Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. június 13., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Meghívó a Művész moziba
A LEADERS FOR JUSTICE KÖZÖSSÉG szervezésében minden érdeklődőt meghívnak ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Művész moziba Az Igazság Emberei. Beszélgetés Liana Alexandruval című rövidfilm vetítésére. A rövidfilm az igazságszolgáltatás humánus, emberi arcát mutatja be 13 jogi szakértő (bírók, államügyészek, ügyvédek, közjegyzők, rendőrtisztek) szemszögéből.

Liana Alexandru több témát is érint: hogyan választotta a szakmát, hogy néz ki egy napja mind a magánéletéből, mind a szakmaiból, milyen ügyek határozták meg pályafutását, melyek etikus és morális alapzatra építenek döntéshozatalkor, mit gondolnak az empátiá­ról, igazságról, igazságosságról, hogyan kezelik a jogszabályi változásokat és az azokkal járó nyomásokat. A vetítést szabad beszélgetéssel folytatják, amelyet Marius Popa moderál. A belépés ingyenes, a helyek száma korlátozott.  
Ma a Művész moziban: 16.30-tól Manu, a legsirályabb fecske, magyarul beszélő és 17 órától románul beszélő; 18.30-tól Két lépés távolság, magyarul  beszélő; 18.45-től elmarad a Rossz versek, román felirattal; 20.45-től John Wick: 3. felvonás – Parabellum, magyarul beszélő és X-Men: Sötét Főnix, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Takarítási kaláka a kőbányánál
A GAL Sepsi Egyesület szervezésében június 15-én, szombaton 10 órától kezdődik a Kőbánya Cleanup második kiadása, ebből az alkalomból az egyesület újabb hulladékgyűjtési kalákára hívja Sepsiszentgyörgy lakosságát. A cél változatlan: a város külterületén éktelenkedő néhai őrkői kőbánya környezetének megtisztítása az évtizedek alatt odahordott háztartási hulladéktól. A GAL Sepsi Egyesület, partnerségben Tega Rt.-vel, ezúttal is biztosítja a helyszínen a szemétgyűjtéshez és elszállításához elengedhetetlen felszerelést: kukákat, kesztyűt, szemeteszsákot, lapátot és egyéb szerszámokat, emellett kávét, vizet és az önkéntes napszámosok kosztját. Találkozó a Fehér Háznál. A Kőbánya Cleanup 2. kalákára minden, városunk és környezetünk tisztaságáért elkötelezett városlakót szeretettel várnak.

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától a Danse Noir című előadást játssza (rendező-koreográfus: Barta Dóra).
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház  nagytermében ma 19 órától a Tamási Áron Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös produkciója, Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabja látható (rendező: Bocsárdi László).
SZÍNJÁTÉKOSOK 5. TALÁLKOZÓJA A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, valamint az Osonó Színházműhely által szervezett rendezvény szombaton 9 órától kezdődik a Háromszék Táncstúdióban. A részletes program: 9.20-tól a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum román drámatagozatának összeállítása Goldoni műveiből: Commedia dell’ Arte (rendező: Fatma Mohamed); 10.10-től a brassói Grimasz – John Whiting: Nincs miért / William Golding: egy + egy + egy +… (A Legyek Ura nyomán, rendező: Bálint Ferenc); 11.15-től az illyefalvi Hármasfogat – Az amerikai rokon (kabaréjelenet, rendező: Henning Emese); 11.45-től a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum magyar drámatagozata – Antigoné – ahogyan mi látjuk (Szophoklész Antigoné című drámája alapján, rendező: Fazakas Misi és Mucha Oszkár); 12.45-től a nagyborosnyói Pakucs Etelka: A fiam lakodalma (rendezte és előadja: Pakucs Etelka); 14.45-től a panciui Protha Színház – Mark Haddon: Különös éjféli történet egy kutyával (rendező: Cătălin Sfîrloagă); 16.50-től a marosvásárhelyi Kamaszok – Kozsik József: Laborkukacponthu (rendező: Kozsik József); 17.10-től a székelyudvarhelyi SGR Projekt – Balogh Bálint: A Kisherceg visszatér (rendező: Balogh Bálint); 18.20-tól a marosvásárhelyi Refi Színpad – Refi Színpad: Váltó-láz (részletek, rendező: Márton Csilla); 19.05-től a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad – Karithy Frigyes: A cirkusz (pszichodráma, rendező: Molnár János). A belépés ingyenes.

Bábszínház
A Tündérek tenyerén című babaszínházi előadással zárja idei évadát a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. Az előadás ma 12 és 18, pénteken 10.30 és 12 órától látható a stúdióteremben.

Tánc
EGY DAL, EGY TÁNC címmel tartja pénteken 18 órától a Kovásznai Művelődési Központban zenés-táncos évzáró előadását a Kovásznai Tanulók Klubja táncköre. Fellépnek a tánckör gyermekei – óvodáskortól líceumi korosztályig. Felkészítő tanárok: Horváth Zita és Bar­tha Melinda.

