Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos

2019. június 26., szerda, Világfigyelő

Több adót szeretne fizetni néhány amerikai milliárdos. Soros György üzletember, Chris Hughes, a Facebook társalapítója, valamint a Hyatt- és a Disney-birodalom örökösei is aláírták azt a nyílt levelet, amelyben több amerikai milliárdos azt követeli a jövőre esedékes elnökválasztáson induló jelöltektől, hogy vessenek ki különadót a leggazdagabbakra.

„Üzenetünk minden elnökjelöltnek szól, legyenek republikánusok vagy demokraták: támogassák elképzelésünket egy mérsékelt vagyonadóról, amelyet a leggazdagabb amerikaiak, mi fizetnénk meg” – áll az interneten hétfőn nyilvánosságra hozott levélben, amelyet 11 család 18 tagja írt alá.

„Amerikának erkölcsi, etikai és gazdasági kötelessége jobban megadóztatni vagyonunkat” – idézte a levél tartalmát honlapján a The Washington Times amerikai napilap. „Egy ilyen vagyonadó segíthetne választ adni a klímaválságra, fejleszteni a gazdaságot és az egészségügyet, tisztességes lehetőségeket teremteni és megerősíteni demokratikus szabadságjogainkat” – folytatták a milliárdosok. „A vagyonadó kivetése köztársaságunk érdeke” – szögezik le.

„Minden egyes új adónemből befolyt dollárnak a tehetősebbektől, nem pedig az amerikai középosztálytól kellene származnia” – írták. „Ennek a levélnek az aláíróiként rendkívüli vagyonok birtokosai vagyunk, de mindannyian olyan Amerikában akarunk élni, amely megoldja közös jövőnk legnagyobb kihívásait” – tették hozzá.

Kutatások szerint az Egyesült Államok lakossága leggazdagabb egy százalékának felső egytizede idén vagyonának 3,2 százalékát fizeti be adó formájában, míg a maradék 99 százalék esetében 7,2 százalék ez az arány. A levél külön kitér Warren Buffetre, az ország harmadik leggazdagabb emberére, aki arányaiban kevesebb adót fizet, mint a saját titkárnője.

Felmérések alapján az amerikaiak többsége támogatja a vagyonadó gondolatát, amellyel több olyan demokrata politikus, köztük Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Beto O’Rourke is egyetért, aki bejelentette indulását a 2020-as elnökválasztáson.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2075
szavazógép
2019-06-26: Világfigyelő - :

Boris Johnson a befutó?

Július 23-án jelentik be, hogy ki lesz a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője. A párt tegnap délután közzétett rövid közleménye szerint az időpontot a tisztségért versengő két jelölttel, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel egyeztetve tűzték ki.
2019-06-26: Belföld - :

Megszerzett nyelvi jogokat is eltöröltek (Közigazgatási kódex)

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan a bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mert az a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel, a múlt század 90-es éveibe veti vissza Romániát.