Konferencia a rendszerváltásrólEmlékezet és csalódottság

2019. június 29., szombat, Közélet

Változatos előadás-sorozat jellemezte a Volt Politikai Foglyok Kovászna megyei szervezete által kezdeményezett, tegnap Sepsiszentgyörgyön a városházában megtartott, a kelet-európai rendszerváltások témáját boncolgató konferenciát. A szűkkörű hallgatóság a kommunista korszakkal kapcsolatos kollektív emlékezet fenntartásában hiánypótló anyaországi és romániai intézményekbe, a magyarországi és romániai rendszerváltás főbb állomásaiba, illetve az 1956-os magyar forradalom kevésbé ismert aspektusaiba kapott betekintési lehetőséget.

  • Albert Levente felvételel
    Albert Levente felvételel

Balahó Zoltán, a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa, történész, a Nagy Imre Társaság elnöke a budapesti ferencvárosi rendező pályaudvar közelében egy vasbeton bunkerben kialakított, a Gulag börtöneibe elhurcoltaknak emléket állító állandó kiállítást és emlékhelyet mutatta be. Ioana Boca bukaresti történész, a máramarosszigeti börtönmúzeum igazgatója az idén negyedszázados intézmény létrehozásáról, az azóta eltelt időszakban végzett emlékezeti és oktatási tevékenységükről beszélt. Haás Péter, a Nagy Imre Társaság alelnöke az 1945 és 1989 közötti magyarországi politikai történéseket foglalta össze, abbeli meggyőződésének is hangot adva, hogy a rendszerváltás hozadékai csalódást okoztak a magyar társadalomban. Traian Drăgan történész, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa, az 1989-es temesvári események alatt 12 évesen megélteket osztotta meg a hallgatósággal, Bándi Kund történész, szerkesztő pedig az 1956-os forradalom előtti, alatti, valamint közvetlen utáni korszakban átéltekre reflektált. Benkő Levente történész, újságíró arra igyekezett választ adni, hogy a sztálini diktatúramodellel való szakítás, a bukott vezetői gárda lecserélésének, valamint a szovjet függőségtől való szabadulás igénye, amelyek végül az 1956-os magyarországi forradalomhoz vezettek, Romániában mennyire érvényesültek, illetve ennek melyek voltak a következményei.

A konferencián Balahó Zoltán egy Nagy Imre-emlékplakettet is átnyújtott a Nagy Imre Társaság nevében Török Józsefnek, a politikai foglyok szövetsége háromszéki elnökének.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 514
szavazógép
2019-06-29: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Közöny és elfordulás helyett

Nem a román hatalom, a kormány, a védelmi minisztérium, a különféle hatóságok, prefektusok, csendőrök, szolgálatos feljelentők, szekusok a legfőbb ellenségeink – mi magunk vagyunk azok: közömbösségünk, gyávaságunk, kákán is csomót kereső, az együttműködést elutasító magatartásunk, mély megosztottságunk. Úzvölgye mutatja talán legfájóbban, hová vezet, ha nem változtatunk valamin, ha nem kezdődik egy átfogó, a romániai magyar társadalom egészét érintő alapos változás.
2019-06-29: Kármentő - Farkas Réka:

Szemét ügyek

Ajándékot kaptunk. A helyi köztisztasági vállalat újabb reformintézkedései jóvoltából szemetesvedret, szemeteszsákot. Csakhogy mindkettő, de főleg a veder legfeljebb viccként értelmezhető. Borítékolható: egy újabb kudarcra ítélt kísérletezés tanúi, áldozatai vagyunk.