Fékeznék a magyargyűlöletet

2019. június 26., szerda, Közélet

Levélben fordult a holland székhelyű Labdarúgás a Rasszizmus ellen Európában (FARE) hálózathoz a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, azt kérve, vizsgálják ki a romániai futballmérkőzéseken tapasztalt magyarellenes cselekményeket. Arra kérik a szervezet képviselőit, hogy illessék a megfelelő szankciókkal a román fociválogatottat: a szeptemberi, spanyol válogatott elleni Eb-selejtező mérkőzést zárt kapuk mögött játsszák, és minden mérkőzésen legyen kirendelt megfigyelő.

A szervezet szerdai hírlevelében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is agresszív idegengyűlölet jellemezte a román labdarúgó sportklubokat és drukkereiket, akik ellenségesen viszonyultak a magyar szurkolókhoz és játékosokhoz. „Aggodalomra ad okot a lelátókon egyre fokozódó magyarellenes magatartás, gyűlöletkeltés. Számos esetben megbeszéléseket folytattunk az illetékesekkel, ám az ígéretek csupán a következő mérkőzés idejéig tartottak. Éppen ezért fordultunk a FIFA-hoz és az UEFA-hoz utána, a FARE ernyőszervezethez, amely összeköti mindazokat, akik a futball világában elkötelezettek a gyűlöletkeltő és kirekesztő magatartás elleni küzdelemben” – fogalmazott Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat vezetője.

A szervezet munkatársai számtalan olyan mérkőzést jegyeztek az elmúlt két évben, amelyen a fair-play helyett az idegengyűlölet uralkodott a lelátókon. Rámutatnak, az ellenséges hangulatot fokozza, hogy a román labdarúgó csapatok ultrái brutális módon törtek be az Úz-völgyi temetőbe és gyalázták meg a magyar hősök sírhelyeit - „ez is egyértelműen arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportban eluralkodó idegengyűlölet hullámai az élet más területein is etnikai feszültségeket generálnak”- szögezik le. A szervezet a FARE-hoz intézett levélben nyomatékosan kitér arra, hogy Romániában egyre feszültebb a légkör a magyargyűlölet és a sovinizmus által okozott incidensek miatt. Leszögezik, ez elfogadhatatlan egy 21. századi jogállamban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2019-06-26: Belföld - :

Megszerzett nyelvi jogokat is eltöröltek (Közigazgatási kódex)

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan a bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mert az a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel, a múlt század 90-es éveibe veti vissza Romániát.
2019-06-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Konferencia Sepsiszentgyörgyön a közép-európai rendszerváltásokról
Neves magyar és román előadók részvételével szervez szakmai konferenciát a Volt Politikai Foglyok Kovászna megyei szervezete pénteken 10.30-tól a városi tanács (polgármesteri hivatal) gyűléstermében.