Egészséges táplálkozásunkért

2019. június 18., kedd, Gazdakör

Harmadik alkalommal kerül sor a Székelyföldi Földész Fórumra. A péntek-szombaton zajló esemény mottója: „Felelősséggel nemzedékeink egészséges táplálkozásáért”. A rendezvény főszervezője az illyefalvi LAM Alapítvány, fővédnök ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

Társszervezők a Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete, a Termelők Klasztere Nyíregyházáról, az AGROSIC Közösségek Közötti Társulás és a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság.

A fórumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet a LAM Alapítványnál, Puskás Melindánál, a 0723 572 660-as telefonszámon.

A rendezvény pénteken 9 órakor kezdődik az illyefalvi KIDA Központban. Az előadások 10 órától követhetőek. A témakör változatos, szó lesz többek között az ökológiai gazdálkodás szükségességéről, a háromszéki agrárium jelenéről, kihívásairól, az integrált agrárium perspektíváiról, vadgazdálkodási modellekről, az ökológiai szemléletű, illetve a hagyományos gazdálkodásról is. Szombatra szakmaturisztikai napot szerveznek a résztvevőknek, múzeumokat, gazdaságokat, látogathatnak meg, ismerkedhetnek a Szent Anna-tóval és környékével.

A rendezvény célja tudatosítani a hallgatóságban – de az egész székelyföldi gazdatársadalomban is – a biotermesztés, az egészséges élelmiszerek, mint a hús, a burgonya, a tej, zöldség, gyümölcs előállításának fontosságát – mondta el érdeklődésünkre id. Orbán Miklós, a LAM Alapítvány munkatársa.

Magyarországról huszonöt fős delegáció érkezik – köztük előadók is – ők különböző biotermékeket is hoznak bemutatásra, ezek a fórum ideje alatt megtekinthetők lesznek. De szívesen várják a székelyföldi, helyi biotermesztőket is elismert termékeikkel, számukra is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak – mondta el Orbán.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2019-06-18: Gazdakör - Bokor Gábor:

Célpontban a hegyvidék

Habár már tavaly jogerőre emelkedett a Hegy Törvénye (Legea Muntelui, nr. 197/2018, megjelent a Hivatalos Közlöny tavalyi 659. számában), még mindig nem született meg az alkalmazási módszertan, és azt sem tudni, mikor lesz költségvetése a kerettörvény alá rendelt, a hegyvidéki állattenyésztés fejlődését segíteni hivatott programoknak.
2019-06-18: Gazdakör - Incze Péter:

Kevesen igényelték vissza a biztosítási díjat (Vidékfejlesztés)

Egy korábbi lapszámunkban értesítettük olvasóinkat, hogy a vidékfejlesztési pénzalapokból, a 17.1-es intézkedés keretében támogatás igényelhető a biztosítások egy részének megtérítésére. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint országszinten 1,8–2 millió hektár megművelt terület van bebiztosítva a károk ellen, ami a művelt területek 21 százalékát teszi ki.