Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyűlölet helyett

2019. június 11., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Románia két arca: az Úzvölgyében őrjöngő, gyűlölettől és alkoholtól elvakult, köpködő, zászlórudakkal hadakozó focihuligánok, megvezetett, nacionalista érzelmeikben megsértett románok, akik azt harsogják, ki a magyarokkal az országból – illetve a kolozsvári tüntetés, ahol román és magyar fiatalok vonulnak utcára a békés együttélésért, a gyűlölet, a manipuláció, az uszítás ellen. Igaz, ez utóbbin alig pár százan voltak, de mégis feléledt a remény, hogy még ebben az országban is van esélye a normalitásnak, hisz huszonöt-harminc évvel ezelőtt Gheorghe Funar Kolozsvára is fuldoklott a magyarellenességtől.

Sok minden elhangzott, világhálóra került az elmúlt napokban az úzvölgyi súlyos incidens kapcsán, és ma már az is kétségtelen, ocsmány provokáció áldozatai lettünk, kitervelten, szervezetten jártak el azok, akiknek céljuk, érdekük, hogy béke ne legyen. A szálak bukaresti minisztériumokig nyúlnak, egyrészt a belügyihez, ahonnan éppen azt a kétes Sebastian Cucoș egykori csendőrparancsnokot vezényelték ki rendet tartani, akinek jelentős szerepe volt a tavaly augusztusi bukaresti tüntetés könnygázos szétverésében, másrészt a védelmihez, ahol Codrin Munteanu, Kovászna megye egykori hírhedt prefektusa a főigazgató. Az ő nevéhez fűződnek a zászlóperek, már a kormányhivatal jogászaként nagy mestere volt a magyar önkormányzatok ellen indított jogi eljárásoknak, s később ezt kormánybiztosként tökélyre fejlesztette, örökül hagyta utódainak. Jó barátja s minden bizonnyal tanácsadója a szerepét „civilként” átvállaló, hivatásos feljelentővé előlépett Dan Tanasănak, és – mint kiderül a román sajtóértesülésekből – már korábban szúrta szemét az úzvölgyi hadi temető – minden bizonnyal leginkább a nyaranta megrendezett méltóságteljes megemlékezések miatt –, s azzal fenyegetőzött, kézbe veszi, magyarán, ellehetetleníti. Beindult hát a gépezet, amely nem csupán néhány forrófejű, magyarellenes hivatalnokból áll, és kész is volt a temetőfoglalás terve. Az RMDSZ pedig besétált a csapdába, a kampány kényszere alatt, majd az akkor felkorbácsolt román veszéllyel való riogatáshoz való következetesség okán egyik rossz választ adta a másik után.

Továbbra sem tudni, mi volt a valós szándék: „csak” a terület kell, a magyar gócot akarják felszámolni, megmutatni, ki az úr valójában, vagy ennél „magasztosabb” célok vezérlik a szálak mozgatóit, de tény: a gyűlölet ismét az egekig csapott mindkét oldalon. Ugyanakkor azt is látnunk kell, mennyi valóságot bemutató, igazságot kereső, baráti kezet nyújtó román hozzászólás született. Lehet, jóval kevesebb, mint magyargyalázó, mégis reménykeltő, hogy nemcsak úzvölgyi támadók vannak, hanem kolozsvári baráti jobbot nyújtók is. Nem keseregni kell hát, nem gyűlölködni vagy éppen elmenekülni ebből a mostoha országból – hanem keresni a kapcsolatot azokkal, akik normalitást, békés együttélést akarnak, és közösen talán megfoszthatjuk hatalmuktól a Codrin Munteanu-féléket és a mögötte, fölötte állókat. Hisz ugyanazt akarjuk, szülőföldünkön megmaradni annak, aminek születtünk: románnak, magyarnak, és acsarkodás, gyűlölködés helyett élni egy élhetőbb Romániában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-06-11: Belföld - :

Hírsaláta

ERDÉLYBE IS ELLÁTOGAT NICK VUJICIC. A végtagok nélkül született motivációs tréner októberben Budapesten és Erdélyben is tart előadásokat – jelentették be a szervezők tegnap Budapesten.
2019-06-11: Közélet - Hecser László:

Kájoni Consort: Erdővidék kulturális nagykövete (Régizene)

Isten hajlékában csak indokolt esetben és nagyon csendesen szoktunk tapsolni; péntek délután, a Kájoni Consort régizene-együttes alakulásának harmincadik évfordulója alkalmával a református templomban tartott koncerten azonban nehezen lehetett visszafogottan tetszést nyilvánítani. Az esemény valójában nem is koncert, igazi örömzenélés volt.