamás, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatójának A csíksomlyói pünkösdi búcsújárás – Történet, eredet, hagyomány című könyvéről írt, a Keresztény Szó 2009. augusztusi számában megjelent recenziójából válogattunk részleteket.
2019-06-08: Élő múlt - :

Ferenczes István: Veszedelmekről álmodom 12.

Úgy hiszem, a hite volt nagyon erős Csíkpálfalvának. És végre olyan pap került a plébániára, akit nagyon szerettek. A drága Bartis Jóska pap bácsit, aki a háromszéki Imecsfalváról származott, nagyon szerették a hívek.