Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos

2019. június 26., szerda, Világfigyelő

Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos. Soros György üzletember, Chris Hughes, a Facebook társalapítója, valamint a Hyatt- és a Disney-birodalom örökösei is aláírták azt a nyílt levelet, amelyben több amerikai milliárdos azt követeli a jövőre esedékes elnökválasztáson induló jelöltektől, hogy vessenek ki különadót a leggazdagabbakra.

„Üzenetünk minden elnökjelöltnek szól, legyenek republikánusok vagy demokraták: támogassák elképzelésünket egy mérsékelt vagyonadóról, amelyet a leggazdagabb amerikaiak, mi fizetnénk meg” – áll az interneten hétfőn nyilvánosságra hozott levélben, amelyet 11 család 18 tagja írt alá.

„Amerikának erkölcsi, etikai és gazdasági kötelessége jobban megadóztatni vagyonunkat” – idézte a levél tartalmát honlapján a The Washington Times amerikai napilap. „Egy ilyen vagyonadó segíthetne választ adni a klímaválságra, fejleszteni a gazdaságot és az egészségügyet, tisztességes lehetőségeket teremteni és megerősíteni demokratikus szabadságjogainkat” – folytatták a milliárdosok. „A vagyonadó kivetése köztársaságunk érdeke” – szögezik le.

„Minden egyes új adónemből befolyt dollárnak a tehetősebbektől, nem pedig az amerikai középosztálytól kellene származnia” – írták. „Ennek a levélnek az aláíróiként rendkívüli vagyonok birtokosai vagyunk, de mindannyian olyan Amerikában akarunk élni, amely megoldja közös jövőnk legnagyobb kihívásait” – tették hozzá.

Kutatások szerint az Egyesült Államok lakossága leggazdagabb egy százalékának felső egytizede idén vagyonának 3,2 százalékát fizeti be adó formájában, míg a maradék 99 százalék esetében 7,2 százalék ez az arány. A levél külön kitér Warren Buffetre, az ország harmadik leggazdagabb emberére, aki arányaiban kevesebb adót fizet, mint a saját titkárnője.

Felmérések alapján az amerikaiak többsége támogatja a vagyonadó gondolatát, amellyel több olyan demokrata politikus, köztük Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Beto O’Rourke is egyetért, aki bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztáson.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-06-26: Világfigyelő - :

Boris Johnson a befutó?

Július 23-án jelentik be, hogy ki lesz a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője. A párt tegnap délután közzétett rövid közleménye szerint az időpontot a tisztségért versengő két jelölttel, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel egyeztetve tűzték ki.
2019-06-26: Belföld - :

Megszerzett nyelvi jogokat is eltöröltek (Közigazgatási kódex)

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan a bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mert az a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel, a múlt század 90-es éveibe veti vissza Romániát.