Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Összekapaszkodás ellenszélben

2019. június 24., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Előbb Pozsonyban, majd Bukarestben is kiütötte a biztosítékot, hogy múlt kedden a magyar országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A szlovák külügy már pénteken tiltakozott, a román kivárt kicsit, de szombaton rátromfolt a pozsonyiak nyilatkozatára. Mindkét állásfoglalásra jellemző, hogy megalapozatlannak és ellenségesnek minősíti a magyar kezdeményezést.
De mit is fogadott el a budapesti parlament?

Semmi egyebet, minthogy mindent megtesz a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért. Hogy olyan közép-európai együttműködést akarnak, amely a térség minden állama, nemzete és nemzeti közössége hasznára válik, és amely túllép a nemzeti kirekesztés, jogfosztás és korlátozás múltbéli örökségén. Leszögezik azt is, támogatják az állami szuverenitás elvét, de tiszteletben kell tartani a nemzeti közösségek önazonosság iránti jogos igényét.

Ez az, ami nem tetszik a szlovák és a román államnak, és elítélő nyilatkozataikban számos ínyencség található a történelemhamisításról, a revizionista álláspont elítéléséről, a háború borzalmairól, az EU-s értékekről és a stratégiai partnerségről, de a legnagyobb felháborodást Pozsonyban és Bukarestben is az elfogadott határozat indoklása váltotta ki, miszerint azért van szükség erre a lépésre, mert máig megoldatlanok „a békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák”. Pozsony kikéri magának, szerintük ez az állítás azt sugallja, hogy a magyar nemzeti kisebbségeket veszélyeztetik, diszkriminálják és jogaikat korlátozzák, Bukarest még erre is rátesz egy lapáttal, a jól ismert lózungokkal érvel, ismét megtudhatjuk, hogy a „modellértékű” Románia milyen mélyen elkötelezett a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek” jogainak tiszteletben tartása mellett, és azon van, hogy minden eszközzel óvja nyelvi, vallási, kulturális és etnikai identitásukat, erősítse az etnikumok közti párbeszédet.

Csakhogy bármennyire tiltakozik két külügyminisztérium, a rózsaszín kép csak az ő fejükben létezik, vagy még ott sem, folyamatos szajkózásával a világgal szeretnék elhitetni igazukat. Hisz mi, akik közvetlen „haszonélvezői” vagyunk áldatlan kisebbségpolitikájuknak, jól tudjuk, mindkét állam megtett mindent az elmúlt száz esztendőben, hogy felszámolja, elüldözze, beolvassza a területtel együtt hozzácsatolt, kisebbségbe szorult magyar közösségeket.

Harsány tiltakozásuk az, hogy egyáltalán fontosnak tartották az állásfoglalást, jelzi, száz esztendő után is rettegnek, hogy a nagyhatalmi játszmák jóvoltából őket ért szerencse forgandó, minimálisra csökkentenék minden visszarendeződés esélyét, és ez meglátásuk szerint csak úgy lehetséges, ha minimálisra csökkentik a területükön élő magyarok számát. Amíg vagyunk, jogokat követelünk, veszélyt jelentünk – ezt tapasztalhatjuk minden nap. Éppen ezért nagyon fontos a magyar országgyűlés múlt heti állásfoglalása. Az összetartozás, az egymásért felelősséget vállalás adhat erőt a megmaradáshoz e hatalmas ellenszélben is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 186
szavazógép
2019-06-24: Sport - Miska Brigitta:

Páros lábról felugorva is gólt szerezni (Kézilabda)

A sepsiszentgyörgyi Halász Levente 19 évesen kezdett el kézilabdázni, azonban néhány év alatt kitartásának, ambíciójának és tehetségének köszönhetően a magyar élvonalbeli bajnokság egyik meghatározó játékosa lett. A 30 éves, gólerős balátlövő jelenleg a RotaChrom Dabas játékosa, és szeptemberben harmadik idényét kezdi meg az első osztályban a Pest megyei csapattal. A kézilabdázás mellett a tanulást sem mellőzi, hiszen a Testnevelési Egyetem hallgatója, funkcionális erőnléti edzőnek készül. Halász úgy gondolja, bár későn kezdett kézilabdázni, kihozta a lehető legtöbbet, hiszen három évet a spanyol élvonalban is játszott. Az évek során szerzett tapasztalatát a jövőben is kamatoztatná, tervei szerint még legalább öt évig kézilabdázna az élvonalban.
2019-06-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Földet parlagon ne hagyjatok! (Ballagás a Sapientia sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjában)

Bensőséges ünnepségen búcsúztatták szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karához tartozó sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ első végzős évfolyamát. A 2015-ben indított agrármérnöki szakon 15 hallgató fejezte be tanulmányait – volt, aki saját gazdaságának vezetése, családja mellett, mások többszörös ösztöndíjasként. Első nemzedéknek, ösvénytaposónak lenni nem könnyű, ám felelősségteljes feladat – hangzott el a diplomaosztón, ahol arra is biztatták a végzős fiatalokat, ne menjenek túl messzire, hiszen tudásukra, annak kamatoztatására szülőföldjükön van a legnagyobb szükség.