Zene
GITÁRKONCERT. A Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében ma 19 órától bemutatkozik a kovásznai Neo-gitár-alfa gitárcsoport. A repertoárban a klasszikus gitárdaraboktól a rapzenéig szinte minden műfaj megtalálható. Fellépnek a  gitárkör tagjai, felkészítő tanár: Kurta Béla.

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30-tól püspöki vizitáció Szárazajtán; 20 órától 30 éves a baróti Kájoni Consort régizene-együttes; 20.35-tól újabb vándorbölcső-átadás a Székelyföldi Vándorbölcső Programban; 20.45-től Megtanulni egymás nyelvét – dr. Czire Szabolcs teológiai tanár előadása.

Hitvilág
SZENTSÉGIMÁDÁS ÉS A FATIMAI SZŰZANYA TISZTELETE. Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától az Állomás negyedi Szent Benedek-templomban, 21 órától a belvárosi Szent József-templomban kezdődik éjszakai virrasztás a fatimai Szűzanya tiszteletére, amely éjfélkor szentmisével fejeződik be.

Kiállítás
FOTÓKIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház ma 17 órától fotókiállítással zárja társadalmi befogadást elősegítő turnésorozatát az Árkosi Kulturális Központ kiállítótermében. A programsorozat zárómomentumaként Vargyasi Levente fotói által betekintést nyerhetünk azoknak a roma közösségeknek a mindennapjaiba, amelyeket érintett a színház turnéja (Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Négyfalu, Brassó, Foksány, Bákó). Ezeken a településéken felkeresték a helyi roma közösségeket, és tagjaival, illetve a helyi többségi közösségek döntéshozó személyiségeivel beszélgettek. A kiállításmegnyitón ismertetik ezeket a beszélgetéseket, és megpróbálnak a jelenlevőkkel közösen megoldási lehetőségeket találni az azonosított problémákra.
TÁRLATBEMUTATÓ ÉS ELŐADÁS KÖPECEN. A köpeci általános iskolában ma 17 órától  kerül sor a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kihelyezett tagozatának tárlatbemutatójára és előadására. A díszítőművészeti oktatást Nagy Adél vezette, a táncosokat Horváth Tas, a zenészeket Lőrinczi Zsolt és Gáspár Csaba készítette fel.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS NAGYAJTÁN. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola pénteken 11 órától Nagyajtán a Kriza János Általános Iskolában mutatja be a népi díszítőművészeti szakkiállítását.
EMLÉKKIÁLLÍTÁS. Nagy Pál (1929–1979) festőművész emlékkiállítása pénteken 18 órától nyílik az Erdélyi Művészeti Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszinti és III. emeleti termek). A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, a kiállítást dr. Ujvárossy László képzőművész méltatja. Közreműködnek: Kónya-Ütő Bence és Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színészei. A kiállítás megtekinthető június 15. és július 12. között keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
Kirándulások
TÚRA. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromszéki osztálya kétnapos vándortúrát szervez szombaton és vasárnap Négyfalu és Azuga között. Szállás sátorban. Információk Gajdó Ödön szervezőnél a 0722 384 909-es telefonon.
AZ ARANYSZÍVEK EGYESÜLET kirándulást szervez június 23-án, vasárnap az Ezeréves határhoz a Gyimesekbe. Érdeklődni a 0723 727 279-es telefonon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 12. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia gyógyszertár teljesít szolgálatot. Honlap: colegfarmcovasna.ro.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utca 46-os tömbház A, B, C és D lépcsőházában és a Dália utcai 43-as tömbház A és B, valamint a 44-es tömbház A, B, C és D lépcsőházában.
ÁRAMSZÜNET. Gelencén pénteken 9–11 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében; Ojtozban szombaton 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától  Kézdiszentkereszten, pénteken Bélafalván a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 738
szavazógép
2019-06-12: Közélet - Váry O. Péter:

Tudástár ajándékba

A magyar kormány reprint kiadásban jelentette meg az „a Borovszky”-ként ismert nagylélegzetű monográfiasorozatot azzal a céllal, hogy a külhoni magyar közintézményeknek, oktatási és tudományos szervezeteknek, könyvtáraknak, múzeumoknak eljuttatott példányok történelmi ismeretforrásul és identitáserősítésül szolgáljanak. A pénzben mérhetetlen (hiszen kereskedelmi forgalomba nem került), eszmei értékében felbecsülhetetlen kiadvány első példányait tegnap Sepsiszentgyörgyön adta át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője a háromszéki intézményeknek.
2019-06-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a gelencei születésű kézdivásárhelyi
MÁRKOS ÁRPÁD
szerető szíve életének 88., házasságának 60. évében megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2019. június 14-én, pénteken délután 4 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi régi református ravatalozóházból a helyi temetőben.
A gyászoló család
602